Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hartland

Je suis Ugocsa, qui non coronat.

Százhúsz ország közül GDP-ben a 34., optimizmusban és közérzetben a 117. Lakói az EU-ban a legszkeptikusabbak a rendszerváltással kapcsolatban. Melyik lehet ez a kemény ország?

"A baromi abszurd helyzetre az abszurd baromkodás pont megfelelő válasz." (H. Hartland)

"I hate conservatives, but I really fucking hate liberals." (Matt Stone, South Park Republican)

Friss topikok

Linkblog

Polgárháborút most! (Így írtok ti 4.)

2011.04.30. 16:00 Holger Hartland

Eddigi legnevesebb vendégszerzőnk tisztelte meg a blogot: Görög Tódor, a neves politológus, aki az eldurvuló közbeszédről és az elmérgesedő politikai konfliktusokról írt nekünk. Természetesen ahogy a vendégposztoknál szoktam, úgy most is kikértem közismert kommentelők véleményét.

*

Polgárháborút most?
Írta: gorogtodorelemez

Olvasóim rendszeresen vádolnak gyávasággal, mert soha nem írok semmi tököset és egyetlen posztomban sem merek igazán a politikusok farkára lépni. (Még jó, hogy nem merek, hülyék! Elemzőcégem van, és szeretném, ha meglenne még jövőre, sőt, 2014 és 2018 után is!) Most viszont vendégszerzőként egy másik blogon végre itt az alkalom, hogy odacsapjak! Juhé!

Mai cikkemet olyan zeneszámokkal fogom illusztrálni, amelyeket politikai elemzés közben szoktam hallgatni feszültséglevezetésképpen. (De ne headbangeljék le a monitort, ahogy néha én szoktam, mert maguknak is kikopik a hajuk ott elöl!)

"Free your hate / Crusade in the days of rage"

A politikai elemző sajátos logikája és a szakma szabályainak tiszteletben tartása természetesen ilyenkor is megköveteli, hogy... (bocs, Tódor, itt három bekezdésnyi körülményeskedést kivágtam - H. Hartland).

Szóval. A Mandiner bloggere amiatt sápítozik, hogy mennyire bedurvult a szocialisták hangneme az elmúlt időszakban, és hogy a Gyurcsány Ferenc Baráti Kör "a korábbiakhoz képest is elképzelhetetlennek vélt mélységekbe taszítja" (rántja inkább, nem?) a közbeszédet. Ezen kívül jaj-jaj, már a blogoszférában is mindennaposak az olyan kifejezések, mint: "el fogtok számolni, nem ússzátok meg, eljön az idő, amikor bűnbánatot kell tanúsítanotok, együtt mentek a Fidesszel a levesbe, az igazi forradalom el fog söpörni benneteket is". Kissé különös a durvulás miatti aggodalom egy olyan portál bloggerétől, ahol a kommentekben évek óta ez a hangnem a norma, de hagyjuk most ezt, és vizsgáljuk meg a jelenséget a médio-szocio-pato-politológia sajátos logikája szerint!

"Angry people everywhere, fighting to be heard"

A blogger diagnózisa részben helyes: ezeknek a bukott embereknek mára semmi más nem maradt a hatalomból, mint a szitkozódás. (A pénzből és a kényelemből persze maradt bőven.) Ha viszont a durva hangnem a frusztrációból fakad, akkor miért nem ír finom, udvarias eleganciával a most már egy éve kormánypárti Magyar Hírlap, a kormánypártiként és EU-képviselőként szintén aligha frusztrált "dajcstomi" nevű twitterező, hogy a Mandiner kormánypárti kommentelőinek nem elhanyagolható részéről ne is beszéljünk? Erre kínál nekünk magyarázatot az "Örülünk, Vincent?" bloggere, aki szerint a helyzet olyan, mint a játékelméleti fogolydilemma: a közös érdek az együttműködés lenne, de bizalom hiányában mindkét fél a másik ellen játszik, és... és itt bizony megbicsaklik a magyarázat. A fogolydilemmában mindkét fél rosszul jár, politikusaink és közéleti megmondóembereink viszont nem (annyira biztos nem, mint amennyire megérdemelnék).

"We're in a state of war / This is the reign of wolves"

A durva közbeszédnek legalább két olyan oka van, amelyekkel a bloggerek nem vetettek számot. Az egyik az, hogy Magyarország kifogyni látszik az értelmes politikai alternatívákból. Sokak számára már rég nem az a kérdés, hogy van-e jó választás, hanem hogy van-e legkisebb rossz. Mi köti össze például a Fideszre szavazókat? Nem az, hogy kedvelik a Fideszt! Ugyan, mit lehet normális és tisztességes embernek a Fideszben kedvelni? Más pártokat viszont lehet utálni, és ez a sokféle Fidesz-szavazó közös nevezője. Ugyanezt más pártok szavazóiról is elmondhatjuk. A szocikról különösen, hiszen az ő pártjukban már kizárólag utálnivaló van, ezért nekik aztán különösen gyűlölniük kell a jobboldalt ahhoz, hogy kitartsanak a választásuk mellett. Nézzük meg, mi történik, ha valakit egy blogon vagy fórumon azzal vádolnak meg, hogy valamelyik pártot támogatja! Sok esetben az illető azonnal védekezni kezd, hogy de ő nem is, ezeket soha, csak hát azok a másikak olyan szemetek, hogy akkor inkább legyenek mégis ezek. Egy-egy párt nyílt szimpatizánsának lenni mára teljesen vállalhatatlan lett. A szimpátia inkább a másik oldal püfölésében mutatkozik meg. (Éppen ezért rendes blogger vagy legyen olyan sótlanul távolságtartó, mint én szoktam lenni, vagy üssön mindenfele, és akkor a különböző irányban kiosztott pofonok számával még finoman pozicionálhatja magát.)

"Nun ölt euch die kehlen und ranzt euch voll / Die zeche zahlen wir"

A pártoknak így érdekükben áll a durva közbeszéd: sokkal többen hajlandóak hozzánemértő gazemberekre szavazni, ha egyébként az a veszély fenyegetne, hogy máskülönben még ostobábbak és még nagyobb gazemberek irányítanák az ország ügyeit. Fogolydilemma ez, csak nem a pártok játsszák, hanem a választók - és ők is járnak rosszul.

A blogoszféra durva hangnemét magyarázza meg a másik ok. Az emberek a magánjellegű kommunikációban mindig is többet engedtek meg maguknak, mint nyilvánosan. Most nem történik más, mint hogy a "webkettő" új lehetőségeivel (közösségi oldalak, blogok) a magánbeszélgetések stílusa és tartalma átkerül a közbeszédbe. (Zavar valakit, köcsögök?) Úgy beszélünk, mint otthon vagy a kocsmában, csak most már mindenki hallja. Ez egyébként nem korlátozódik a politikára: megnézhetjük, miket kommentelnek egymásnak a Real Madrid és a Barcelona (magyar!) drukkerei, vagy éppen autós vagy criticalmassos bejegyzések alatt autósok és biciklisek.

"This is the end / Still your need is driven on, driven on / As we trigger one last bomb"

Azoknak a hülyegyerekeknek pedig, akik tényleg forradalomra és polgárháborúra vágynak, azt javaslom: keressenek maguknak egy mezőt vagy erdőt, ahol összejöhetnek és lejátszhatják személyesen - ahogy a Fradi és a Debrecen drukkerei szokták.

Kommentek

indexcímlaptroll
Faszom se szarja le bazmeg.

GONOSZ TÖRPE TAKARODJ!!!
Addig nem lesz normális közbeszéd, amíg a fideszbandát és a gonosz törpediktátort el nem takarítja egy FORRADALOM!!! Akkor mentek a levesbe!!! Polgárháborút most!!!

kergekurszán
@GONOSZ TÖRPE TAKARODJ!!!

addig nem lesz normális közbeszéd

amíg a ballibsiket

végleg el nem hallgattatjuk!!!

polgárháborút most!!!

pupvanegyahatamon
A közbeszédet a baloldal rombolja már évek óta. A jobboldal csak abban a hangnemben beszél velük, amit megérdemelnek.

Vigyorij Rongyolovics
@pupvanegyahatamon
A közbeszédet a jobboldal rombolja már évek óta. A baloldal csak abban a hangnemben beszél velük, amit megérdemelnek.

Pierre Becsinov
Retteg az orbánviktor.hu szerkesztősége, mi? :)))

savó
@Pierre Becsinov
Az tényleg vicces, ahogy a fidi bloggerei rettegnek a közbeszéd eldurvulásától, de a saját kommentnácijaikat megtűrik. Pedig lehetne civilizált párbeszéd is, bazmeg.

Sznoblomov
@savó
Azért ez a Görög Tódor is megéri a pénzét. Elmaszatolja a felelősséget a közbeszéd eldurvulásáért, és ezzel pont a Fidesz szekerét tolja. Ügyes...

jobbostroll
@Sznoblomov
Ügyes a faszom. A szerző cigányfajvédő: elsőnek egy KMFDM-számot linkelt be. Érted, seggfej??!! KMFDM = Kein Mitleid Für Die Mehrheit. Fordítsd le Magyarra!

Thai Tamás és Káromkodó Károly
@jobbostroll
Mi úgy tudtuk, azt jelenti: Kill the MotherFucking Depeche Mode. Amivel nagyjából egyet is tudunk érteni.

nick
@Thai Tamás és Káromkodó Károly
Még mindig nem tudtátok túltenni magatokat azon, hogy nem volt meg az a DM-es csaj a koncert után? :P

Őrült Vince
@nick
Azon nem tudták túltenni magukat, hogy kinyírta őket a falleológusmaffia. :D

lionelmessiazistencsászár
A Barcát mi a kurva anyátok faszának kell idekeverni? Mi normálisak vagyunk és normálisan beszélünk, csak a köcsög buzi faszfej reálmadridfanok, meg a nagyarcú köcsög murinnyó nem képesek elismerni, hogy ki a jobb.

Real Madrid Ultra Fan
@lionelmessiazistencsászár
Az imádott messid egy szánalmas gnóm, akit naponta injekcióznak, hogy törpe maradjon és jobban cselezzen. Ilyen gnómot eleve tilos lenne benevezni, paralimpiai csapatban lenne a helye.

lionelmessiazistencsászár
@Real Madrid Ultra Fan
A múltkori 0-2-es megalázásotok után a helyedben kussolnék. XDDDD

Real Madrid Ultra Fan
@lionelmessiazistencsászár
A spanyol kupadöntős mélytorkos nagy szopásotok után a helyedben kussolnék. XDDDD

criticalmassrulez
És a bicikliseket mi a faszomért kellett belekeverni??? Mi normálisan próbálunk viszonyulni a faszkalap autósokhoz, ők meg az életünkkel szórakoznak! Értsétek már meg, hogy a közlekedési lámpák és táblák JELZÉSEK, amelyeket nem kell MINDIG agyatlanul követni!!! A pirosnál csak a begyepesedett autoriter konzervatívok állnak meg, mert ÁLLAM APUCI azt mondja!!!

autóstökfej
@criticalmassrulez
Na az ilyen gyökerek miatt szivatom én a kibaszott bicikliseket, ahol csak tudom! Ne találkozzunk, mert leszorítalak az útról!!! A bicikli nem közlekedési eszköz, hanem játékszer! A játszótéren a helye!!!

Bull & Shot
@criticalmassrulez
Kötsög elempés. A magafajtára van már vadászati engedély? Csak mert most szereztem egy jó állapotú 76 mm-es SZVD-63-mat.

jobbostroll
@Bull & Shot
nó van vaz sot?

Bull & Shot
@jobbostroll
Eddig. De várom a vadászati engedélyt a vörös szalonkák mellett a vörös shalomkákra. Majd ha végeztem, akkor lesz normális közbeszéd.

Ember Tamás
@Bull & Shot
Tűrhetetlen hangnem uralkodik ezen a blogon. A Hartland most már sokadszor írja ki magát a tisztességes blogok közül, ahová egyébként sem tartozott. Azért olvasok blogokat, hogy alkalomadtán beírhassam, hogy "régen lelkes olvasó voltam, de soha többet nem jövök erre a blogra" - és ide most be is írtam.

Grr!!
@Ember Tamás
a méltatlankodás alemberi szokás. csak nem felháborodó származású? vegye mán észre, hogy minket csak kifiguráznak itten. :)

bikkmakk
@Grr!!
Sebaj, gonoszbanya már biztosan szaglászik a szerző IP-címe után. Jó orra van hozzá. Nyöhehe.

gonoszbanya
@bikkmakk
Orra??? Na most képzeld, én pontosan tudom, hogy te ki vagy, és pontosan tudom, hogy mire gondolsz, ha valakinek az orrát emlegeted. És kíváncsi leszek, hogy bizonyos emberek mit szólnak majd hozzá, ha megtudják, hogy "bikkmakk" nick felhasználója valójában dr. Mucsay Csöllemér, egyetemi docens. Egyébként meg anyukád orrával foglalkozz.

bikkmakk
@gonoszbanya
Találva érzi magát? Nyöhehe. Az anyukám emlegetését viszont még megemlegeti. Azért nincs pardon. Ha találkozunk, elkenem a száját.

gonoszbanya
@bikkmakk
Bemegyek az egyetemi szobádba, és én kenem el a te szádat. Azonnal normálisabb lesz a közbeszéd.

gonoszbanya
A poszt vége tetszett. Komolytalan cukimagyarországon legyen komolytalan cukipolgárháború kint a mezőn, de ne máshol. Különben elköltözünk innen.

bikkmakk
@gonoszbanya
Nem vette észre, amit @Grr!! írt az előbb? Nem tud elköltözni. Be vagyunk szorulva ebbe a posztba. Maga is. Nyöhehe.

Alfőpohárnok
Beszarva?? Ki van beszarva?? Anyád!!!

Grr!!
@Alfőpohárnok
alfi, minek jött ide? most maga is beszorult. ezeket a kommenteket nem mi írjuk. valaki szórakozik velünk. pedig ki kell jutni, vár a gyerek.

Alfőpohárnok
@Grr!!
Nekem is ki kell jutnom! Vár még két üveg vörös az asztalon. Hogy jutunk ki?

gonoszbanya
@Alfőpohárnok
Nekem is ki kell jutnom, vár a munka. Csakhogy most benne vagyunk a közbeszédnívó 
időfüggvényének egy lokális minimumában. Ha sikerül polinomiális idő alatt megtalálnunk a globális maximumot és meghatározni abban a pontban a jobb oldali- és bal oldali deriváltat, akkor kijutunk.

bikkmakk
@gonoszbanya
Akkor csinálja gyorsan! Magának olyan jó orra szimata, izé, érzéke van ehhez.

@Grr!!
a deriválásozás alemberi módszer. meditáljanak a blogok természetén, és ha rájönnek, hogy minden dolog természete az üresség, megszabadulnak. én már kijutottam. 

Doomscrewdriver
@Igyekezni kell azzal a meditálással. Aki nem világosodik meg, az háromezer kommentig szenved, hogy aztán újjászülessen a következő kommentfolyamban.

Alfőpohárnok
@Grr!!
Meditálni? Azt hogy?

Grr!!
@Alfőpohárnok
kerüljön módosult tudatállapotba! gondolja meg: micsoda maga? hol létezik maga?

Alfőpohárnok
@Grr!!
Szóval még itt van? Kamuzott, mint mindig! Nem is jutott ki!

Grr!!
@Alfőpohárnok
de kijutottam, csak bódhiszattvaként önként visszatértem, hogy segítsek maguknak. meditáljék mán, maga is lehet bódhiszattva!

Alfőpohárnok
@Grr!!
Sikerült! Módosult tudatállapotban kijutottam a két üveg boromhoz, és én is hótbebaszva lettem! Vagy mi.

gonoszbanya
Kész a számítás, megvannak a deriváltak. Itt a kijárat a kommentsor végén.

Doomscrewdriver
@gonoszbanya
Köszönjük! Indulás! Gyerünk mind, aki még itt van!

savó
Riszpekt. Menjünk bazmeg.
 

UPDATE:

Grr!!
Na végre, sikerült megszabadulni a liberális alemberektől! Kijutottunk!

gonoszbanya
Számításaim szerint kijutottunk. A bikkmakk- és Grr!!-féle jobbermajmok meg majomkodjanak a komolytalan kis cukiposztjukban.

@Grr!!
@gonoszbanya
Maguk meg mit keresnek itt? Rontják a levegőt!

gonoszbanya
@Grr!!
Ti meg mit kerestek itt? Rontjátok a levegőt!

bikkmakk
@gonoszbanya
Nem fejezhetnénk ezt be? Végül is így vagy úgy, de mindenki kijutott. Örülünk, Vincent?

Őrült Vince
@bikkmakk
Nem. Akkor örülnénk, ha te nem lennél itt.

Alfőpohárnok
@Grr!!
Nem értem. Visszakerültünk a posztba?

pupvanegyahatamon
Vajon a meditáció volt rossz, vagy a számítások?

Alfőpohárnok
@pupvanegyahatamon
A ballibsik csapdája. Hiába, addig nem nyugszanak, amíg Gyurcsányt vissza nem hozzák.

Sznoblomov
@Alfőpohárnok
A jobboldal hibája. Nem kellett volna ostobán belemeditálni gonoszbanya számításaiba.  

Doomscrewdriver
@Sznoblomov
Mindannyian elrontottuk! Megszabadulhattunk volna, de újrakezdtük a közbeszédet! Arra vagyunk ítélve, hogy örökké itt vitatkozzunk! El vagyunk átkozva!

savó
@Doomscrewdriver
Ó bazmeg.
 

5 komment

Címkék: politika közélet magyarország paródia mandiner

A bejegyzés trackback címe:

https://hartland.blog.hu/api/trackback/id/tr962863501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2011.10.22. 23:01:26

Industrial? Az jó. Ismerős ez a látásmód, valamiért. Az azért költői túlzás, hogy túltengene a szellemi párbaj, arra már senki sem ér rá.
Link gyűjtemény, az. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.10.23. 01:06:23

@Bell & Sebastian: Bizony jó. A következő számot robin mastersnek és ms. whatspowernek küldöm szeretettel:

www.youtube.com/watch?v=A7roYj3k1Mc

:)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.10.23. 22:45:44

"Úgy beszélünk, mint otthon vagy a kocsmában, csak most már mindenki hallja."

Egy lófaszt, mondaná Feri. A kocsmában ilyen hangnemet legfeljebb egyszer üthet meg valaki, aztán leverik, mint ács a karót. Nem, a nyelvi durvaság pontosan a kommentelés proli jellegéből ered: névtelen, személytelen, semmiféle szankcióval nem jár a szájkarate.
Néha egy-két ember neve kiderül, megzsarolják ezzel-azzal, és akkor esetleg betrottyant a hős.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.10.23. 23:06:15

@tölgy: Valóban, ebben csak részben értek egyet Görög Tódorral. A kocsmai hangnemes párhuzam ott lehet releváns, amikor egy blogon az egy oldalhoz tartozók egymás közt beszélgetnek.

Ami az utolsó mondatát illeti, erről én is írtam posztot, még egészen a blogom elején. Mivel egy nick nem tud egy másik nicket megverni, megölni, meglopni, stb., a legnagyobb aljasság, amit nick a nick ellen elkövethet, a személyes adattal való visszaélés.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.04.11. 15:50:32

milyen jól elszórakozol a kommentekkel :)
süti beállítások módosítása