Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hartland

Je suis Ugocsa, qui non coronat.

Százhúsz ország közül GDP-ben a 34., optimizmusban és közérzetben a 117. Lakói az EU-ban a legszkeptikusabbak a rendszerváltással kapcsolatban. Melyik lehet ez a kemény ország?

"A baromi abszurd helyzetre az abszurd baromkodás pont megfelelő válasz." (H. Hartland)

"I hate conservatives, but I really fucking hate liberals." (Matt Stone, South Park Republican)

Friss topikok

Linkblog

Egy kis számvetés

2016.05.20. 06:24 Holger Hartland

A személyijövedelemadó-bevallás határidejének napján ismét számot vethetünk azzal, hogy kik a középosztály barátai (már amennyire), és kik az ellenségei.

Hogy mi a középosztály? Ez nem szociológiai szakblog. A "középosztály" itt egyszerűen azokat jelenti, akik - a magyar viszonyokhoz képest - se nem "gazdagok", se nem "szegények". Azokat, akik dolgoznak, gyereket nevelnek, valahogy megállnak a lábukon, megélnek a munkájukból, jól, közepesen, elfogadhatóan vagy tűrhetően. Ez persze azt jelenti, hogy a magyar "középosztály" nem elhanyagolható része társasházban illetve lakótelepen lakik, félszobában is elvan, az autója pedig az évjárata szerint lassan megkaphatná a szavazati jogot. (A Fideszt ismerve ha befesteném a miénket narancssárgára, meg is kapná.) A magyar "középosztály" többsége nyugati mércével mérve már szegény - de itt élünk, és nem nyugaton.

Az adórendszert helyzete szerint ki-ki másképp ítélheti meg - nekem "középosztálybeliként" hosszú időn át kifejezetten bosszantó volt, hogy átlagos vagy annál nem sokkal magasabb jövedelemmel már a felső adósávba - a "gazdagok" közé - lehetett kerülni. Pedig nicsak, mit ígért közben egy párt a 2002-es választási kampányban:

2002.jpg

"A garancia." Hagyjuk is.

(Azért ne felejtsük el. Az SZDSZ-nek vége, de az eszdéeszesség él és virul, és ahol tud, árt.)

Nézzük meg inkább, hogy alakult az elmúlt évtizedben a magyar bruttó átlagbér adózása. Vegyük úgy, hogy a magyar "középosztálybeli" a mindenkori hazai átlagbért keresi, és egy gyermeket nevel. Az átlagbéreket a KSH weboldaláról vettem, a mindenkori átlagbér nettóját pedig bérkalkulátorokkal kiszámolhatjuk.

év havi bruttó átlag nettója egy gyerekkel nettó aránya (%)
2005 158343 105545 66,7
2006 171351 109012 63,6
2007 185018 112460 60,8
2008 198741 121737 61,3
2009 199837 122153 61,1
2010 202525 139471 68,9
2011 213094 149626 70,2
2012 223060 155195 69,6
2013 230714 161118 69,8
2014 237695 165690 69,7
2015 247746 172274 69,5

 

A számokból világosan látszik a balliberális oldal középosztály-ellenes politikája. Gyurcsány kormányzásának elején az átlagos magyar dolgozó a bruttó keresete kétharmadát kapta meg nettóként, majd ez gyorsan csökkent kb. 61%-ra, hogy Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt 69-70% között stabilizálódjon. Kösz, Orbán!

A tájékozottak persze tudják, hogy már a Bajnai-kormány is vezetett be adóreformot, és a 2010-es 68,9% még ennek az eredménye, nem a Fidesz egykulcsos adójáé. Bajnaiék följebb vitték a felső sáv határát, és csökkentették az adókulcsot a lejjebb lévő sávokban. Értelmes lépés volt. "Kösz, Bajnai" - mondhatnám, de túl kevés volt és túl későn. A vereség árnyékában tett engedményért nem jár köszönet.

A dolgok persze bonyolultabbak ennél - szinte mindig, minden -, de attól még nyers tény marad, hogy ma egy átlagos keresetű, egy gyermeket nevelő magyar "középosztálybeli" 8-9%-kal többet tarthat meg a bruttó jövedelméből, mint a balliberálisok uralma idején. Ha ezek neadjisten visszajönnének, valószínűleg inkább a 2007-eshez hasonló számot láthatnánk újra, mint a Bajnai-félét. Az utóbbi már a kétségbeesett kármentés eredménye, az előbbi mutatja meg az igazi természetüket. Egy okkal több, hogy ne hagyjuk őket visszajönni.

Ráadásul a balszárnyukon elhelyezkedő természetes szövetségeseik felől a minap már nem is egyszerűen középosztály-ellenes, hanem egyenesen kommunista javaslat fogalmazódott meg: az "alapjövedelem" bevezetése. Mindenki kapna pénzt, puszira, csak úgy. Amit akkor először valahonnan el kéne venni. Például az átlagos keresetűektől. A kommunista törpepárt polgármestere alatt Budapest XIV. kerületében már kicsiben zajlik a koncepció tesztelése: egyelőre viszonylag alacsony összegig "pótolják ki" az - elvileg, legalábbis papíron - alacsony jövedelmeket. Ennél még a rendszerváltás előtti kommunisták is normálisabbak voltak: a szocializmusban is volt valamiféle "alapjövedelem": olyan formában, hogy akkor még mindenkinek jutott munkahely. Munka nem mindig, de legalább meg kellett jelenni és amikor volt munka, el kellett végezni. Nem volt feltétel nélküli.

Miközben az alapjövedelmet szorgalmazó Szabó Tímea állítása szerint az alulfizetett és többet érdemlő bölcsődei dolgozókon is szeretne segíteni, éppen az elvtársa, Karácsony Gergely polgármester által vezetett, minimumjövedelmet osztogató zuglói önkormányzat volt az, amelyik arra már nem akart költeni, hogy a kerületi óvodák és iskolák minimálbéres dolgozóinak a bérét egy szerény összeggel megemelje. Ugyanők hagytak hónapokon át beázni egy bölcsődét, benne a gyerekekkel. Ez csak Budapest egy kerülete, de világosan látszik belőle a balliberális-kommunista társadalompolitika lényege: ha papírt szerzel róla, hogy "elnyomott", "rászoruló" és "áldozat" vagy, akkor kapsz. Ha dolgozol, akkor szívsz.

Zugló persze remek megfigyelési hely arra is, hogyan jelenik meg helyi szinten több oldalról, több párt felől is a politika mindenfajta mocska - de a mocsokról majd máskor. Ma május huszadika van. A személyi jövedelemadó bevallásának napja. Majd holnap mérgelődünk, szidhatjuk megint a Fideszt is, ahogy mindenkit, de akinek átlag körüli a keresete és gyereke van, az a mai napon örülhet valaminek. Nem bánom, örüljenek az eszdéeszesek is - végül is megvalósult, amit ígértek!

 

9 komment

Címkék: adó megmondás alapjövedelem

A bejegyzés trackback címe:

https://hartland.blog.hu/api/trackback/id/tr158733334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.20. 08:00:03

Orbán legnagyobb hbája, hogy nem csökkentette az adószintet.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2016.05.20. 10:34:05

Az alapjövedelem lehet jó megközelítésben okos dolog is. Nyílván nem az ilyen politikai ámokfutók felvetésében.
Én másképp vezetném be.:

Meg kellene határozni egy összeget, ami bizonyos minmimális vegetatív szükségletek eléréséhez is csak épp elég. Ezt az összeget nem lehetne terhelni, nem lehetne alapja hitelnek, járna minden állampolgárnak, de csak neki. Ezzel párhuzamosan el kellene törölni a szociális juttatásokat. Nem kell családi pótlék, munkanélküli segély, jövedelempótló támogatás, semmi. Az alapjövedelem járna a csecsemőnek épp úgy, mint bárki másnak.

Az egésznek számos hozománya lenne. Megszűnne például az az anomália, hogy míg egyesek güriznek, és mint önfenntartók, nem kapnak szociális juttatásokat, addig a másik némi sirámért cserében jól elvan otthon iszogatva, dohányozva. Az alapjövedelem szintjét úgy kellene beállítani, hogy elég legyen zsíroskenyérre, ivóvízre, öltözködésre a bálásbutik utolsó darabjaiból, és kész. Aki nem akar többet az élettől, mint aluljáróban henteregni a saját mocskában, az ne is jusson hozzá máshoz.

Az alapjövedelemnek lehetne egy természetbeli része a kafetéria mintájára a lakhatásra. Akinek van sajátja, az is kapna a fenntartáshoz, aki bérel, azt segítené, a hajléktalan meg szállást kapna ennek fejében. Így összességében megszűnne az aluljárók bio-"díszletei"-nek problémája is anélkül, hogy bárki kicsit is jogosnak tűnő ellenvetést tehetne, ha köztisztaság keretében megtisztulnának tőlük a közlekedési útvonalak. Több mint feltűnő vidéken is, hogy a legnagyobb nyomorban élők portája nincs sosem bevetve semmivel, pedig vetőmaggal meg kapával szinte minden önkormányzat szívesen segít azokon, akiknek szándéka van a gödörből kimászni, a megtermelt élelemmel meg sehol sem kell elszámolni.

Jó lehetne arra is, hogy aki ezt az alapjuttatást nem tudja a saját létére fordítani, mert a cigi meg a lőre fontosabb, az mint öngondoskodásra alkalmatlan ember, állami gyámság alá kerüljön megfosztva a szavazati jogától és korlátozni döntési szabadságában. Ha ez sem tetszik neki, és inkább éhenhal kezében a piásflakonnal meg a cigarettával, akkor az az ő személyes döntése lesz a létével kapcsolatban, amit mint szabad ember akaratát majd tiszteletben tartunk. Végülis miért kellene az egyre kevesebb értékteremtő ember nyakába akasztani az egyre több léhűtő gondját?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.05.20. 23:52:31

@F.M.J.: Nem tudom a megoldást. Abban hiszek, hogy feltétel nélkül semmit. Feltételekkel már lehet valamit, ott viszont nagy kérdés, hogy ki mondja meg, mik a feltételek és ki ellenőrzi a teljesülésüket. Akik még a minimálbéres bölcsődei és óvodai dolgozók helyett is a lumpen életmódot és a bűnözést támogatják, az én társadalmi rétegemmel pedig szisztematikusan kiszúrnának, azokra nem bíznám ezt a feladatot, elvégre ők a fentiekből következően számomra per def. ellenség. Magunkra meg azért nem bíznám, mert van más dolgunk bőven. Szóval részemről maradjon csak jobboldali kormány még úgy legalább 50-100 évig, és intézzék szépen. :)

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2016.05.21. 07:08:18

@Holger Hartland: A magam részéről én is jobboldali középosztálybeli gondolkodó vagyok, bár jelen pillanatban nincs pártpreferenciám. Ettől függetlenül bármelyik épp fellelhető formáció jobb a ballibeknél, de most hagyjuk ezt a témát!

Az alapjövedelem igazából nem feltétlenül politikai rendszerhez köthető dolog. Ha jók az információim, társadalomtudományi filozófusok kreálmánya, csak a ballibeknek sikerült ebből is egy lecsupaszított demagógiát gyártaniuk, mint amúgy minden másból is szoktak.

Azt, hogy ki állítaná össze a feltételeket, a minimumlistát, és ki ellenőrizné, én sem tudom, de úgy vélem, hogy elvi síkon ennek nincs is jelentősége. Ez persze nem jelenti azt, hogy a gyakorlati bevezetés elhatározása után ne derülhetne ki a konkrétumok megnevezése kapcsán, hogy utópiáról van szó. Végülis nem ez lenne az első. Ilyen volt a szocialista rendszer is, ami elvi síkon akár lehetne jó is, csak épp nincs az a homogén társadalmi közösség, amelyikben tökéletesen működne. Ha valós lehetőségről lenne szó, akkor nem kellett volna csúzli a fenntartásához.

Összességében tehát politikai véleménytől függetlenül megfontolandónak tartok minden ilyen elvi lehetőséget, mert gondolkodni ingyen van, és az ötletek között lehet akár működőképes is. Ki tudja?

Az 50-100 évnyi kívánságokkal meg vigyázz! Szt. István is ezer év oltalmat kért, mert azt hitte, hogy nincs annál több idő, és hát volt bajunk addig is elég, de bárhogyan is alakult, az ezer év alatt mindenki tudta, hol vannak Mo. határai. Most, így az évezred leteltével az oltalom megszűnni látszik. Én úgy gondolom, hogy sose legyen más vezetése az országnak mint magyar és patrióta. Ez persze axiómaszerűen kizárja a nem jobboldali lehetőségeket, de ezen nem fogok könnyezni.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.05.25. 00:37:30

@F.M.J.: Nem vagyok gondolkodó, csak számoltam egy kicsit. Ha tízmillió ember kap fejenként évi egymilliót (az nem sok, havi 83 ezer), az is évente tízezer milliárd forint, miközben az idei állami költségvetés kiadási főösszege úgy 16-17 ezer milliárd. Az állami költségvetésnek legalább 60%-a menne el csak alapjövedelemre. Kevesebbnek meg nem sok értelme van.

A "társadalomtudományi filozófusokból" és az ő kreálmányaikból pedig kezd elegem lenni. Világmegváltás helyett írjanak a valóságról. Azzal nem vagyunk beljebb, de legalább kijjebb sem. :)

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2016.05.25. 07:05:42

@Holger Hartland: Előszöris szerintem nem az a gondolkodó, aki főállású filozófus, hanem az, aki használja az eszét. Mároedig az írásaidból úgy tűnik, hogy te használod, tehát gondolkodó vagy.

Alapjövedelem.: Talán nem voltam elég kifejező, de közelítsük meg másképp!
Jelenleg Mo.-on minden legális keresettel nem rendelkező kap alapjövedelmet, csak nem így hívják. A nevük: családi pótlék, jövedelempótló támogatás, fűtési hozzájárulás, stb. Ha ezeket és hasonlókat egyszerűen eltöröljük, és helyette bevezetjük az alapjövedelmet, akkor a hozzá kötődő adminisztráció a töredékére esik, hiszen csak születési-, és halotti anyakönyvi kivonatra lenne szükség a papírmunkához, így összességében az egész, állami megtakarítást eredményezne.

Ide tartozik még, hogy ballib agymenésesek diferenciáltról beszélnek, ami szerintem is egy ócska lumpentámogatás lenne, mert a munkával szerzett javak értékét csökkentené. Én úgy tartanám helyesnek, ahogyan fenntebb már kifejtettem. Mindenkinek, nagyon minimálisat, de feltétel nélkül, hogy aki amúgy tisztességes emberhez méltóan munkából akar megélni, az ne különbözeti jövedelmet kapjon, hanem a munkája értékének megfelelőt.

Amúgy szerintem egyetértünk a témában, csak egészen más megvilágításban látjuk. Én sem támogatnám a feltétel nélküli ingyenélést, viszont ez már megvalósult, csak moderálni kellene a mértékét. Az alapjövedelem összegét úgy 20.000 körül látnám reálisnak. Ennyiből épp telik zsíroskenyérre, meg kilósruhára. Akinek ez nem elég, vagy inni és dohányozni is akar, az dolgozzon, vagy halljon éhen. Én ettől még jól fogok aludni.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.05.28. 02:40:41

@F.M.J.: Húszezer nem elég a megélhetésre. Az nem alapjövedelem, hanem tényleg csak a segélyek kiváltása. A zsíros kenyér és a kilós ruha nem elég, lakni is kell, télen fűteni, számlákat fizetni, közlekedni a munkahelyre, stb. Ha már "alapjövedelem", akkor havi 50 ezer alatt nincs értelme.

A Fidesz-kormány alatt is lehetne "alapjövedelem", ha mindenkinek jutna legalább közmunka. De az már más, az már munka. Úgy nem lenne hülyeség.

Ha pedig egyszer majd a robotok elveszik mindenkinek a munkáját, akkor... nos hát "feltétel nélküli" akkor sem lehet, mert a Föld erőforrásai akkor is végesek. Vagy majd megoldják ezt is, lesz űrutazás, másik bolygó. Na de mi van, ha az intelligens gépek nem akarnak majd ránk dolgozni? Nesze neked, Iain M. Banks-féle Kultúra-utópia! :)

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2016.05.28. 08:02:38

@Holger Hartland: "Húszezer nem elég a megélhetésre. Az nem alapjövedelem, hanem tényleg csak a segélyek kiváltása."
- Én már teljesen önállóan vagy húsz évvel ezelőtt gondolkodtam a témán, mert én márcsak ilyen vagyok, de akkor én állampolgári juttatásnak neveztem, mert minden állampolgárnak gondoltam. Avval kapcsolatban jutott eszembe, hogy a munkanélküli segélyek és a munkabérek között olyan kicsi volt a különbség, hogy kinevelni látszott (azóta rég kinevelődött) egy ingyenélő társadalmi réteg, mert miért dolgozna azért a kis különbözetért? Végülis számszakilag még igaza is volt, csak az ember jóérzése tiltakozott, de az meg nem mindenkinek van.

"zsíros kenyér és a kilós ruha nem elég"
- Igazad van, tessék elmenni dolgozni, vállalkozni, kertet művelni, tessék hasznos tevékenységet végezni, és akkor majd lesz több. Mondom én, hogy nem áll távol az álláspontunk. Az otthonüléshez amúgy sem kell munkábajárni :).

"Ha már "alapjövedelem", akkor havi 50 ezer alatt nincs értelme."
- De ha az alapjövedelem a puszta vegetatív létezésnél többet biztosít, akkor épp azokat nem motiválja munkára, akik a szabadidejüket amúgy sem hasznos dologra fordítanák (ide sorolom pl. a művelődést is). Az összegben szerintem nem fogunk tudni megegyezni, de ez van.

"ha mindenkinek jutna legalább közmunka."
- Van egy kis cégem. Ha épp van egy kis munka, nem találok melóst, pedig jól megfizetem. Olyan emberek jelentkeznek, akik arra az időre elmennek a munkahelyükről szabadságra. Van aki nem akar dolgozni, nem kell velük munkaerőként kalkulálni, mert csak becsapjuk magunkat.

"Ha pedig egyszer majd a robotok elveszik mindenkinek a munkáját, akkor..."
- :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.05.29. 12:58:23

@F.M.J.: A Heyne és munkatársai-féle közgáz alaptankönyvben van egy jó példa, ha megvan neked is a könyv, kikeresem. Pont arról szól, amit írtál, hogy bizonyos segélyezési szint mellett egyszerűen nem éri meg dolgozni.

Én nem adnék alapjövedelmet senkinek, csak "alapmunkával" együtt. Mondjuk összesöpri a csikkeket (rohadt sok van), vagy szemetet szed az erdőben, ilyesmik. Ja, hogy ilyen már van, közmunkának hívják, és még arra sincs elég pénz. Elég baj.

Kéne segítség a leszakadóknak, de csakis úgy, hogy közben ők is tegyenek valamit magukért, és persze szocializálódjanak is azok, akikre ráfér.
süti beállítások módosítása