Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hartland

Je suis Ugocsa, qui non coronat.

Százhúsz ország közül GDP-ben a 34., optimizmusban és közérzetben a 117. Lakói az EU-ban a legszkeptikusabbak a rendszerváltással kapcsolatban. Melyik lehet ez a kemény ország?

"A baromi abszurd helyzetre az abszurd baromkodás pont megfelelő válasz." (H. Hartland)

"I hate conservatives, but I really fucking hate liberals." (Matt Stone, South Park Republican)

Friss topikok

Linkblog

Civil? Kit érdekel?

2013.04.26. 14:45 Holger Hartland

A Bölcs Boldi Bácsi tanácsai 8.

Kedves, Civileket Kereső Barátaim!

Azt feszegeti a Mandiner blog egyik értelmesebb szerzője, hogy ki is a civil ma Magyarországon. Tudjuk be fiatal korának, hogy úgy eltévedt. A kérdés ugyanis korántsem olyan jelentős, mint hinnénk - tulajdonképpen álproblémának is nevezhetjük.

Mit is jelent a mai közbeszédben az, hogy "civil"? Egy szó vagy fogalom jelentéséről sokat elárul, ha megnézzük, mire és hogyan használják. Manapság, amikor egy szerveződésre vagy egy személyre azt mondják, hogy "civil", sokszor azzal a szándékkal mondják, hogy hangsúlyozzák: az illető szervezet vagy személy független a pártoktól és a napi politikától.

De ki független a politikától? Bár tényleg létezik valamiféle választóvonal a közvetlenül a politikából élők és az egyszerű választópolgár között, a válasz mégsem egyértelmű, mert a politika mindannyiunkat érint. A trafikost, akinek árjásították államosították elvették az üzletét. A tanárt, aki nem kapja meg időben a fizetését. A szülőt, aki nem tudja, hová írassa be az első osztályos gyerekét. Az egyetemistát, akinek jut vagy nem jut államilag finanszírozott hely. A beteget, akit ellát az egészségügy vagy nem. A munkavállalót, akit kirúghatnak a munkahelyéről és a munkanélkülit, akit már csak a társadalomból. A vállalkozót, akit megszorongathatnak vagy bevehetnek a buliba. Az adófizetőt, aki az egykulcsossal jól járt vagy nem. A nyugdíjast, aki azért általában jól jár.

De nemcsak érdekeink vannak, hanem véleményünk és világnézetünk is. A békemenetes felvonuló vagy a hahás aktivista lehet-e civil? Független?

Azt javaslom, ne töprengjünk ezen olyan sokat. A politikától, vagyis a közügyektől senki sem teljesen független, közvetve még anyagilag sem. Berzenkedtek, ugye? Én is. Én sem szeretném, ha olyanokkal kevernének össze, mint ..., ... és ... (a pontozott helyek pártállás szerint kitölthetők).

Lám, éppen ez az igazi probléma. A közvélemény nagy része ma meg van győződve arról - nem ok nélkül -, hogy a politika és a pártok világa mocskos, hazug, tisztességtelen és korrupt. Amikor azt mondják valakire, hogy "civil", az leginkább azt jelenti: ő más, ő jó, ő nem olyan, mint ezek. (Az ezek-be érdekes módon beleértve a saját oldalt is!) Amikor megpróbálják "leleplezni", hogy mégsem civil, az pedig azt jelenti: de igen, látjátok, ő is olyan. A "politikai" és a "párthoz kötődő" a becstelenség, a "civil" és a "pártfüggetlen" a becsületesség szinonimája lett. (Belenyugszunk?) Pedig mennyivel fontosabb, hogy jó-e, tisztességes-e, hasznos-e, mint az, hogy civil-e.

Lényeglátást kívánva üdvözöl Benneteket:

A Bölcs Boldi Bácsi

10 komment · 1 trackback

Címkék: politika civil megmondás Bölcs Boldi Bácsi

A bejegyzés trackback címe:

https://hartland.blog.hu/api/trackback/id/tr505248205

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Civil? Kit érdekel? 2013.04.26. 17:13:01

A politikától, vagyis a közügyektől senki sem teljesen független, közvetve még anyagilag sem.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.26. 17:16:04

@Holger Hartland:

Miva', nem teccik a rencer?!:-D

Bloodscalp 2013.04.26. 19:21:04

@bbjnick: a royalistáknak nem teccik.

@Mária: Freud után szabadon

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.04.26. 20:01:41

@bbjnick: Ez a Szabó Dezső-i jelzővel illethető kurzus? :) Nem, hát.

@Mária: Akinek nincs trafikja, az annyit is ér. Aki meg nem ír blogot, az nem vét sajtóhibát. Javítom, köszi.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.26. 21:24:27

@Holger Hartland:

"Ez a Szabó Dezső-i jelzővel illethető kurzus? :) Nem, hát." --- írja.

Én, úgy általában és spec., a civil társadalom hegemóniáján alapuló liberális demokratikus rendszerre gondoltam. (Amilyen, egyébként, a jelenlegi kurzus is.)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.04.26. 21:49:47

@bbjnick: A teokráciához képest ez is lib.dem., de amúgy nem. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.27. 00:46:29

@Holger Hartland:

Ó, dehogynem! Ez csak az igazi libdem, a maga totalitásában!

...Ha ott ülnék Szoboszlón (s efféle gondolatok tolulnának fel bennem) nagyon nyomorultul érezném magam és az első adódó alkalommal lelécelnék arról a frakcióülésről. Sétálnék a hűvös szoboszlói éjszakában, cigarettáznék és az a képtelen meglátásom támadna, hogy „a rendszerváltás rendszerét” nem buktatta meg „a mi fülkeforradalmuk” („mi” alatt a Fidesz-KDNP-frakciószövetség tagságát értem, mert (hiszen) most képzeletben úgy sétálok a hűvös szoboszlói éjszakában, mint a frakcióülés egyik résztvevője), hanem, ha lehet, most jár csak igazán csúcsra. Igaz, hogy kidobtuk „a rendszerváltás rendszerének” léghajójából a – doktriner – liberalizmust, mely mint hatalomtechnikai eszköz végletesen elhasználódott, s csak felesleges ballasztként – holtsúlyként – terhelte a rendszert, de ezzel nemhogy megszabadultunk – volna – a rendszer doktriner demokratizmusától is, hanem éppen hogy felszabadítottuk, megerősítettük azt. „Ezek után nincs az az Isten, ami megállíthatna minket!” – hasítana belém. – „Népet ennél/annál jobban nem lehet kiszolgáltatni »demokratikus politikai elitjének«, mint ahogyan Miniszterelnökünk Kötcsén installálta számunkra a hatalmat!”...

bbjnick.blog.hu/2011/09/13/kiszolgal_es_kiszolgaltat_es_ami_utana_kovetkezik_3_europa_legstabilabb_politikai_rendszere

maroz 2013.04.27. 21:53:52

Talán érdemes lenne úgy is végiggondolni, hogy politika és politika között is akad némi különbség. Nyilván ezt a végiggondolást eléggé visszaveti az, ha nem csak úgy általában, hanem konkrétan Magyarországon gondoljuk végig, hiszen tudott, hogy errefelé mindig csak a vágy volt meg arra, hogy egyszer, végre, kalandból a krumplileves legyen krumplileves.

Szóval ha a politikát kicsit szétszálaznánk, akkor elég szépen elkülönülhetne a pártpolitika és a civil politika, mert mindegyiknek megvan a maga sajátos logikája, megvannak a tipikus szerepek és az elérhető jutalmak is mások. És nyilván, ez a parttalan függetlenség is minimum furcsa, hiszen a két politika pont az eltérések miatt nem is tudna meglenni egymás nélkül, valamint az sem az ördögtől való, ha akad személyi átjárás köztük, sőt, az se egy rettenet, ha egy civilnek indult valami idővel átnyergel a pártpolitikai rendszerbe.

Én egy kicsit azt érzem, hogy többen ezt a krumplilevességet óhajtják, tehát hogy egy valami lehessen az, ami, és ne keverje már erőszakkal mindenki össze egyengulyássá, mert az egy kicsit unalmas.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.04.29. 23:37:39

@maroz: Igen, van értelme különbséget tenni. De Boldi bá már csak ilyen, szándékosan sarkít, hogy érdekesebbnek tűnjön. :) És most azt akarta kisarkítani, hogy a politika vs civil megkülönböztetésnél ma érdekesebb az, hogy a politika szitokszó lett, a "civil" pedig néha menedék, ahová rejtőzni lehet előle.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.05.23. 20:12:35

@Holger Hartland: Majdcsak elhasználják ezt is, mint anno a "polgár(i)" kifejezést.
süti beállítások módosítása