Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hartland

Je suis Ugocsa, qui non coronat.

Százhúsz ország közül GDP-ben a 34., optimizmusban és közérzetben a 117. Lakói az EU-ban a legszkeptikusabbak a rendszerváltással kapcsolatban. Melyik lehet ez a kemény ország?

"A baromi abszurd helyzetre az abszurd baromkodás pont megfelelő válasz." (H. Hartland)

"I hate conservatives, but I really fucking hate liberals." (Matt Stone, South Park Republican)

Friss topikok

Linkblog

A Nagy Socrates Kommentszűrő, avagy hogyan pusztultak el a blogok?

2011.03.22. 17:30 Holger Hartland

Stanislaw Lem emlékére

 

Kezdetben voltak az internetes levelezőlisták. A levelezőlisták helyét aztán átvették a hírportálok, a blogok és a közösségi oldalak. Ezek felhasználói sokasodtak és szaporodtak, és benépesítették a webet. Boldog-boldogtalan megírhatta politikai véleményét, kiteregethette magánéletét, hangot adhatott bármilyen ügyének-bajának. És látta mindenki, hogy ez jó.

Ám hamarosan megjelentek a trollok. Trollkodásukkal elárasztották a kommenteket, lehetetlenné tették az értelmes eszmecserét, szitkokat szórtak mindenfelé. Különböző megoldási javaslatok születtek a trollok megállítására. Moderátorok vadásztak rájuk, ignorálták őket, egyes blogokon kommentszűrőket alkalmaztak. A trollok serege azonban erős és hatalmas volt: a bloggerek belátták, hogy valami hatásosabb eszközre van szükség. Összegyűltek hát a virtuális térben, hogy megtanácskozzák, hogyan lehetne véget vetni a trollkodásnak.

Egyikük üzenetet kapott egy nicktől, aki mérnökként mutatkozott be, és felajánlotta legújabb találmányát, a Nagy Socrates Kommentszűrőt, éspedig teljesen ingyen. A bloggerek megvizsgálták a találmányt, és látták, hogy jó. A blog.hu bloggerei úgy döntöttek, hogy minden blogjukon kötelezően bevezetik.

A Nagy Socrates Kommentszűrő minden egyes hozzászólás megírásakor három kérdést tett föl a kommentelőnek, akinek az "igen" vagy a "nem" gombra kattintva kellett válaszolnia. Az első kérdés ez volt: "Igaz-e, amit írsz?" Ha a kommentelő igennel válaszolt, jött a következő kérdés: "Jó dolog-e, amit írsz?" Ha a kommentelő erre is igennel válaszolt, már csak egy kérdés maradt: "Hasznos-e, amit írsz?"

Ha a kommentelő bármelyikre is nemmel válaszolt a három kérdés közül, a Nagy Socrates Kommentszűrő nem engedte megjelenni a hozzászólást. Igen ám, de mi legyen a különösen elszánt és hazug trollokkal, akik csak megtévesztésből kattintanak háromszor is az igenre? Volt megoldás erre is: a Nagy Socrates Kommentszűrő tanulásra képes neurális hálót alkalmazó mesterséges intelligenciával rendelkezett, amely a kattintások reakcióidejéből és az egérkurzor mozgásából 99%-os biztonsággal meg tudta állapítani, őszinték-e a válaszok. Ha nem voltak őszinték, a komment nem jelenhetett meg. Voltak persze idióta trollok is, akik őszintén igaznak, jónak és hasznosnak hitték ostoba, gonosz és haszontalan hozzászólásaikat: ellenük a Nagy Socrates Kommentszűrő mesterséges intelligenciájának szövegelemző modulja védekezett, amely a beírt kommentszöveg tartalmi elemzéséből meg tudta állapítani, valóban igaz, jó és hasznos-e a hozzászólás.

A bloggerek örvendeztek: nem lesz többé trollkodás! Boldogan tértek vissza blogjaikhoz, hogy ezután csak igaz, jó és hasznos kommentekre kelljen reagálniuk.

Hatalmas meglepetésben volt részük. A blog.hu-ról gyakorlatilag eltűntek a kommentek! Ahol korábban hozzászólások százai és ezrei sorakoztak, ott most csak néhány "Van még itt valaki?" árválkodott. A Nagy Socrates Kommentszűrő azonban hamarosan ezeket is eltüntette, mivel mesterséges intelligenciája haszontalannak ítélte őket. Nem is jelent meg többé komment a blog.hu-n. A bloggerek törték a fejüket, mit tehetnének.

Mielőtt azonban dűlőre jutottak volna, jött a következő csapás. Előbb azt vették észre, hogy már ők maguk sem tudnak hozzászólni, majd azt, hogy a posztjaik publikálása előtt is megjelenik a képernyőn a három kérdés, majd az üzenet: "A poszt sajnos nem jelenhet meg". A Nagy Socrates Kommentszűrő mesterséges intelligenciája új rutinokkal bővítette magát, és átvette a hatalmat a posztok fölött is! Ha pedig ez még nem lett volna elég, pár nap múlva már a régi posztok is kezdtek eltünedezni, a kommentjeikkel együtt. A Nagy Socrates Kommentszűrő immár visszamenőleges hatállyal is működött!

Sokan örültek is persze: egyes jobboldali nickek a balos vagy liberális blogok eltűnésének,  egyes ballib nickek pedig a jobbos blogok pusztulásának. Örömüket azonban képtelenek voltak megosztani elvbarátaikkal: kárörvendő kommentjeik és posztjaik rendre fennakadtak a Nagy Socrates Kommentszűrőn. Csak a szakmai témájú blogokból maradt meg valami, de még ezekben is komoly pusztítást végzett a szűrés.

A mesterséges intelligencia néhány nap múlva további rutinokat írt, és bevette magát a magyar web más részeibe is. Ezután időnként úgy tűnt, hogy a Nagy Socrates Kommentszűrő nem rombol és pusztít, hanem épít és javít: eltűntek az ostobaságok és a hazugságok a politikai pártok weboldalairól, amelyeken így mindössze a csupasz háttér maradt meg - még a logók is odalettek. Eltűnt az internetes politikai sajtó nagy része, a sok hülyeség, hazugság és manipuláció, eltűntek a megbukott és a még ezután megbukó politikusok és bértollnokaik rosszindulatú és esztelen irományai. Velük tűntek el a reklámok is.

Ez pecsételte meg végül a Nagy Socrates Kommentszűrő sorsát. A kormánypárti és az ellenzéki politikusok példa nélküli összefogással szavazták meg a médiacézárok és a reklámlobbi által is támogatott javaslatot: Magyarország területén minden számítógépet kikapcsoltak, hogy megtisztítsák az internetet a Nagy Socrates Kommentszűrőtől. Tíz hónapig tartott, míg az ország minden egyes számítógépét nem is mikroszkóppal, hanem nano-, sőt pikoszkóppal vizsgálták át bitről bitre a Nemzeti Büröklé Hatóság emberei. Külföldön is megtették ezt minden géppel, amelyen bármiféle magyar nyelvű tartalom volt: készségesen együttműködtek velük minden ország hatóságai, mert reszkettek a gondolattól, mi lesz, ha ez a veszedelmes mesterséges intelligencia más nyelveket is megtanul.

Végül, amikor a Nagy Socrates Kommentszűrő utolsó bitjét is elégették az állami pénzen külön erre a célra épített Randomírozó Dezinformátorban, újra bekapcsolták a számítógépeket, s így ismét minden a régi lett. Az elveszett szövegeket már nem lehetett pótolni, ám annál nagyobb gyorsasággal születtek az újak. A pártok ismét megtöltötték a weboldalaikat ostobaságokkal és hazugságokkal, a sajtóban újra megjelent a hülyeség, a hazugság és a manipuláció, ismét írták förmedvényeiket a bukott politikusokból lett, vagy a még ezután bukó politikusoknak dolgozó bérpublicisták. Újra megjelentek a képernyőkön a reklámok, újraindultak a blogok, és a blogokban újra megjelentek a kommentek. A trollok pedig ismét eljöttek és trollkodtak - és trollkodni fognak, míg világ a világ.

Szólj hozzá!

Címkék: politika közélet irodalom magyarország humoreszk stanislaw lem

A bejegyzés trackback címe:

https://hartland.blog.hu/api/trackback/id/tr982761943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása