Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hartland

Je suis Ugocsa, qui non coronat.

Százhúsz ország közül GDP-ben a 34., optimizmusban és közérzetben a 117. Lakói az EU-ban a legszkeptikusabbak a rendszerváltással kapcsolatban. Melyik lehet ez a kemény ország?

"A baromi abszurd helyzetre az abszurd baromkodás pont megfelelő válasz." (H. Hartland)

"I hate conservatives, but I really fucking hate liberals." (Matt Stone, South Park Republican)

Friss topikok

Linkblog

Európa Tormay Cécile utcái

2013.07.07. 01:55 Holger Hartland

A Bölcs Boldi Bácsi tanácsai 9.

Kedves, Európa Sorsáért Aggódó Barátaim!

Hallom, Európa beteg. Európa öngyűlölő. Európa felszámolja magát.

Pedig lehet, hogy Európa egyszerűen csak nagy, és így mindig akad olyan szöglete, ahol történik valami hülyeség.

Például...

Például nemrég az volt a hír, hogy "a svéd parlament" egy képviselője meg akarná tiltani a férfiaknak az állva vizelést. Kis utánanézéssel kiderülhetett volna (ha nem ment volna ki a divatból az utánanézés), hogy ez a javaslat valójában egy svéd megyei közgyűlés hatszázalékos pártocskájának egyik képviselőjétől származott, és csak a hivatali mosdókra vonatkozott. Hát ennyit "a svédekről". Nem tudom, végül megszavazták-e, pedig jó lenne tudni, mert nem mindegy, hogy ép és egészséges, vagy rothadó és beteg Európának vagyunk-e még mindig a tagjai. Abba már belegondolni sem akarok, hogy miképpen volna lehetséges egy ilyen rendelkezés kikényszerítése. Bekameráznák a vécéket? Hivatali kukkoló figyelné a betérőket, és feljelentené, aki nem igazodik? Hamar rászólnának: Mit képzel!? Nem Magyarországon vagyunk! Azóta persze a svédeknek is akadt nagyobb gondjuk - a külvárosaikat felgyújtó "fiatalok" miatt.

Pár napja jött az újabb színes hír: Asztúriában, egy nagyjából két magyar megyényi spanyol tartományban a helyi szocialista párti oktatási miniszter kötelezővé tenné az iskolákban a karácsonyi és a húsvéti szünet helyett a téli és a tavaszi szünet elnevezések használatát. Ez ugyan májusi hír, de valamiért mégis másfél hónappal később, épp a Tavares-jelentés elfogadásának másnapján lett belőle poszt a Mandineren, "Európa önfelszámolása: karácsonytalanítás Asztúriában" címmel. Mint a posztból kiderül, a döntéshozók "nem egyeztettek sem az iskolákkal, sem a szülői szervezetekkel (akik most utólag tiltakoznak a döntés ellen), egyszerűen megszavazták és kész." Ez valóban csúnya dolog. Annyira, hogy a fideszes blog szerzőjének felháborodásában eszébe sem jutott más olyan EU-tagország, ahol ilyesmi történik.

A felszínes olvasók persze rögtön arra gondoltak (ez a hebehurgya Hartland is), hogy ismét a nemzetközi balliberalizmus megszokott bevándorló-simogatásának lehetünk tanúi - pedig aligha. Asztúriában alig élnek bevándorlók, és a spanyolországi bevándorlók háromnegyede különben is Dél-Amerikából és Kelet-Európából érkezik munkáért, vagy Nyugat-Európából meleg éghajlatért. Mint a Mandiner posztja is megemlíti, a derék asztúriaiak 1300 éve még a kereszténység védelmezői voltak a mórokkal szemben. Csak éppen kimaradt, hogy 80 éve Asztúriában volt egy felkelésbe torkolló bányászsztrájk, amelyet egy bizonyos Franco tábornok marokkói - azaz mór - csapatokkal veretett le, ami kétezer halálos áldozattal, kivégzésekkel, dúlással, nemi erőszakkal járt. A mórok végül mégis eljutottak Asztúriába. Pár évvel később a polgárháborúban is kemény harcok folytak itt, majd szűk négy évtized jobboldali diktatúra következett. Amíg nálunk a kereszténységet üldözték (persze később már inkább korrumpálták az egyházi besúgóhálózat megszervezésével), addig ott a kereszténység nevében üldöztek. Nem, itt nem a liberálisok igyekszenek betiltani a kereszténységet, nem az iszlám bevándorlók "érzékenységére" hivatkoznak, és nincs szó "civilizációs öngyűlöletről". Ezek szocik. Amit mutat az is, hogy az intézkedés egyik fő támogatója a legnagyobb spanyol szakszervezet, a CCOO. Szocinak lenni pedig mást jelent Spanyolországban, mint nálunk.

Az asztúriaiak majd eldöntik, hogy mit kezdenek ezzel a helyzettel. Az ottani konzervatívok teljes joggal máris nevetségesnek tartják az intézkedést, és arról írnak, hogy ezt úgyis semmibe fogják venni. És tényleg, mit tehetne a szoci miniszter? Kirúgatná a karácsonyozó és húsvétozó tanárokat, vagy a rendelkezéséhez nem igazodó gyerekeket? Vagy a szüleiket a munkahelyükről? Hamar rászólnának: Mit képzel?! Nem Magyarországon vagyunk! Asztúriában egyébként is tisztességes választási rendszer van: a 45 parlamenti helyet egyfordulós, listás választáson szavazatarányosan osztják szét. Ha a baloldal túlfeszíti a húrt, a mostani 23:22-es többsége helyett hamar ellenzékben találhatja magát.

Nevetséges, ha pont mi, magyarok sápítozunk ezeken az ügyeken, és kiabálunk borízű hangon, hogy Európa beteg, Európának vége. Igaz, a mi politikusaink nem a hivatali vizelés szabályozásával és nem is az iskolai szünidő hivatalos elnevezésével vannak elfoglalva, de büszkék sajnos nem lehetünk rájuk. Vak komondoron ejtik át az élettársukat. Közpénzből utat építtetnek a házukhoz. Elosztják a csókosaik közt a kisemberektől is elrabolt dohánypiacot. Önkormányzati adósságot halmoznak fel, majd rálőcsölik az államra. Internetes kommentelőket jelentenek fel. Kirúgatják azt a közalkalmazottat, aki nem hajlandó a pártjuk által szervezett tüntetésen részt venni.

Akkor már tiltanák be inkább az állva vizelést.

Jobb pillanataikban azért ők is össze tudnak hozni olyan show-t, mint svéd és asztúriai kollégáik. Tarlós Istvánnak például sikerült igazán szórakoztató vihart kavarnia, mikor egy vitatott írónőről, Tormay Cécile-ről akart elnevezni - egy aszfaltozatlan zsákutcát... Miért is ne lehetne Tormay Cécile köz? Tormay Cécile állítólag egy könyvében csúnyán zsidózott, más könyvei viszont állítólag nem is rosszak. Évekkel a háború előtt meghalt, és nem a Nagykörútról vagy a Dob utcáról lenne szó. Persze, létezhessen akkor Váci Mihály utca és Frankel Leó út is, sőt, felőlem akár Berkesi András fasor és Mattyasovszky Jenő tér is, ha az ott lakóknak nincs kifogásuk ellene. És lehessen állva vizelni, a karácsonyi/téli és a húsvéti/tavaszi szünetet meg hívja mindenki, ahogy akarja. Kicsi ügyek ezek. Európa Tormay Cécile utcái. Nagy indulatokat kavarnak, de kis jóindulattal kezelhetők. Lehet, hogy Európa beteg, de ha igen, akkor nem ezek miatt. Lehet, hogy a verébnek nagy a feje, de ha igen, azt nem a bagoly fogja megítélni. Kezeljünk mindent a helyén.

Üdvözöl benneteket, mint mindig:

A Bölcs Boldi Bácsi

27 komment

Címkék: abszurd megmondás mandiner Bölcs Boldi Bácsi

A bejegyzés trackback címe:

https://hartland.blog.hu/api/trackback/id/tr105394148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.07. 02:16:24

"a liberálisok [...] nem az iszlám bevándorlók "érzékenységére" hivatkoznak"

Hanem kiékre? Vagy ha nincs egyáltalán senki "érzékenységére" hivatkozás, akkor mi az alap a változtatásra?

S=klogW 2013.07.07. 05:37:15

ez már a ló másik oldala

S=klogW 2013.07.07. 07:10:14

az egésznek az a tanulsága, hogy a sajtó szart se ér, mert nemcsak a véleménycikkek kapcsá, de még egy hiteles hírhez is legalább három sajtóforrást kellene feltúrni, két magyart meg legalább egy külföldit, de inkább abból is kettőt, a politika két oldaláról

kinek van erre ideje, kedve, energiája?

mondjuk a magyar "újságíróktól" mit lehet várni: a kétkezi munkát rühellő a szellemi munkához hülye félművelt kapzsi tahók mentek komédiás szakra

maroz 2013.07.07. 08:29:01

@neoteny: Asztúriában az ajándékgyártó biznoszben van két jelentősebb üzleti kör. Az egyik - what a surprise! - a szocikhoz tartozik, és kizárólag csak a nemzet érdekében őket most, amíg a szocik vannak hatalmon helyzetbe kell hozni. Azt a trükköt találták ki, hogy a rohadt konkurenciának a nyakára rohasztják a rengeteg már legyártott "Feliz Navidad!"-cuccot, és a törvény segítségével a saját, semleges feliratú (mittomén, Boldog Téli Szünetet!) bizbaszaikkal letarolják a piacot. Csodálom, hogy te erről a korrupt aljasságról nem hallottál, pedig a transparente.blog.es is hosszan foglalkozott vele.

maroz 2013.07.07. 08:33:19

@S=klogW: Én inkább azt látom, hogy erre van tömegigény. Most őszintén, ha rendre az a visszajelzés, hogy a kopipészt lapszerkesztéssel sokkal több olvasót tudsz megfogni, mint a szükségszerűen lassabb alapos újságírással, akkor te mit csinálnál? Belefeccölnél-e óraszám munkát valami olyasmibe, amit a fogyasztód kevésbé fogadna jól, mint az öt másodperc alatt elébaszott akármiket?

S=klogW 2013.07.07. 08:46:09

@maroz: ez csalóka meglátás, mert adott stílussal, tartalommal megszólított, potenciálisan olvasóvá váló közönség nem egyenlő a teljes magyar nyelvű online közönséggel - persze ettől még valószínű, hogy az ilyen szeméttel lehet a legnagyobb csoportot megszólítani a teljes populációból

maroz 2013.07.07. 09:42:03

@S=klogW: Persze, nem is mondtam, hogy egyenlő lenne, hanem csak azt, hogy ez az, amire tömegesnek látszik az igény. Nézd meg a meghatározó hazai online média működési mechanizmusát. Ha egy kis odafigyeléssel le bírod sasolni, hogy honnan kopipésztelnek, akkor egy idő után kifejezetten jó pontossággal azt is előre tudod jelezni, hogy milyen írások fognak megjelenni. Ja, és tegye fel a kezét az, aki lát komolyabb különbséget az index, az origo és a 444 között. És engem még az se lepne meg, ha valaki kockáspapíron kiszámolná, hogy a rétegigényekre, azok kielégítésére ma Magyarországon még nem igazán lehet üzletet építeni. Marad a kopipészt, marad az a szerkesztési elv, hogy az a jó hír, amelyik a legjobban megfogja az olvasót, és ha ehhez egy pici kreatív fordítás, néhány hangsúlyocska eltolása, esetleg gusztus szerint némi nettó hazudás szükségeltetik, hát akkor az szükségeltetik, mondd már.

Rá kell vennünk idővel magunkat, hogy ez, amit kapunk már nem hírlapírás, hanem infotainment. Nem azt kell nézni, hogy mit dalol az igric, hanem azt, hogy hogyan.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2013.07.07. 12:09:06

Holger, óriási titkot leplezek le: az asztúriás posztba belekezdtem a friss hír napjaiban, ott volt vázlatban az adminban heteken keresztül, de egyszerűen most volt időm be is fejezni, így sajnos semmi aktuálpolitikai hátsó szándékról nem tudok beszámolni. :(

aztán ezt írod: " Csak éppen kimaradt, hogy 80 éve Asztúriában volt egy felkelésbe torkolló bányászsztrájk, amelyet egy bizonyos Franco tábornok marokkói - azaz mór - csapatokkal veretett le, ami kétezer halálos áldozattal, kivégzésekkel, dúlással, nemi erőszakkal járt. A mórok végül mégis eljutottak Asztúriába. Pár évvel később a polgárháborúban is kemény harcok folytak itt, majd szűk négy évtized jobboldali diktatúra következett."

nem maradt ki, kitértem az elmúlt évtizedek helyi viszontagságaira:

"Asztúria megváltozott: a 19. századtól bánya- és iparvidék lett, ahol hamar megerősödött a baloldali gondolat. A spanyol polgárháborúban is a köztársaság pártján állt a többség, és a Franco utáni évtizedekben is végig meghatározó maradt a szocialista párt, a baloldali ideológia."

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.07.07. 12:59:22

@rajcsányi.gellért (ergé): Igen, tudom, hogy van ilyen. Képzeld, nekem olyan posztom is van, ami több, mint két éve várja, hogy megírjam. Most, hogy azt mondod, így volt, elhiszem. De nézd a dolgot az olvasó szemével, aki mit sem tud az időbeosztásodról és nem látja az admin felületedet. Innen nézve kifejezetten vicces, hogy Európa épp a Tavares-jelentés elfogadásának másnapján lesz ismét beteg, és hogy milyen csúnya dolog egyeztetés nélkül, csak úgy a többség erejével átnyomni valamit.

Ami az 1930-as éveket illeti, konkrétan az maradt ki, hogy ami az elődeiknek 1200 évvel azelőtt nem sikerült, azt a mórok végül mégis csak befejezhették - méghozzá a nemzeti, keresztény, konzervatív tábornok jóvoltából. A "civilizációs öngyűlölet" pedig így szerintem téves diagnózis. Azt a balliberálisok építgetik a bűntudat kockáiból, ezek meg itt vörösök. Az intézkedés persze butaság, de más tőről fakad, legfeljebb a frazeológia merít a balliberálisoktól.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.07.07. 13:12:42

@neoteny: Éppen az volt ott, hogy ezek NEM liberálisok.

@S=klogW: @maroz: A felszínesség nemcsak tulajdonság lehet, hanem működésmód is, és mindenkire lehet jellemző, főleg idő hiányában. Elsőre én is azt hittem, hogy ezek balliberálisok, és hogy itt a muszlimok "érzékenységéről" van szó. A Kesztió nevű blogger is elhitte:
www.nethuszar.ro/kis-teli-szunet-nagy-teli-szunet/

A yahoo-s mailcímemnek köszönhetően egyébként rendszeresen látom a yahoo "színes" híreit, és hogy ezek hogy jelennek meg egy-két nap késéssel a hazai online médiában. Hamarosan (ha nem máris) olvashatunk majd arról, hogy a kardioedzés helyett az erősítés fogyaszt jobban, megnézhetjük videón az UFC-kihívó kiütéses győzelmét a nagyképűsködő bajnok ellen, elolvashatjuk, hogy a pápának nem tetszenek az egyházi személyek flancos autói és ő inkább a Ford Focusra szavaz, hogy a biciklista három év után kapta vissza a kutyáját, meg persze lesz (vagy van már?) repülőgép-szerencsétlenség.

S=klogW 2013.07.07. 13:28:04

@Holger Hartland: csak épp ne keverjük össze az időhiányt a lustasággal/igénytelenséggel/érdektelenséggel

S=klogW 2013.07.07. 13:52:22

@Holger Hartland: ha a lustaságból lesz az időhiány, akkor valóban nincs

maroz 2013.07.07. 14:27:42

@Holger Hartland: Én meg egy időben az mti-t figyeltem és azt sasoltam, hogy hogyan (felkonferálás) és mennyi idő alatt terül szét egy mti-hír a szinte teljes magyar online médián. Érdekes játék, kicsit jövőlátónak éreztem magam tőle. :)

maroz 2013.07.07. 14:29:20

@S=klogW: Nézd inkább a racionális kalkulációt: megéri igényesnek lenni? Szerintem nagyon nem.

S=klogW 2013.07.07. 15:57:13

@maroz: és mi a veszteség az igényességen, ami miatt nem éri meg? ugyanis olyan mélyen vagyunk (vannak firkászék) hogy az igényesség-növelés korántsem jelentené még az oknyomozó újságíró meg helyszíni tudósító szerepbe való átlépést

maroz 2013.07.07. 16:12:40

@S=klogW: Például az, hogy mindenféle erőforrásokat kell az igényességre fordítani. Mondjuk időt. De ezt ne csak az újságíró szempontjából nézd, mert ő úgyis azt fogja tenni, amire rákényszerül. Egészen egyszerűen a fogyasztó az, akinek nem éri meg igényesnek lenni. Öncél. Akkor meg minek? Jó, ha történetesen valakinek ez a hobbija, akkor igen, akkor lehet igényes, de egyébként? Általánosan véve az ilyesmiből jellemzően nem származik semmiféle előnyöm, és az azért eléggé tipikus, hogy nem a "miért ne?" módon közelítjük meg az erőforrás-igényes ügyeinket, hanem sokkal inkább a "miért?" alapján.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.07. 17:49:35

@Holger Hartland:

"Éppen az volt ott, hogy ezek NEM liberálisok."

Igazad van; ezt írtad:

"Ezek szocik. Amit mutat az is, hogy az intézkedés egyik fő támogatója a legnagyobb spanyol szakszervezet, a CCOO. Szocinak lenni pedig mást jelent Spanyolországban, mint nálunk."

Aztán másnak ezt is írtad:

"Azt a balliberálisok építgetik a bűntudat kockáiból, ezek meg itt vörösök. Az intézkedés persze butaság, de más tőről fakad, legfeljebb a frazeológia merít a balliberálisoktól."

Tudom hogy Wikipédia cikkekre csak mértékkel érdemes támaszkodni, de a

es.wikipedia.org/wiki/Federaci%C3%B3n_Socialista_Asturiana

szócikk szerint az Asztúriai Szocialista Szövetség (ami a Spanyol Szocialista Munkáspárt asztúriai "tagozata") politikai ideológiája:

Ideología política: socialdemocracia, progresismo, socialismo democrático, tercera vía

vagyis szociáldemokrácia, progresszivizmus, demokratikus szocializmus, harmadik út.

Ez mennyiben különbözik az ún. balliberálisok által képviselt politikai irányzat(ok)tól? A "balliberalizmus" nem a szociáldemokráciáról ill. progresszivizmusról szól? Ha nem, akkor miről?

S=klogW 2013.07.08. 05:34:54

@neoteny: "tercera vía" :D hát persze

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.07.08. 11:15:16

@neoteny: Nem vagyok elég avatott a témában, hogy én magyarázzam el, de a balliberális és a baloldali (szoci, szocdem) nem ugyanaz. Találsz erről akár a neten is elég sok mindent.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.08. 13:22:52

@Holger Hartland:

"a balliberális és a baloldali (szoci, szocdem) nem ugyanaz"

Hogy nem _ugyanaz_, az triviális: nem létezik két kommunista párt, vagy két munkáspárt vagy két liberális párt amely teljesen megegyező politikát folytatna vagy azonos platformmal rendelkezne. Az átfedés mértéke viszont már lehet nagy (vagy kicsi).

Ezért találtam érdekesnek amikor azt írtad hogy "[a]zt ("civilizációs öngyűlölet") a balliberálisok építgetik a bűntudat kockáiból, ezek meg itt vörösök. Az intézkedés [...] más tőről fakad, legfeljebb a frazeológia merít a balliberálisoktól". Itt a "más tőről fakad" állítást azzal támogatod, hogy a "balliberálisok" nem azonosak a "vörösökkel" -- habár megengeded hogy mindketten ugyanazt (vagy nagyon hasonló) "frazeológiát" használnak ebben a kérdésben. Szerintem ez nem elégséges érv ahhoz hogy "a más tőről fakad" érvényes konklúzióját lehessen levonni -- különösen anélkül hogy ki lenne fejtve hogy mik azok a "más tövek" a (szerintem jelentős ideológiai átfedéssel rendelkező) "balliberálisok" és a "vörösök" esetén.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.07.08. 14:50:56

@neoteny: Mondanám, hogy lásd SZDSZ és MSZP, az sem ugyanaz, de Spanyolország nyilván annyira más, hogy félrevezető is lehetne a magyar példa. Nem én fogom szépen elmagyarázni, én legfeljebb nagyon csúnyán és leegyszerűsítve: a ballibek valahogy úgy viszonyulnak a múlthoz (nyugat-európai országok esetében pl. a gyarmatosításhoz, a harmadik világhoz való viszonyhoz), hogy "ez a miénk, és szégyellni kell magunkat érte", a szocik meg valahogy úgy, hogy "ez eleve nem a miénk, hanem a kizsákmányoló uraké".

Amikor egy ballibet zavar a kereszténység, akkor nagy valószínűséggel a nem keresztény gyökerű országokból érkező bevándorlókra gondol - ezek az asztúriai szocik viszont gyanúm szerint nem arra a pár marokkóira, aki náluk lézenghet, és akiknek a nagyapja talán még az ő nagyanyjukat erőszakolta, hanem a tömegbázisukat adó spanyol munkásokra és bányászokra. Ne felejtsük el, hogy abban az országban keresztény-nemzeti jobbos diktatúra volt. Ha ez az Ana Rodriguez Gonzalez mondjuk hatvan éves, akkor őt még simán vegzálhatták Franco csendőrei. A szüleit még inkább. Egy hagyományosan baloldali vidékről van szó, így ez a tapasztalat ott sokaké lehet.

Ettől persze a dolog még ugyanúgy baromság, és a karácsonyt meg a húsvétot szerintem ezen túl is úgy fogja ott hívni mindenki, ahogy akarja. Gondolom, tudod, hogy a "Kulturkampf" kifejezés a bismarcki Németországból származik, tehát nem új dolog, és nem ettől lesz beteg Európa. Szerintem ez itt pl. kb. egy Tormay Cécile utca-szintű dolog.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.08. 16:15:29

@Holger Hartland:

"Ne felejtsük el, hogy abban az országban keresztény-nemzeti jobbos diktatúra volt. Ha ez az Ana Rodriguez Gonzalez mondjuk hatvan éves, akkor őt még simán vegzálhatták Franco csendőrei. A szüleit még inkább. Egy hagyományosan baloldali vidékről van szó, így ez a tapasztalat ott sokaké lehet."

Akkor már csak az a kérdés: miért most tették meg ezt a lépést? Ugyanis 1978-tól kezdődően 1995-ig egyfolytában az FSA-PSOE soraiból kikerült kormányfő volt hatalmon; majd 1999-2011 között is. (Meg tavaly óta). Nem az lett volna a logikus hogy ha a Franco keresztény-nemzeti diktatúrája okán "zavarta" őket a kereszténység, akkor az első szocialista kormányzat idején, de legalábbis az autonómia 1982-es elnyerése után röviddel hozták volna meg ezt az intézkedést? Akkor lehetett a legnagyobb az ellenérzés a kereszténység iránt amikor a diktatúra "élménye" még a közelmúltban volt...

Miért vártak 35 évet?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.07.08. 16:21:08

@neoteny: Jó kérdés, asztúriai legyen, aki tudja. Odakintről nézve rólunk is lehetne ilyeneket kérdezni, hogy miért nincs még ügynökakta-nyilvánosság, miért egy exkomcsi apparatcsik irányítja az oktatásügyet, stb. Vagy hogy miért nem akart Tormay Cécile-ről már 1993-ban utcát elnevezni a jobboldal, hogy hasonló horderejű kérdést említsünk.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.08. 18:14:46

@Holger Hartland:

"Jó kérdés, asztúriai legyen, aki tudja."

Mindenesetre kétséget támaszt azzal szemben hogy "más tőről fakad".

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.07.08. 23:16:15

@neoteny: Kételkedni? Mindig, mindenben. Én annyit látok, hogy ezek szocik egy olyan országban, ahol jobbos diktatúra volt; olyan vidéken, ahol alig akad más vallású bevándorló, viszont sok a balos munkás és bányász; és a szakszervezet meg a tanárok támogatják a javaslatot. A balos múlt-végképpeltörlésben (folyt.: "rabszolgahad, indulj velünk") pedig nem öngyűlölet (bűntudat, szégyen ill. annak felkeltése) van (vö. "jaj-jaj, ez az ország még nem nézett szembe a múltjával, szégyellje magát"), hanem a "kizsákmányolók" elleni düh.
süti beállítások módosítása