Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hartland

Je suis Ugocsa, qui non coronat.

Százhúsz ország közül GDP-ben a 34., optimizmusban és közérzetben a 117. Lakói az EU-ban a legszkeptikusabbak a rendszerváltással kapcsolatban. Melyik lehet ez a kemény ország?

"A baromi abszurd helyzetre az abszurd baromkodás pont megfelelő válasz." (H. Hartland)

"I hate conservatives, but I really fucking hate liberals." (Matt Stone, South Park Republican)

Friss topikok

Linkblog

Egy nyelvet öltő, kerge költő

2014.03.14. 11:37 Holger Hartland

Tegnap este megint névtelen levelet kaptam. Valakit megihlettek Semjén Zsolt versei. Fűztem hozzá néhány kommentárt, és közlöm. Íme:

Kedves Hartland!
Én egy tehetséges, de mostanában mostohán kezelt költőnő volnék, s ha be nem rezelt, versem közölni lehetséges? Nevemet rejtse intrika: találjon nekem álnevet, min a közönség felnevet, maga epigon Karinthyka.
Üdvözli,
N.N.

Úgy látszik, Semjén Zsolt napvilágra került zsengéi csobbanó kavicsként vetettek messzire gyűrűző hullámokat a magyar politikai költészet feszített víztükrén. Kedves Mezős Nárcisz (mert akkor így fogom nevezni), természetesen közlöm a költeményét, mert ez egy indián tánc, és én elhiszem, hogy Önben is ég az a láng. (Látja, gyenge verset írni nem rossz út, bár nagyobb a sportértéke, ha Kossuth-díjakat nem kapunk érte.) Jöjjön hát a vers. Vigyázat! Kissé nyers.

Mezős Nárcisz: A csipkebokor levele

Keresett Zsolt
- ihaj! -,
a Semjén.
Lírai volt,
mint vaj
a zsemlyén.
Rúzsként vére-
met szétkente
- ó, a bornírt! -
arcán, üdvre
fogát fente,
nékem úgy írt.
Kormányzásról
írta: pásztor,
aki juhát
dugja párszor,
az nagy ruhát
érdemel.
Kérlelt: "Rászor-
ulok, mondd hát:
létezel?"

Felelek most:

vagyok porban
s fellegekben,
átlagokban
és legekben,
heterókban,
melegekben,
kicsiny putri
udvarában,
cigánypurdé
ótvarában,
ikerszülött
diplomában,
bűnnel ütött
hozsannában,
tűzön sütött
szalonnában,
tűzzel ütött
szalonkában -
fiókában
és nőstény kecs-
ben, hímben,
fiókjában
hagyandó kecs-
kerímben.

Most is itt va-
gyok. Nem ér-
ted?
ajtóm nyitva,
hogy ha lépte-
det
rám bíznád:
rajtad áll.
De
hát csizmád
rajtam áll.

Így most szólam-
odon foglak:
szállj le rólam,
vagy ledoblak -
s jön a Pokol
mint Tököl,
végzed
oly rút sitten.
Üdvözöl
téged:
az Úristen.

Hogy is kommentálhatnám? Szépen lamentál, madám. Száz rossz verset, ezeret, csináljatok, csináljatok, röhögjünk, mint az állatok, csak így tovább, gyerekek!

8 komment

Címkék: játék humor paródia

A bejegyzés trackback címe:

https://hartland.blog.hu/api/trackback/id/tr185859993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sapika 2014.03.14. 14:17:26

Semjén úr verseit nem olvastam, mivel még a prózáját sem szeretem.
Viszont ez itt most roppant mókás, és nem is sekélyes:
"s jön a Pokol
mint Tököl,"
(((Persze csak ha az olvasónak eszébe jut róla Maléter.)))
======
Remélem, lesz majd, aki fennakad, hogy a költőnő ezt adta a Úr szájába:
"vagyok porban
s fellegekben,
átlagokban
és legekben,
heterókban,
melegekben,
kicsiny putri
udvarában,
cigánypurdé
ótvarában,
..."
Nekem speciel tetszett!

maroz 2014.03.14. 21:30:17

@Sapika: Ugye, hogy milyen remek kis novella? ;)

Bár...

Sapika 2014.03.27. 13:23:10

Most esett le az érme: a Mezős Nárcisz név némileg hasonlít az Erdős Virág névre. Esetleg Erdős Virág stílusában parodizálod Semjén Zsoltot? Vagy mindkettőt egyidejűleg?
-----------------

(((Elnézést a tudatlanságért! Nálam a kortárs költészet megismerése csak a B terv: majd ha a kor miatt, vagy a lehetőségek elmaradása miatt a szakmámat már nem tudom űzni, akkor pótlom műveltségem eme hiányait is. Viszont egyszer itt a mandin nagyon hőbörögtek a jobberek pár EV versen, amit erre elolvastam, és tetszett. Meg is jegyeztem EV nevét, meg hogy lehet itt tanulni a mandin. Továbbá a Szépművészetiben is előadták EV egy versét, mely Pieter Brueghel: Korcsolyázók c. festményére íródott. Megfogott a hangulata, meg a kép hangulata is, 2× is meghallgattam egymás után. (Lehet persze, hogy az előadó fiatal színésznő bája is belejátszott.) De versmérték, versláb, stb. szempontból sajnos nem tudok megítélni verseket, nincs fülem a hallásukra. Amellett idióta magyar tanáraim voltak akkor, amikor ezt tanulnom kellett volna.)))

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.03.27. 16:30:53

@Sapika: Kicsi a gravitáció ebben a blogban. :)

A Mandineren ez a poszt volt Erdős Virágról:

mandiner.blog.hu/2011/09/29/hazaszeretet_11?fullcommentlist=1#comments

Érdekes visszaolvasni alatta az akkori kommenteket. Középosztályistaként ma sem szeretem, amikor "szegény balliberális establishment (...) az ellen a 'középosztály' ellen 'lázad', amelynek valójában fölötte áll társadalmilag, anyagilag, műveltségben, elismertségben és kapcsolati hálóban". De azért van, ami változik:

Ahogy a ballibek establishmentből űzött vadak lesznek, úgy enyhülök meg irántuk.

Erdős Virágot sem utálom, amióta büszkeségből visszadobott egy állami támogatást (mert ugyanazt megkapta valami szélsőjobbos is). Szeretni azért még nem fogom, de már nem utálom.

A Mandiner akkori posztját pedig utólag - amióta félig-meddig nyilvános, hogy ki és honnan írta - mocskos feljelentőposztnak tartom. Ha ugyanezt egy politikához nem köthető, jelentéktelen senki írta volna (például én), azzal semmi gond nem lett volna. Ha viszont olyan ember, aki a Fidesztől kapott hivatalt, úgy már büdös.

Látod, például ez a baj a blogolással. Már a jelentéktelen senkiséget is hamisítják. Politikából élő hivatásosok tesznek úgy, mintha ők is közénk tartoznának, mintha ugyanolyan amatőrligás, kockásinges mezei választópolgárok lennének, mint mi. Nem csak a Mandinernél, és nem csak a jobboldalon. Minél több ilyenről (vagy más okból cinkes esetről) tudok, annál nagyobb a kísértés, hogy egyszer csak töröljem ezt a blogot.

Sapika 2014.03.27. 21:25:35

@Holger Hartland: Kösz a linket, beleolvasgattam a kommentekbe. Doom brillírozott ott sztem, és Alfő is meglepően jó volt. Ma már vhogy egyikőjük sincs ilyen formában.
-----
Most letöltöttem, és újraolvastam EV Édes Hazám c. versét. Változatlanul tetszik. Talán mert lélekben sohasem lettem "középosztályista".
-----
Volt az ottani kommmentjeidben szó az adófizetők egymillió forintjáról, melyet EV egy vereseskötet megírásához kapott. Gondolom, bruttó. Akkor olyan 7-8 hónapi szerény fizetés.
Erről eszembe jut, hogy 3,5 milliárdért vett meg kormányunk most pár római kori cuccot, és mintha egy francia impresszionista képért is nagy összeget adott volna mostanában. Örülök, hogy így a szívén viseli a művészetet, de ennyiből lehetett volna kiállítóhelyiséget találni a két nagy 20. sz. gyűjteménynek (Kolozsváry és Vaszileszku) továbbá fel lehetne kicsit dobni a kortárs képzőművészetet is, és még ezek után maradna ezer verseskötet megíratására elegendő pénz.

Sapika 2014.03.27. 21:27:38

@Holger Hartland: Az előbb el is felejtettem erre reagálni: "Minél több ilyenről (vagy más okból cinkes esetről) tudok, annál nagyobb a kísértés, hogy egyszer csak töröljem ezt a blogot."
Ne tedd, kár lenne érte.
Meg a mások ideírt kommentjeiért is ;-)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.03.28. 21:39:56

@Sapika: A balliberális establishment és a középosztály kérdésében akkor fogunk egyetérteni, ha az előbbi lesüllyed az utóbbihoz. :)

Nem hiszem, hogy törölném a blogot, inkább csak bezárnám és nyitnék egy újat. Vagy ezt átalakítom. Egy nick három év alatt elég rendesen meg tud öregedni. :)
süti beállítások módosítása