Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hartland

Je suis Ugocsa, qui non coronat.

Százhúsz ország közül GDP-ben a 34., optimizmusban és közérzetben a 117. Lakói az EU-ban a legszkeptikusabbak a rendszerváltással kapcsolatban. Melyik lehet ez a kemény ország?

"A baromi abszurd helyzetre az abszurd baromkodás pont megfelelő válasz." (H. Hartland)

"I hate conservatives, but I really fucking hate liberals." (Matt Stone, South Park Republican)

Friss topikok

Linkblog

Egy lehetséges történet

2022.03.21. 20:00 Holger Hartland

Volt egyszer egy soknemzetiségű kommunista ország. Névlegesen több állam szövetsége volt, ám a kommunista diktatúra miatt ez nem számított, az ország gyakorlatilag egyetlen egészként működött. A határokat részben a történelem, részben az önkény húzta meg (már ha különbözik ez a kettő), és ha valaki a nemzetiségeket színes foltokkal jelölte a térképen, azt láthatta, hogy ezek a foltok rendre átcsordulnak a határokon, helyenként pedig mozaikszerűen keverednek össze. A kommunista diktatúra idején ez sem számított, hiszen az embereket elsősorban az különböztette meg, hogy a diktatúra nómenklatúrájához tartoznak-e, vagy a köznéphez - hogy melyik náció tagjaként, persze az is számított valamennyit, de másodlagos volt.

Aztán vége lett a kommunista diktatúrának, és az ország felbomlott. Mivel a történelmileg adott belső határai mentén esett szét, a nemzetiségek elhelyezkedése rengeteg vitás kérdést vetett föl, hogy kit melyik rész is illet meg az egykori közösből. "Ez az enyém, mert az én határaimon belül van" - vélte az egyik. "Nem, az az enyém, mert az enyéim élnek ott" - gondolta a másik.

Mi lesz, ha nem tudnak, esetleg nem is akarnak megegyezni? Háború.

Ha az olvasó ebben a történetben az egykori Jugoszláviára ismer, akkor azt kérdezem: és mi van, ha most a Szovjetunióra gondoltam és a mostani orosz-ukrán háborúra? Nem lehet-e végül is ez is egy válás utáni osztozkodás konfliktusa? Csak eddig azért nem került rá sor, mert a két ország szoros kapcsolatban volt, és Ukrajnában erős orosz befolyás érvényesült. Ha viszont Ukrajna csatlakozni akar a nyugathoz, akkor az oroszok érezhetik úgy (joggal vagy nem, az most mindegy), hogy Ukrajna ezzel vinné magával az egykori közösből azt is, ami valójában az oroszoké. A Krímet, a Donbaszt, esetleg Ogyesszát, netán egész Dél-Ukrajnát avagy "Novorossziját", nézőpont és elnevezés kérdése.

Ez a poszt most nem arról szól, hogy "kinek van igaza", hanem arról, hogy "mi történik". Lehet, hogy éppen az, ami az egykori Jugoszláviával, csak harminc év késéssel és nagyobb méretekben.

Utólagos okoskodás persze, mert egészen a támadás napjáig nem hittem el, hogy háború lesz. Pont azért sem hittem el, mert Ukrajna erős és nagy ország, nem lehet csak úgy hipp-hopp elfoglalni, hatszázezer négyzetkilométer és több, mint negyvenmillió lakos, akkora hadsereggel, amelyik nagyobb, mint a támadóké. Az oroszok ugyanis csak az erőik egy részét vetették be Ukrajna ellen, az ukránok viszont a teljes erejüket bevetik a védekezésben, és még a tartalékosokat is mozgósítják. Az oroszoknak lehet valamekkora haditechnikai fölényük, főleg rakétákban, de alapjában véve mindkét ország hadereje ugyanarra a szovjet időkből örökölt technikára épül, és az ukránok a szovjet hadiipar egy részét is megörökölték, pl. a Harkovban (vagy a mai ukrán nevén Harkivban) gyártott T-64-es harckocsitípust.

Nem tudom, hogy Putyin ezt hogy gondolta, de mindegy is. Nekünk, magyaroknak nagyon rosszul jött ez, és ez volt a másik ok, amiért nem hittem el. Nem akartam. Na persze az ukránoknak még rosszabbul jött (mármint a lakosságnak, mert az ukrán politikai vezetésnek lehet, hogy pont jól), meg sok mindenki másnak is - többnyire mindenhol a köznépnek; az elit köszöni szépen, jól van.

Szóval elgondolkodtam, hogy mi a fene is történik éppen, és erre tudok gondolni, amit most írtam, már csak azért is, mert nem szeretnék beállni sem az "állítsuk meg a gonosz Putlert, ha beledöglünk beledöglötök is, de főleg akkor, ha beledöglötök" feliratú sorba, sem pedig a lelkes oroszdrukkerekébe, amelyet a Facebookon látok időnként. De meg kell mondjam, a kettő közül egyértelműen az első az ellenszenvesebb, az utóbbit könnyebben meg tudom érteni. Eszembe jut például egy videó, amelyben valamelyik liberális amerikai tévés a műsorában büszkén jelentette ki, hogy ő hajlandó többet fizetni a benzinért, hogy tiszta legyen a lelkiismerete - na ja, nyilván legalább tízszer akkora jövedelemből, mint az átlag amerikai. De erről, meg hogy hol a mi helyünk, Magyarország helye, majd később, talán.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hartland.blog.hu/api/trackback/id/tr1917785842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.03.21. 20:14:17

Hogy mi történik?
Nem szláv oligarchák gazdasági háborúja a helyi lakosság rovására.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.03.22. 08:21:06

A potenciálok összehasonlításában látok némi naivitást.

Az igaz, hogy a T64 közös járgány, sőt a T72 is, de míg az előbbit az oroszok mostanság legfeljebb lőtéri célpontnak használják, az utóbbit meg a futottak még kategóriában járatják, addig az ukránoknál mindkettő hadrendben van, és az utóbbi a menő kütyü. Lényeg, hogy míg a T14 az ukránoknak egyelőre tudtommal meg sem lett mutatva, úgy általában a világ öt legjobb harckocsija között tartják számon. És a példát tovább lehet vezetni minden hadieszközre a repülőktől a hajókig mindenre. Tehát nem "valamekkora" előnyük van, hanem klasszisokkal jobb, mert folyamatosan fejlesztik abból a pénzből, amiből az ukránoknál arany WC-csésze lett.

Ezt az is alátámasztja, hogy az oroszok csupán a seregük tizedével támadtak másodlagos technikával, az ukránok a hazaszeretettől fűtve a teljes potenciáljukkal és nyugati segítséggel is csak fékezni tudják.

A valós probléma szerintem a teljesen korrupt, dilettáns és kollaboráns ukrán vezetéssel van, amelyik a valós helyzetéhez igazodva csinálhatna egy épkézláb bel-, és külpolitikát, amelyikben még mindig lehetne lehetősége az ország méreteihez képest keveset, valójában rengeteget lenyúlni a közösből, helyette balhéznak a kisebbségeikkel, benyalnak a nyugati érdekköröknek és veszélyeztetik a baromságaikkal azokat, akik amúgy mindig is támogatták őket (gondoljunk csak bele, hogy mennyiért kapták a gázt az oroszoktól még évekkel ezelőtt mindenki máshoz képest). Mindehhez körítésül halomra lövetik a saját katonáikat, hogy hősként tetszeleghessenek. Nem tudom, hogy magér-e ennyi áldozatot a velejéig rothadt és alkalmatlan politikai rendszer fenntartása, de szerintük ezek szerint igen. És itt még az sem lehet magyarázat, hogy belesodródtak a balhéba, mert az USA OV-t is bele akarta sodorni a délszláv háborúba, és lehetett nemet mondani. Most is bele akarták sodorni, és most is lehetett nemet mondani. Akkor vajon egy nálunk hatszor nagyobb, és négyszer többen lévő, orosz védelem alatt álló ország miért nem tudott volna nemet mondani. Talán mert nem is akart? Elképzelhető talán csak úgy feltételezési alapon, hogy talán elvárás volt irányukban valamiért cserébe? Talán ez a helyzet kell ahhoz, hogy úgy lehessen keverni bizonyos lapokat, ahogy a hamiskártyásoknak végül jó lapjárást biztosít?

Én sem akarok igazságot tenni, de több mint gyanús, amikor valakiről leszedik a szenteltvizet, míg másokat meg könnyes szemmel égbe emelnek. Túlságosan magabiztos mindenki a véleményében. A nyugati világ blokkolja az orosz hírcsatornákat, mert onnan "csak orosz propaganda folyik". Lehet, de ha a helyzet valóban egyértelmű, akkor ez miért baj? Mindenki láthatja, hogy a csúnya agresszorok megagresszívkedték szegény ártatlanokat. Vagy a másik fél meghallgatása már befolyásolná a véleményünkbe vetett szilárd meggyőződésünket? Vannak dolgok, amiknek a léte, vagy nemléte önmagában bizonyítja azt, amit eltakarni hivatott.

gigabursch 2022.03.22. 12:27:12

@F.M.J.:
Most is kisült, hogy mire használnak polgári épületeket.
Persze a régóta bezárt kórház is pont hasonló lehetett.
S elég sok a hasonló szitu. Évek kellenek, mire kitisztul a kép.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.03.22. 12:34:45

@gigabursch: Hiába, a komcsi múlt kötelez. Ha jól emlékszem, jobbára csak részegen beszéltek igazat, ezért próbáltak csak kevesen megjelenni a nyilvánosság előtt, ha piálásból jöttek. Ennek megfelelően azon a tájon a hazudozás nemzeti sajátosság, mint a románoknál az olajlopás. Csak azok a fránya banánhéjak adnak lehetőséget a tisztánlátásra, de csak elcsúsznak rajta előbb-utóbb.

gigabursch 2022.03.22. 14:15:06

@F.M.J.:
Ez sokkal régebbi szokás, hogy hazudoznak.
Szerintem majd' évezredes szokás.
Túlélési stratégia.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.03.23. 07:26:06

@gigabursch: Világszinten igazad lehet úgy általában, de annyit hozzáfűznék, hogy a hazudozás és úgy általában az aljasság jobbára a birodalmi berendezkedés és/vagy gondolkodás velejárója.

A rómaiaknál például nem is tudom, hogy volt-e természetes halállal halt császár. Később az angolok tartottak fenn világbirodalmat úgy, hogy legtöbb esetben aljasnál aljasabb eszközöket használtak a nekik kedvező kollaboráns helytartók hatalomba juttatására bárhol a világon. És még volt pofájuk lázadóknak nevezni azokat, akik nem feküdtek be nekik. A mai USA is pont ilyen. Teljesen mindegy, hogy a világ bármely pontján kirobbantott proxi háborúkat vesszük, vagy a közvetlen agressziókat, mint az iraki háború (aminek a kiváltó okát, a vegyi fegyvereket furamód azóta sem találják), adott esetben belesodorva az ENSZ-en keresztül a fél világot, mint Afganisztánban, folytatva a majdani puccsal. Szoros összefüggést látok a nem területért, hanem hatalomért és vagyonért elkötelezett vezetők, aspiránsok és a közéleti szemétládaság között.

Ha hazajövünk és nem is olyan régmúltig visszatekintünk a történelmünkbe, a tézis akkor is megáll. Persze nem a makulátlanság jellemez senkit, nem akarok álszent lenni, de a prioritások meghatározóak. Tisza egy kortársai szerint is kiváló jellemű államférfi volt. Meggyilkolták azok, akik lehetővé tették a TK véres őrjöngését, ami nélkül Trianon is etnikai határokat jelentett volna, és nem olyat ami lett belőle. Na persze egy komcsit ilyesmi nemigen érdekel. Aztán jött Horthy, akiről szokás mindenfélét összehordani, de beszédes, hogy ide menekült fél Európa onnan, ahonnan most fasisztának bélyegzik. Ezen volna mit gondolkodni. Vannak történelmi kényszerhelyzetek, de nem mindegy, hogy valaki a lehetséges ösvény melyik oldalán halad. Utána jött a kommunista diktatúra. Mindenki ragyogó arccal énekelte, hogy milyen boldog, és közben azt nézte, hogy hogyan tudna átpottyanni a vasfüggöny "boldogtalanabb" felére egy kis szűkölködésre. Aztán most van ami van, de tényszerűen senkinek sem kell azon aggódnia, hogy lesz-e munkája. Más kérdés, hogy lehetne-e jobb, de van. 30 éve, 15 éve nem volt. Amikor én alapítottam családot, és én raktam fészket, akkor Bokros-csomaggal "támogatott" az állam. Most a gyerekeimet egy vagon pénzzel. Erre a birodalmi nyugat azt hazudja, hogy nálunk antiszemiták, fasiszták, homofóbok üldöznek minden nemnácit, miközben a kollaboráns talpnyalóik százmillió szám rabolják a közvagyont, ahol csak hozzáférnek.

Következtetés: Valóban, általában a hazudozás (és még sok egyéb becstelenség) évezredes velejárója a történelemnek, de általánosságban nem lehet kijelenteni. Vannak kivételek ott, ahol a társadalmi/politikai elit nem hatalmi, hanem patrióta szemlélet szerint szerveződik.

gigabursch 2022.03.23. 09:04:03

@F.M.J.:
Ebben az olvasatban vitán felül áll, amit írsz.

gigabursch 2022.03.23. 20:44:32

Hmmm.

Közben az oroszok a direkt dollár, euró forgalmat blokkolják.
Most akkor vehetnek rubelt e két valutaert, vagy ezért sem, hogy legyen rubeljük, emivel fizetnek?
Vagy vehetnek - teszem azt - forintot, és majd forintért vehet el rubelt?

Hogyan kell/lehet ezt a hírt értelmezni?

Begren 2022.03.24. 23:23:19

Benyomás, ami téves is lehet, a megnyilvánulásai alapján: Zelenszkij eléggé odatett embernek látszik. Mikor beszél, nem ő beszél, hanem azok akaratát érvényesíti, akik odatették. A lengyel Tusk tűnik még pl. ilyennek.
És mivel a 2014-es puccsban az usákok vastagon benne voltak, úgy tűnik, h ők tették oda.
És ijesztő, ahogy a nyugat&médiája ünnepi mártírrá avatja.
Ettől még az orosz invázió érthetetlen marad. Ha valójában az USÁ-val akadt össze a bajusz, akkor miért egy testvérnép megtámadása volna az egyetlen lehetőség??
És ha Putyin szerint, amint a múltban vmikor kifejezetten mondta is, az usákok össze akarják ugrasztani őt az európaiakkal, akkor miért nem mondja azt, h csakazért se ugrok össze? És szépen megbeszélem velük a dolgokat?

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.03.25. 08:44:20

"És ha Putyin szerint, amint a múltban vmikor kifejezetten mondta is, az usákok össze akarják ugrasztani őt az európaiakkal, akkor miért nem mondja azt, h csakazért se ugrok össze? És szépen megbeszélem velük a dolgokat?"
- Két okból. Az egyiket idézem: "Zelenszkij eléggé odatett embernek látszik. Mikor beszél, nem ő beszél, hanem azok akaratát érvényesíti, akik odatették." Gondolom ismerős.
A másik, hogy az ukrán belbiztonsági alakulatok helyett az AZOV brigád jelenti a megkérdőjelezhetetlen hatalmat, amiért meg az ukrán vezetés még nemzetközi szinten is kiáll (pl. kussoltatja a német vezető politikai szereplőket). Ez egy soviniszta neonáci alakulat. Ezekkel nem lehet semmit megbeszélni. Nem része a természetüknek, hogy bármikor bármit is átgondoljanak, felfogjanak és megértsenek. Ők nemzeti szocialisták, és úgy is viselkednek, mint általában a szocialisták. Kizárólag önmagukkal értenek egyet, és ez jelen pillanatban a nyugatnak épp így megfelelő. Szükség van a nemzetiségekkel szembeni folyamatos hergelésre, mert az eltereli a figyelmet a háború valós kirobbantó okairól. Az már nem lenne annyira a nyugat ínyére.

@gigabursch: Ha közben rájöttél, engem is érdekelne.

gigabursch 2022.03.25. 12:34:19

@F.M.J.:
Se rá nem jöttem, se még nem világosítottak... Még...

Éhes ló 2022.03.26. 05:43:15

Van annak valami patkányos stichje, ahogy a majdani puccsban fogant, az orosz nemzetiségű állampolgárait minszk I. és Ii. ellenére ezrével gyilkoló, ajdaros, azovos, banderás zsidó banda mennybe megy nyugaton és a hazwi médiában, mialatt orbánékat diktátorozzák.
Nem is szólva arról, ahogy a karpátaljaiakkal bántak és bánnak ma is.
Nem is szólva arról, ahogy folyamatosan meglopták és lopják ma is az olaj és gáztranzitot, miközben tényszerűen fizetésképtelenek évek óta.

Ezek után már csak a hab a tortajukon, ahogy orbánekkal és persze a magyarokkal beszélnek.

Lófaszt a seggükbe!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2022.11.18. 16:07:01

@Éhes ló: lehet mert ukrajnában tisztességesebb volt a választás mint itthon? lehet azért, mert ott nincs hibrid rezsim?

az meg hogy mindent összekeversz meg belekeversz azovtól a zsidókig, az csak az agyad kusza, zagyva állapotát mutatja.

Éhes ló 2022.11.19. 18:04:17

@tesz-vesz: tisztességes választásról hadolválni a majdani puccs után meglehetős cinizmusra utal a részedről. Is.
Ami ott van, az a legaljasabb hazug náci diktatóra, ami az usa drótján ráng, őszinte örömömre szolgál, hogy a hazai iszonyok szerencsére - minden hibájukkal együtt- messze felette állnak a hohol mocsoknak.
De ha gondod van a választásokkal, tegyél feljelentést, van párszáz hely, ahol jó nevetnek rajtad, még soros pribékjei is.

Veled szemben nem kevertem össze semmit.

Időrendben összefoglaltam a hohol mocskot, tényalapon.
Megértem ha zavarja a fajtádat.
Akinek a zsidó faszzongorista és a náci terrorja kóser, attól bármi kitelik.
Az agyam állapotáról pedig feleslegesen képzelegsz mesüge. A távdiagnosztizálgatás a kommentzónában szánalmas és sarlatán műfaj.
A tényekre koncentrálj, ha van mondanivalód.
Egyébként pedig elmehetsz a tetves kurva anyádba hoholostól!

tesz vesz II · http://kkbk.blog.hu/ 2023.06.02. 21:51:48

@Éhes ló: náci diktatúra? kinek a vezetésével? egy zsidó komédiás?
süti beállítások módosítása