Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hartland

Je suis Ugocsa, qui non coronat.

Százhúsz ország közül GDP-ben a 34., optimizmusban és közérzetben a 117. Lakói az EU-ban a legszkeptikusabbak a rendszerváltással kapcsolatban. Melyik lehet ez a kemény ország?

"A baromi abszurd helyzetre az abszurd baromkodás pont megfelelő válasz." (H. Hartland)

"I hate conservatives, but I really fucking hate liberals." (Matt Stone, South Park Republican)

Friss topikok

Linkblog

A gazemberek boltja

2016.01.28. 22:20 Holger Hartland

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy bolt. Úgy hívták: A Gazemberek Boltja. Kapni lehetett ott mindent, ami a világon kapható volt, és nem is akárhogyan, hanem a szokásos ára hatodáért. Lett is volna tülekedés - de nem hiába hívták a boltot A Gazemberek Boltjának: csak azok vásárolhattak ott, akik igazolvánnyal tudták tanúsítani, hogy gazemberek. Nem csoda hát, hogy az emberek nagy része minden gazemberségre hajlandó volt, hogy gazember-igazolványt szerezzen. Igen ám, de az igény sok volt, az igazolvány kevés. A hiába gazemberkedők sokasága egyre nagyobb morgolódással viselte, hogy kimarad a jóból.

Egy napon aztán a népnek elege lett ebből, elkergette az igazolványos gazembereket, és új vezéreket választott. Azok rögvest leverették A Gazemberek Boltjáról a cégtáblát, s onnantól új felirat hirdette, hogy mostantól más világ lesz, mert ez immár A Rendes Emberek Boltja.

A Rendes Emberek Boltjában kapni lehetett mindent, ami a világon kapható volt, és nem is akárhogyan, hanem a szokásos ára hatodáért. Lett is volna tülekedés - de nem hiába hívták a boltot A Rendes Emberek Boltjának: csak azok vásárolhattak ott, akik igazolvánnyal tudták tanúsítani, hogy rendes emberek. Nem csoda hát, hogy az emberek nagy része minden gazemberségre hajlandó volt, hogy rendesember-igazolványt szerezzen. Igen ám, de az igény sok volt, az igazolvány kevés. A hiába gazemberkedők sokasága egyre nagyobb morgolódással viselte, hogy kimarad a jóból.

Egy napon aztán a népnek elege lett ebből, elkergette az igazolványos rendes embereket, és új vezéreket választott. Azok rögvest leverették boltról a cégtáblát, s onnantól új felirat hirdette, hogy mostantól más világ lesz, mert ez immár Az Igazán Rendes Emberek Boltja.

Az Igazán Rendes Emberek Boltjában kapni lehetett mindent, ami a világon kapható volt, és nem is akárhogyan, hanem a szokásos ára hatodáért. Lett is volna tülekedés - de nem hiába hívták a boltot Az Igazán Rendes Emberek Boltjának: csak azok vásárolhattak ott, akik igazolvánnyal tudták tanúsítani, hogy igazán rendes emberek. Nem csoda hát, hogy az emberek nagy része minden gazemberségre hajlandó volt, hogy igazánrendesember-igazolványt szerezzen. Igen ám, de az igény sok volt, az igazolvány kevés. A hiába gazemberkedők sokasága egyre nagyobb morgolódással viselte, hogy kimarad a jóból...

Egy napon aztán, sok-sok évvel később, A Most Már Igazándiból Igazán, De Tényleg Nagyon-Nagyon Rendes És Jó Emberek Boltjánál tüntető sokaságból szót kért valaki, és a bolt lépcsőjére állva rövid szónoklatot intézett az emberekhez, azt javasolván, hogy a boltot örökre be kellene zárni.

A dühös tömeg azonnal fölkoncolta.

Így esett, hogy a bolt most is áll még, bár nem tudom, éppen hogy hívják.

Aki nem hiszi, menjen oda és nézze meg magának.

18 komment

Címkék: mese novella

A bejegyzés trackback címe:

https://hartland.blog.hu/api/trackback/id/tr588327698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2016.01.29. 07:52:48

Jó ez az írás. Belinkelhetem a bugyutania.blog-ra? Nagyon illene a szellemiségébe.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.01.29. 10:53:38

@F.M.J.: Linkeléshez engedély? Nem hiszem, hogy kéne. De ha igen, akkor persze, linkeld nyugodtan!

Jean Sol Partre 2016.01.29. 11:37:24

Nekem kicsit túl didaktikus, de kezdetnek tényleg nem rossz.

Szindbad 2016.01.29. 21:39:52

Jól értem, Gyurcsányról van szó?

Szindbad 2016.01.29. 21:48:07

Már látom a szalagcímeket: "A kiábrándult jobbos blogger mennybe meneszti Gyurcsányt" :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.01.29. 23:21:42

@Szindbad: Az olvasói értelmezés az olvasóról szól.

anonymand 2016.01.30. 15:05:22

@Holger Hartland:

"Így esett, hogy a bolt most is áll még, bár nem tudom, éppen hogy hívják." - ne szerénykedj!
Tudod te éppen úgy, mint értő olvasóid.

"Aki nem hiszi, menjen oda és nézze meg magának." - de igyekezzen gyorsan, mert ha akad az országban még két-három hatvan év feletti idióta, akkor egy hajdú (vagy Bakondi, esetleg maga Hajdú) bejelenti a terrorveszélyhelyzetet, oszt kijárási tilalom alatt lemarad a plebs a látnivalóról...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.01.30. 22:34:20

@anonymand: Viaskodj a démonaiddal, nem állok közétek. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.01.30. 23:08:45

Van itt egy kis tisztáznivaló. Most látom, hogy a blogaszat.hu nevű "szemleoldal" fideszes politikusok fényképével illusztrálva tette ki ezt a posztomat. Az admin felület szerint az olvasók egy része onnan talált ide. Akkor tisztázzuk: ez itt egy absztrakt novella. Konkrét helytől és időtől, konkrét szereplőktől független tanmese. Nem állítom, hogy különösebb irodalmi értéke lenne, de annyira nem lehet rossz, hogy ezt le lehessen felfogni. Aki már ilyenekben is Gyurcsányt meg Orbánt lát, az vagy nagyon buta, vagy az agyára ment a politika, pihenjen egy kicsit. Például olvasson novellákat.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.01.31. 02:43:42

@Holger Hartland:

"Most látom, hogy a blogaszat.hu nevű "szemleoldal" fideszes politikusok fényképével illusztrálva tette ki ezt a posztomat." --- írja.

Látja, ez a különbség a jobb és a bal között: például a 888.hu ilyet biztosan nem tett volna; eszükbe sem jutott volna meghamisítani a bejegyzését.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2016.01.31. 09:57:52

@Holger Hartland: Elnézést a félreérthető kommentért! Meglehetősen felületes voltam. Valójában nem linkelni akartam, hanem egy az egyben átmásolni, természetesen forrásmegjelöléssel (politikusok fotói nélkül). A blogot, ahova szeretném feltenni, nemrég indítottam az élet valós helyzeteit bemutatandó, természetesen fiktív környezetbe helyezve, hogy ne legyen vádaskodásnak értelmezhető, viszont rámutasson a létező abszurditásokra. A síma linkelést azért nem szeretem, mert az emberek nagyobbik része nem lép tovább, hogy megismerje a tartalmat.
Ezen felül feltétlenül elvárhatóan etikusnak tartom a szerző engedélyének kikérését, mert nem a tollaiddal akarok ékeskedni, hanem cikkedet bemutatni. Így is hozzájárulsz a közléshez?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.01.31. 18:28:59

@F.M.J.: Maradjunk a linkelésnél. Aki el akarja olvasni, az majd idejön. Aki nem hajlandó idejönni, az meg ne olvassa el. Nem is baj, ha nem olvassák sokan: látod, volt aki még ebben is Gyurcsányt meg Orbánt látott - nekik teljesen fölösleges volt elolvasniuk, ők ne is olvassanak, inkább nézzenek bele a gatyájukba: arról, amit ott látnak, sokkal adekvátabb módon juthatnak eszükbe vezető politikusok.

@bbjnick: Nem hiszem, hogy tudatos hamisítás. Vannak olyan szerencsétlenek, akiknek tényleg mindenről politikusok jutnak eszükbe.

1ghost 2016.02.22. 10:16:45

Na ezért jó az internet. Ilyen semmitmondó írások is megjelenhetnek. Egyszerűen nem hiszem el, hogy ebben a mai problémákkal teli világban a blogoló intellektusából ennyire futja.

Csak azt nem értem, minek ír, ha a gondolatok ütőereje a zéróhoz konvergál? Ezt tudja valaki?

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2016.02.29. 08:02:21

@1ghost: Nahát, micsoda értékes komment. Miről is akart szólni?
süti beállítások módosítása