Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hartland

Je suis Ugocsa, qui non coronat.

Százhúsz ország közül GDP-ben a 34., optimizmusban és közérzetben a 117. Lakói az EU-ban a legszkeptikusabbak a rendszerváltással kapcsolatban. Melyik lehet ez a kemény ország?

"A baromi abszurd helyzetre az abszurd baromkodás pont megfelelő válasz." (H. Hartland)

"I hate conservatives, but I really fucking hate liberals." (Matt Stone, South Park Republican)

Friss topikok

Linkblog

A háttérhatalom, Soros György és a zsidók

2016.05.25. 00:11 Holger Hartland

Amióta Orbán Viktor kimondta, hogy "háttérhatalom", ezen pörög a fél magyar internet. Amit eddig kipörgött magából, az megint a politikai táborok közötti "racionális párbeszéd" lehetetlenségét mutatja. A balliberális térfélen általános vélemény, hogy aki háttérhatalmat emleget, az őrült vagy gazember. A jobboldali térfél ehhez képest elég csendes, vagy a neten kisebbségben van, vagy csak nem olvasom eleget.* Akkor összefoglalom röviden.

*Így jár, akinek nincs ideje rendesen blogolni és darabokban írja meg a posztjait. Mire kész lesz ez a poszt, a Mandiner már ki is tett két jobboldali véleményt, az egyiket három évvel ezelőttről! De most már élesítem ezt a posztot, ha egyszer dolgoztam vele, hadd legyen meg itt is, hogy:

A háttérhatalom természetesen létezik. Soros György pedig ellenség. (Van, akinek barát. Ő dolga.)

Soros György olyan ember, akinek határozott elképzelései vannak arról, hogy milyen legyen a világ, és rengeteg pénze is van hozzá, hogy a világot az elképzelései szerint befolyásolja. Van saját egyeteme, kutatóintézetei, médiája, és még arra is marad pénze, hogy politikai kampányokat (most pl. Hillary Clintonét) és a neki kedves célokért dolgozó független civileket támogasson. Tekintélyes professzorok, szakértők, nagy tömegeket elérő véleményvezérek és időnként a nevezett "független civilek" szólnak és tesznek napi nyolc órában, főállásban azért, hogy a világ egy kicsit közelebb kerüljön ahhoz, amilyennek Soros György álmodja. Minek nevezzük ezt, ha nem hatalomnak? Akik úgy gondoljuk, hogy az általa kívánt úton ránk csak pusztulás vár, minek tartsuk őt, ha nem ellenségnek?

Természetesen a hatalmi hálózat nem úgy működik, hogy Soros György odatelefonál az egyetemre vagy a szerkesztőségbe és lediktálja, mit mondjon másnap a nemzetközi hírű szakértő és mi legyen a mértékadó vélemény. Képzeljünk el egy kockásinges tanárt, aki egy kisvárosi középiskolában szervezi a tanárok tiltakozó mozgalmát! Képzeljük el, hogy a Fidesz által kinevezett iskolaigazgató rászáll, szigorúan ellenőrzi minden lépését, és a legkisebb szabálytalanságért is bünteti. Azt hiszem, a balliberálisok egy emberként kiáltanának elnyomást, pedig nyilván ők maguk sem gondolnák, hogy Orbán Viktor személyesen utasítaná az igazgatót. Nem: egy ilyen igazgató magától is "tudja, mi a dolga", hiszen eleve azért is lehetett igazgató. Talán még hisz is benne, hogy ezzel jó ügyet szolgál.

Valahogy így működik a Soros-féle gépezet is. Eleve az kerül bele és az marad bent, aki magától is tudja, mit kell tenni, mondani, sőt, gondolni. Előny, ha hisz benne, hogy ezzel jó ügyet szolgál. Sok-sok ilyen ember együtt, sok humán tőke, szervezetten, médiával és pénzzel megtámogatva, esetenként egy-egy általuk irányított intézmény presztízsét is felhasználva pedig hatni tud a közvéleményre és ezzel a világ alakítására. Soros György nem bábjátékos, aki egymaga rángatná dróton az általa megvett embereket - inkább szponzor, szervező és hadvezér, aki sereget gyűjt és finanszíroz, hogy a világot a saját - és feltehetően az emberei által is osztott - eszméinek megfelelően alakítsa.

Ez pedig hatalom. Persze nem Soros az egyetlen, akinek ilyen hatalma van. Ott van például Mark Zuckerberg, akinek szintén rengeteg pénze van, a Facebook révén pedig úgy alakíthatja a közvéleményt és úgy szólhat bele akár az amerikai elnökválasztásba, hogy nehéz legyen rábizonyítani. Elég csak egy kicsit manipulálni, hogy milyen cikkek szerepeljenek a hírfolyamon, és ha csak az emberek néhány százalékát sikerül befolyásolni, az már eldönthet egy szoros választást. Aki jobban utánanéz, találhat még bőven gazdag és befolyásos embereket, alapítványokat, intézményeket, valamint a nyugati világ társadalmi, gazdasági és kulturális elitjéből számos figurát, akik ennek a lazán szervezett és informális, ám nagyjából egységes célok szerint működő véleménybefolyásoló hatalmi hálózatnak a részesei.

Ez a hatalom nem szeretné, hogy hatalomként gondoljunk rá. Nem akarja, hogy annak lássuk és nevezzük, ami. Azt szeretné, hogy úgy gondoljunk rá és hálózatára, mint filantróp üzletemberekre, zseniális és jó szándékú vállalkozókra, megfellebbezhetetlen objektivitással nyilatkozó, tekintélyes tudósokra, kiváló és nekünk jót akaró független szakértőkre, bölcs filozófusokra, okosan, jó tollal és jó szívvel író független véleményvezérekre és persze nemes célokért önzetlenül küzdő, független civilekre. A nevezettek egy része pedig talán saját maga is elhiszi mindezt, és nem látja, hogy egy hatalmi hálózat része. Aki mégis fölveti ezt, azt jó esetben őrültnek, rosszabb esetben elvetemültnek és gonosznak bélyegzik, mindkét esetben a nevetségessé tétel és az undorkeltés eszközeivel - pontosan úgy, ahogyan az egy rejtőzködni kívánó hatalomtól várható.

Ilyesmi lehetne ugyanis a "háttérhatalom" definíciója: a nyugati világ elitjének irányából szervezett, anyagi és humán tőkével bőségesen ellátott, ugyanakkor választói felhatalmazással nem rendelkező, valamely politikai-társadalmi-gazdasági-kulturális célrendszer elérése érdekében többé-kevésbé összehangoltan tevékenykedő és befolyást gyakorló szervezetek és egyének hálózata, mely tevékenységének politikai/hatalmi természetét stratégiája részeként elrejtené.

(Szegény Csurka Istvánnak mégis lehetett valamelyes igazsága a szakértelemről és a bolsevista trükkről.)

Csak hát az a baj, hogy mire szegény Orbán Viktor ezt kimondja a rádióban, a hallgatók elkapcsolnak. Rövid elnevezés kell - és hogy nevezzünk egy hatalmat, amely hatalom-jellegét elrejtve a háttérben akar maradni? Úgy bizony.

A szóhasználatban persze nyilván van egy fricska is. Jelzés, hogy nem zavar minket, ha emiatt őrjöng a balliberális oldal, felmondjuk velük a békét, miután ők rég felmondták velünk, nem teszünk nekik semmiféle gesztust, mert nem érdemes (ne tegyetek, tudom, próbáltam), nem akarunk nekik a politikában semmiféle módon megfelelni, mert nincs értelme. A gesztusainkkal együtt is büdös mucsai parasztnak és a mocsárral együtt lecsapolandó békának fognak tartani, és akkor már inkább álljunk bele a konfliktusba, tartsuk őket mi is annak, aminek, és tartsuk is magunkat ehhez. Egy jobboldali kormánytól most már el is várom ezt a hozzáállást. Modus vivendi most már legfeljebb a politikán kívül lehetséges.

Van azután a szóhasználatban egy adag dac is, nyilván azért is, mert másunk a dacon kívül nem sok van, az ország rosszul áll, és mozgósítani kell. Állítólag a háttérhatalom uralkodik a világon - ha ez kissé túlzás is, annyi igazság van benne, hogy a nyugati világban részben tényleg övé a hatalom: a nézetei széles körű támogatást élveznek, és jó viszonyt ápol az előtérben álló, megválasztott hatalommal. Ezek a hatalmak, a nyugati világ egyes "előtér-hatalmai" a háttérhatalommal szövetségben fenyítenék a lázongó félgyarmatot, Magyarország pedig, bár Orbán Viktor szeret biztató dolgokat mondani, hozzájuk képest kicsi és gyenge. Az Audinak van gyára Győrben, és nem a Rábának Ingolstadtban. Amerikából mondják meg, hogy kinek nem lehet szobra Székesfehérváron, és nem Felcsútról, hogy mit mondhat Bill Clinton. Az EU-nak lakosságarányosan a 2%-át adjuk, ez arra lesz elég, hogy ha majd ötmillió migránson kell osztozni, rögtön jusson nekünk százezer. Amerika küld épp szárazföldi csapatokat a szomszédunkba, Romániába, és nem a Magyar Honvédség Mexikóba. Ebből persze akár az is következhet, hogy adjuk fel, fogjuk be a szánkat, esetleg álljunk át az erősebb csapatba. De az ellenkezője is.

Ígértem még valamit. Valami kevésbé jelentős dolog volt, aminek nem sok köze van a témához. Részben kattintásvadászatból és az olvasó meghökkentése végett írtam bele a címbe, de annyira nem volt fontos, hogy sajnos elfelejtettem.

Ja!

Megvan.

Hogy Soros György zsidó. Nos, ez engem egész mostanáig nem érdekelt. Sőt: most sem, és ezután sem fog érdekelni. Nem számít. Nem is tudom, nevezhető-e még Soros György zsidónak, van-e bármi köze a zsidósághoz a felmenőin kívül. De mindegy. Nem ezért nem szeretjük. A származás emlegetése tulajdonképpen a háttérhatalom és vele a liberálisoktól a kommunistákig terjedő baloldal érdekeit szolgálja, hogy Szigetvári Viktor és elvbarátai eljátszhassák a jól begyakorolt, menetrendszerű és egyre unalmasabb aljasságaikat. Ne üljünk fel ennek, otromba zsidózás helyett legyintsünk az aljas indokból antiszemitázókra és beszéljünk inkább hatalomról, pénzről, befolyásról, érdekütközésekről.

Ezt elősegítheti még valami, aminek viszont a Fidesz nem fog örülni, de hát ez van, és azért rájuk is fér, hogy ne örüljenek mindennek. Nevezhetjük a jelenséget a háttérhatalom paradoxonának is:

Minél többen ismerik fel a háttérhatalom természetét és minél kevesebben hiszik el róla, hogy nem is hatalom, annál inkább átkerül az "előtérbe" és változik át előbb-utóbb közönséges "előtér-hatalommá".

Vagyis élvezzük ki még egy ideig a háttérhatalmazást, aztán vegyük majd észre, amikor új lemez kell.

8 komment

Címkék: civil összeesküvés antiszemitizmus megmondás háttérhatalom

A bejegyzés trackback címe:

https://hartland.blog.hu/api/trackback/id/tr628742028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsipkeRózsa 2016.05.25. 12:48:35

Amennyiben háttérhatalomnak mondjuk Soros és a többi hasonló beállítottságú személyt, úgy Magyarországon kicsiben, Orbánt is háttérhatalomnak mondhatjuk. A példa is igazolja ezt. Egy nagy különbség van, Orbán a mi pénzünkből játssza a háttárhatalmú embert, és a saját bőrünkön érzünk minden részletet.

Az, hogy Soros még zsidó is, és többeknél így van, erősíti az antiszemitizmust, mivel a zsidóellenesség erős, és sokaknál ez "jön be".

komolytalan samu 2016.05.25. 15:13:42

Az a baj, hogy a háttérhatalom szót megették a dilinyósok, olyan levakarhatatlan képzettársítások kapcsolódnak hozzá, amitől az embernek nincs gusztusa a szájába venni.

Igen, nagyjából így működik Soros, sőt, de hiába jelent ez hatalmat, minden hatalom addig tart, ameddig a támogatottsága. Csinálhat Soros gendertanszéket, keurópában abból nem lesz genderfalva. Tolhatja Clintont tízmilliókkal, attól még bukhat az USA-ban. Az értelmiségi játékokat, de még a nagy pénzeket is odébb söpri a nép, ha elege van.

Az Open Society alapítványaihoz egy kiegészítés: minden balhés, forradalmi helyen ott voltak az elmúlt 10 évben. Ukrajnában, Egyiptomban stb. Nem gondolom, hogy szándékos manipuláció céljával csinálják az aktivisták, Soros is biztosan őszintén hisz az ügyben. Nem is ítélem el feltétlenül, Putyin, vagy egy arab diktátor ocsmányabb célokért rosszabb eszközöket is bevet.

De. A CIA és a többi nyugati titkosszolgálatok számára ezeknél nincsen kézenfekvőbb eszköz a beavatkozásra. Idióták lennének, ha nem használnák, és hát nem azok. Beépített emberek, helyi kapcsolatok, a célok finom módosítása. Nem egy drábiki összeesküvés, de logikus, menedzselhető munka. Tudható, hogy egyébként is szokták így csinálni. Ebből következik az a kérdés, hogy Soros vajon tisztában van e ezekkel. Ő sem hülye, nyilván minimum sejti, de valószínűleg a tudtával zajlik a dolog. Gondolhatja, hogy ha már egybeesik (ekkora átfedésben van) a saját érdeke, célja az államival, akkor jobb az együttműködés, és hát az állam sem szokott hálátlan lenni, ha segítséget kap.

Mondjuk úgy, hogy ez a legvalószínűbb szcenárió.

De mit szólna ehhez, egy naiv aktivista?

komolytalan samu 2016.05.25. 15:35:57

@CsipkeRózsa: Orbánt tetszik, vagy sem, de megválasztották. Legitim hatalom, és kirúgható. Teljesen más kérdés, hogy ha visszaél, túllép a hatalma jogi határain (bár ez kétharmaddal a határvonal elmosódik), akkor annak milyen következményei vannak, vagy éppen nincsenek.

Begren 2016.05.27. 21:20:26

Szerintem sok (nem mindegyik!) zsidó - némileg jogosan és érthetően, tekintettel az auschwitzi és egyéb előzményekre- gyanakszik minden olyan megnyilvánulásra, ami "nacionalista". Az a baj, hogy - azzal az elvont, a valóságot csak épphogy érintő, viszont a saját "igazát" gőzerővel képviselő intellektualizmussal, ami megint csak sokukra jellemző - nem bírnak különbséget tenni a nacionalizmus és a valódi nemzeti érzés között, ami pedig jogos és fontos dolog. Sőt, kiröhögik, elég intoleráns módon.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy Soros törekvése érthető, a maga szempontjábóül jogosult. Ha mindenhol multikulti és kevert népesség lesz, akkor megszűnik a szerinte veszélyes nacionalizmus. Azt, hogy ezzel mellesleg pl. egy fejletteb civilizáció is kaotizálódik, nem hajlandó elismerni, mivel voltaképp nincs tisztában ennek a fejlettebb civilizáciünak az értékeivel és feltételeivel. Szerintem.

Begren 2016.05.27. 21:26:48

A tipikus érv, hogy lám, az USA-ban és Kanadában is működik a multikulti, nem kell parázni. De sztem ezeket az olvasztótégely országokat nem lehet párhuzamba állítani Európával. Európa alapvetően más.
Pl. Trumpban lehet, hogy maradt némi a nyugatnémet őseinek egyszerűségéből és szívósságából, de tulképp igazi jelleme nincsen, a nagy amerikai álom egyik terméke. Európában egy ilyen alak elképzelhetetlen volna, kiröhögnék. (Az európaiakat másképp fogják csőbe húzni...)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.05.28. 02:29:15

@CsipkeRózsa: A Fidesz nem "háttérhatalom", hanem előtér-. :)

@komolytalan samu: Ja, megették a dilinyósok. De valahogy nevezni kell. Adtam definíciót, csak hát az meg hosszú. :)

@Begren: Megértem, hogy az európai zsidók egy része ódzkodik a nacionalizmustól, de kérdezzük meg az izraeli zsidókat is. :) Van ám Háttérhatalom vs Izrael meccs is, az sem érdektelen:

"Megszavazták Izraelben a főleg külföldi kormányzatok által finanszírozott civil szervezetek bejelentési kötelezettségéről szóló törvényt. A javaslat előterjesztői szerint a civileket azért finanszírozzák főleg európai kormányzatok, hogy ezáltal beleszóljanak Izrael belügyeibe. Az eredeti javaslat az érintett civil szervezetek képviselőit megkülönböztető jelvény viselésére kötelezte volna."
mandiner.hu/cikk/20160209_atlathatova_tennek_a_civilek_kulfoldi_finanszirozasat_izraelben

Hajrá Izrael, hajrá zsidók! :)))

Begren 2016.05.28. 12:21:19

@Holger Hartland: ez is igaz. A lényeg az, hogy Soros törekvése bizonyos szempontból jogos és "kézenfekvő". Másrészt persze, az a törekvés is, hogy megmaradjanak a nemzetállamok, vagy legalább a fehér többségű Európa, én magam is ezt szeretném.
Amúgy Orbán szvsz ugyanúgy túltolja a biciklit, mint Merkel, csak a másik irányba.
süti beállítások módosítása