Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hartland

Je suis Ugocsa, qui non coronat.

Százhúsz ország közül GDP-ben a 34., optimizmusban és közérzetben a 117. Lakói az EU-ban a legszkeptikusabbak a rendszerváltással kapcsolatban. Melyik lehet ez a kemény ország?

"A baromi abszurd helyzetre az abszurd baromkodás pont megfelelő válasz." (H. Hartland)

"I hate conservatives, but I really fucking hate liberals." (Matt Stone, South Park Republican)

Friss topikok

Linkblog

TGM vs Romsics

2013.11.11. 23:15 Holger Hartland

Villámposzt: két idézet, kommentár nélkül.

Tamás Gáspár Miklós: "[Horthy] legnagyobb haditette az volt, hogy az osztrák flottát egyetlen puskalövés, sőt: egyetlen bosszús köhintés nélkül átadta Jugoszláviának, de hát végre is horvát volt a legtöbb hajós, már akit le nem puffantatott és föl nem köttetett a lovas tengerész még korábban a cattarói (Kotor) matrózlázadás alkalmából"

Romsics Ignác: "[Horthy] a háborúban kitűnt merész és sikeres harci cselekményeivel, mindenekelőtt a brit és olasz hajók elleni 1917. májusi támadással az Otrantói-szorosban. A Novara cirkáló parancsnokaként ekkor maga is megsebesült. 1918. február 3-án részt vett a cattarói matrózlázadás felszámolásában. Bár az akció egyetlen puskalövés nélkül zajlott le, a hadbíróság utóbb négy lázadót halálra ítélt. Hadisikereiért és erélyességéért az új uralkodó, IV. Károly 1918. február 27-én ellentengernaggyá és a flotta főparancsnokává nevezte ki. Ezzel több admirálist és nála idősebb sorhajókapitányt előzött meg. Horthy flottaparancsnokként is szigorú kézzel törekedett a fegyelem fenntartására. Az egyik hajón szerveződő újabb lázadás két irányítóját haditörvényszék elé állítatta, és halálos ítéletüket jóváhagyta. 1918. október 31-én az uralkodó utasítására átadta a flottát a Délszláv Nemzeti Tanácsnak."

32 komment · 1 trackback

Címkék: történelem tgm horthy villámposzt romsics

A bejegyzés trackback címe:

https://hartland.blog.hu/api/trackback/id/tr685628416

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.11.12. 15:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.11.12. 13:06:32

Gondoljátok, hogy van a magántulajdonnak és az antikommunizmusnak olyan rendszere, amely nem antiszemita?"

:D valamit tudhat ez a TGM, amit mi nem

maroz 2013.11.12. 17:11:03

Höhö, az első linkkel történődött valami. :))))

Itt van helyette a tízdekásé:

nol.hu/specialis/rss_valogatas/20131112-horthy

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.11.12. 18:44:04

@tesz-vesz: A "posztkomcsi történész" szókapcsolatot nehezen tudom értelmezni. Vagy Raffay Ernőre gondoltál? Romsics a hazai történettudomány megbecsült figurája, és ezen mi aligha fogunk változtatni - nem mintha én akarnék.

TGM szekus? Azt hittem, a szekus az Heltai, akit Orbánék mostanában küldtek ki Amerikába lobbizni Magyarország mellett.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.11.12. 18:47:32

@maroz: Kösz, hogy felhívtad a figyelmet, most látom a Mandineren:

"(Az írást eredetileg az ATTAC Magyarország honlapjáról szemléztük. Tamás Gáspár Miklós arról értesítette szerkesztőségünket, hogy ott az engedélye nélkül közölte írását, ráadásul nem a végső, szerkesztett formában. A szemlézett szövegrészt –kérésének megfelelően – átmenetileg eltávolítottuk, a fent olvasható már a Népszabadságban megjelent, szerkesztett változat. A Mandiner Szerk.)"

mandiner.hu/cikk/20131111_tamas_gaspar_miklos_horthy

De a népszabadságos változatban is benne maradt az idézett rész. Ez jó. TGM, a filozófus értékeli Horthy első világháborús teljesítményét.

maroz 2013.11.12. 19:11:40

@Holger Hartland: Örüljünk, hogy műteni még nem érez késztetést. :)

Tele van ez a világ furcsaságokkal. Most kezdtem el nézegetni egy tanulmányt:

www.politicalcapital.hu/wp-content/uploads/FES_PC_AktivFiatalsag_ApatikusFiatalsag_Tanulmany_20131016.pdf

Hogyaszongya, már az elején:

"Az apolitikus politizálás a politika és a civil
társadalom fogalmának teljes félreértéséről tanúskodik, épp ezért eleve kudarcra van ítélve.
Amíg ez marad az uralkodó felfogás, addig aligha beszélhetünk új nemzedékről a politikában, a fiatalok többsége pedig a politika színteréről való kivonulást fogja választani, a politikai részvétel helyett."

Azért furcsa egy olyan írás, amelyik sans géne eltekint attól, hogy a civil politizálás a politizálás egyik változata lenne, sőt, felületesen átfutva az írást valami olyasmit állít, hogy ilyen Magyarországon nincs is, és ha nincs, akkor fogalmilag sem létezhet, tehát kedves fiatalok, takaroggyon mindenki a pártpolitizálásba, de azonnal.

Ami rendben is lenne, hogy a Political Capital ezt gondolja, de miért írja a proklamációja tetejére azt, hogy "tanulmány"?

Silcon 2013.11.12. 20:57:41

Attól, hogy valami a közbeszéd részévé vált, még nem biztos, hogy igaz. A cattarói matrózlázadás idején a Novara parancsnoka herceg Liechtenstein János fregattkapitány volt. Horthy ekkor már a Prinz Eugen csatahajó parancsnoka volt és a környéken sem járt akkor.

TGM meg valószínűleg nem hallott az otrantói tengerzár áttöréséről, a szakirodalom szerint a háború legeredményesebb zártörése volt.

Mégis kinek adta volna a hajókat, az ellenségnek? Esetleg el kellett volna süllyesztenie, mint a németeknek Scapa Flow-ban?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.11.12. 23:11:24

@maroz: "Sans géne"? Kein Französisch bitte, ich bin weder TGM noch einer der Messer und Gabel für sein Rührei braucht. :) (Ehrlich gesagt, was ich brauche dafür hängt davon ab, wer die Frage stellt! :))

@Silcon: Nahát, a cattarói sztori sem igaz? Akkor már csak annyi hiányzik, hogy ne is horvát legyen volt a tengerészek többsége. Gondolom, ha Horthy nem enged a parancsnak és elkezd emberkedni a flottával, akkor TGM-nek most az lenne vele a baja.

Nekem ebből az a legérdekesebb, hogy egy TGM is eljut odáig, hogy akit utál, annak már nem lehet semmilyen érdeme vagy jó tulajdonsága. Mindenben rossz kell, hogy legyen, ha államfőnek rossz volt, akkor tengerésznek is csak az lehetett, különben felborul a világ rendje.

Mark Bolt 2013.11.13. 04:34:14

Most ezzel mit akart a blogíró? Hogy Romsics mennyivel hazafiasabban látja az eseményeket?

Romsics történész, TGM filozóus, eleve teljesen más szemszögből közelítenek Horthyhoz. Romsics kizárólag a katonai sikereire koncentrál ebben az írásában, TGM pedig az egész személyiséget látja és úgy mond egy némileg eltúlzott, degradáló véleményt Horthy hőskorszakáról. Szeretném ha a blogíró Romsics azon munkájából is idézne ami Horthy ténykedését taglalta közvetlen a világháború után. Az már nem lesz ennyire hazafias. :)

Mark Bolt 2013.11.13. 04:38:57

Amúgy az Otrantói-csata eredetileg halászhajók elleni gyorscirkálók és rombolók támadása volt, szóval ne képzeljünk oda valami csatahajóflottát. Ezek a halászhajók egy romboló harcértékével se rendelkeztek, minimálisan felfegyverzett, páncél nélküli egységek voltak, és az volt a feladatuk hogy hálót vontassanak a szorosban, akadályozva a tengeralattjárók átjutását. Erre csaptak le Horthyék 3 cirkálóval, több rombolóval. Szétlőtték a halászflottát annak rendje és módja szerint. Onnantól lett izgalmas hogy az olaszok kivágtattak a kikötőből több cirkálóval. Horthyék menekültek, nagy tűzpárbaj, Horthy hajója lesérült, megállt, a tűzharc közepette a testvércirkálója vette vontára, és így vontatva harcoltak miközben a vontát a 3. cirkáló is próbálta védeni. Nagyon szép küzdelem lehetett amúgy, csak ne fantáziáljuk túl. :)

maroz 2013.11.13. 08:32:24

@Holger Hartland: Egy ennyire semmi kis modorosság is így kiakaszt? :(

dusomoja 2013.11.13. 09:05:01

@Holger Hartland: Ja, mivel Cattaro az Kotor, sztem sanszos hogy leginkább crnogoracok-szerbek voltak azok a matrózok. Vagy nem - a KUK seregben akárkik lehettek, de miért pont horvátok?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.11.13. 09:30:08

@Mark Bolt: A blogíró pont fölötted írta le, hogy mire gondolt. :)

@maroz: Annyira kiakaszt, hogy viccelek rajta. :) Nem értetted?

maroz 2013.11.13. 09:38:03

@Holger Hartland: Bedobtam a gugli fordítóba vagy kétszer, de bratwurst recept lett belőle sauerkrauttal. :)

maroz 2013.11.13. 11:20:39

@Mark Bolt: Egy lószart filozófus. TGM valójában egy igric. És ha mint ilyent nézzük, akkor nincs is vele semmi baj, hiszen az igriceknek nem a történelmi igazságokhoz kell hűeknek lenniük hanem az emberek igazságához. Emberek alatt itt most azokat értem, akik az igricet hallgatják. TGM az odavetett tíz deka párizsikért írók lapjában igrickedett, és hát nagyon úgy néz ki, hogy máshol, másmilyen közegben őt meg se nagyon hallgatnák, így teljességgel érthető, hogy olyan énekeket mond ő, amilyent a tízdekások népe hallani szeretne. Filozófus, ehh.

corny 2013.11.13. 13:58:29

Jja, drága nagy hazafiak, az, hogy tetszőlegesen kiválasztotok egy idézetet Romsicstól, még nem igazolja a vágyatokat, hogy HM-t Orbán (vagy Vona) - választhattok ízlésetek szerint- előképének lássátok. Van ám az írásban sok olyan sor, amelyik nem éppen dicsőíti, pl.: Nagy hazafinak, illetve államférfinak tehát ma is csak az ország lakosságának törpe kisebbsége tartja, míg kifejezetten negatív, ellenszenves figurának jóval többen. Hogy mit hoz a jövő, az jelentős mértékben a tankönyveken múlik. Az általunk ismert több mint fél tucat új, a rendszerváltás óta kiadott gimnáziumi tankönyv szerzője eddig dicséretes módon ellenállt minden egyoldalúságnak, s ha foglalkozott Horthyval, azt szakszerűen és kiegyensúlyozottan tette. Akarnunk kell, hogy ez a jövőben is így maradjon.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.11.13. 14:13:52

@maroz: Osztrák hegyeket mászol: azt hittem, valami német ragadt rád. Persze a hegyek nem beszélnek, ezért is szeretjük őket.

Akkor elmagyarázom.

Íme a fordítás:
"Franciául ne, sem TGM nem vagyok, sem olyan ember, akinek a rántottához késre és villára van szüksége. :) (Bár ez attól függ, hogy ki kérdezi!" :))

Vicces volt, hogy egyszer azzal vádoltál ;), hogy én afféle körúton belüli módjára mások nyakkendőjét igazgatom, erre aztán te jössz nekem - á la TGM - francia kifejezéssel, amit nem ismerek (és nem szégyellem bevallani).

A rántottát általában késsel-villával eszem, kivéve ha a liberális elitbutikból kínálják, mert akkor dafke kézzel. (Ez meg egy homage (?) volt a minapi rántottás poénodnak.)

maroz 2013.11.13. 14:42:29

@Holger Hartland: Hát persze, hogy azzal vádoltalak, azért nem olyan könnyű ám ezen a mélyen belém épülődött bizalmatlanságon túljutnom! :)

Grüsszgott, bitte zváj placc in matracláger, ikk bín álpenferájn mitglíd, ja, bitte zváj grámmerknődel mit linszen, díze klettersteig iszt zer svírig encsúldigung, ikk spreke nikt dajcs. Kábé ezek ragadtak. Elképzelheted, hogyan mutogattunk egymásnak egyik-másik hüttében a hasonló német nyelvi szkillekkel bíró nepáli személyzettel. ;)

Silcon 2013.11.13. 19:35:20

@Mark Bolt: "Amúgy az Otrantói-csata eredetileg halászhajók elleni gyorscirkálók és rombolók támadása"

Azért akadtak ott cirkálók is, köztük két angol, a Dartmouth és a Bristol, no meg ez volt a legnagyobb csata az Adrián. 16 elsüllyesztett és 11 pocsékba vágott hajó 2 sérült cirkálóért cserébe elég jó eredmény mennyiségi és minőségi fölényben lévő ellenféllel szemben. Tengerésznek jó volt, politikusnak nem annyira, de azért hosszan tudnék nála gyengébbeket sorolni.

kheiron 2013.11.14. 07:39:15

@Holger Hartland:

"a legérdekesebb, hogy egy TGM"

:-)

Előre elnézést kérek tőled. :-)

Nagyon vicces, hogy Tamás Gáspár Miklós nevét úgy írod le, mintha az ő tevékenységét és érdemi szellemi teljesítményre való, sajnos kezdetektől fogva eredménytelen törekvéseit az elmúlt 50 évben bármikor egy pillanatig is összefüggésbe lehetett volna hozni a közmegegyezés szerinti magas színvonallal. Ez a félmondatod pontosan annyira stimmel, mintha azt írnád egy zenei témáról, hogy "a legérdekesebb, hogy egy Fásy Ádám".

:-)

kheiron 2013.11.14. 07:41:13

@maroz:

Manapság már könnyebb, mert a legtöbb alkalmazott magyar. :-)

maroz 2013.11.14. 08:10:58

@kheiron: Különösen a konyhán. Én úgy a kétezres évek derekától kezdtem sűrűn vendéglátóipari szakiskolát végzett magyar fiatalokkal találkozni. Na, most mintha őket váltanák fel az ilyen sherpa-kinézetűek. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.11.14. 16:01:55

@kheiron: Mi a baj TGM-mel? Ha nem is alkotott maradandót, akkor is elég okos ember ahhoz, hogy az árnyalt látásmód és a tények felkutatása ne legyen számára teljesíthetetlen elvárás.

kheiron 2013.11.14. 18:25:39

@Holger Hartland:

"elég okos ember ahhoz, hogy az árnyalt látásmód és a tények felkutatása ne legyen számára teljesíthetetlen elvárás."

Épp ez az: hogy annyira már nem okos. :-)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.11.14. 21:19:47

@Holger Hartland: raffay is az, kiadja magát valaminek, eladja magát, de nem őszinte a mosolya, és remélem most nem beképzelem magamnak az összeeskövést, hanem az tényleg létezik, régi besúgók, nem szánt meg ez a hálózat sem a rendszerváltással.
most romsics egész munkásságát nem ismerem, de inkább korrekt, mint hazudozó
karsai pl marxista történész, ő is posztkomcsi, de a legbutább fajtából, most találtam egy jónak tűnő történészt, Dr. Czettler Antalt, svájcban él, remélem nem ápolt jó viszont gosztonyi péterrel, mert az már nagyon gyanús lenne

vfek.vfmk.hu/00000111/mik21.htm

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.11.14. 21:27:33

@maroz: @Holger Hartland: most van köze tgm-nek a secuhoz vagy nincs? ki tudja? lehet köze?

maroz 2013.11.15. 07:51:12

@tesz-vesz: Fogalmam sincs és okát se látom annak, hogy kíváncsi legyek rá.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.11.15. 10:28:35

@tesz-vesz: Akkor lehet szekusnak nevezni valakit vagy a lehetséges szekusságára utalgatni, ha van rá bizonyíték. Ellenkező esetben lásd a hatályos BTK-t (2012. évi C. tv, 226-227. §).

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.11.15. 10:34:50

A BTK-ba ütköző kommentet kimoderáltam. A szerzőjét nem tiltottam ki, de megkérem, hogy tartsa be az itteni szabályokat. Ez egy nyugis blog, itt kulturáltan, civilizáltan és törvénytisztelően beszélgetünk. Aki kulturálatlanul és civilizálatlanul akar beszélgetni, az megteheti máshol - azt én is máshol szoktam. :) De ez nem olyan hely.

Tehéntőgy 2013.12.26. 11:35:46

@Holger Hartland: Horthy korábban engedett az uralkodó támadási parancsának is, és emberkedni próbált a flottával, teljesen értelmetlenül. Az eredmény az lett,hogy két olasz MAS (gyakorlatilag torpedóvetőkkel felszerelt motorcsónak)a tervezett döntő csatára felvonuló egyik fél felszíni flottányi kötelék szívébe észrevétlenül beúszva az Adria fenekére küldte a Szent István csatahajót (a k.u.k. flotta négy modern csatahajójának egyikét). Horthy flottafőparancsnoki track recordja ebből a katasztrófából állt (amit egyébként Magyarországon kívül mindenütt második otrantói csataként emlegetnek,és az évfordulója máig az olasz hadiflotta ünnepnapja). Horthy kiváló és bátor hajóskapitány volt, ezt bebizonyította a Novara élén, de az tényleg jó kérdés, hogy miért kéne rá valamiféle nagy tengeri stratégaként tekinteni - nem volt az, és ezen TGM nyugodtan elironizálhat,hiába nem történész.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.28. 16:03:00

@Tehéntőgy: TGM "legnagyobb haditettről" írt, és az nem ez. A haditettbe a hajóskapitányi taktikai vitézkedés is belefér. A parancs meg parancs. Nem kell kedvelnünk Horthyt, és még csak tisztelnünk sem kell, nem erről szól a poszt.

Sapika 2014.01.08. 17:40:54

@maroz: "igric"
Az első gugli találat az igricre:
"igric. hivatásos középkori énekmondó, aki idők folyamán mulattatóvá lett."
Most hogy belegondolok, tényleg erről van szó. Élőszóban az ilyen szövegek végtelenül szórakoztatóak lennének, egyfajta intellektuális szórakoztatás. Én át szoktam futni a liberális hetilapokban megjelenő TGM opuszokat. Olyan még nem volt, hogy egyetértettem volna vele, sőt, nem is találkoztam olyannal, aki egyetértett volna vele. Viszont mindig gondolatébresztőnek találtam. (Persze, mert olyasmikről ír, melyekhez nem értek.) Például most is írt vmit "Az ellenzéket is le kell váltani" címen, ahol sztem a kérdés-feltevés és a cím tökéletes, viszont a részletek meg olyan tégéemesek. Sajnos a konklúzióig pedig nem sikerült eljutnom az olvasásban (mivel a cikk túl hosszú és fárasztó volt).
süti beállítások módosítása