Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hartland

Je suis Ugocsa, qui non coronat.

Százhúsz ország közül GDP-ben a 34., optimizmusban és közérzetben a 117. Lakói az EU-ban a legszkeptikusabbak a rendszerváltással kapcsolatban. Melyik lehet ez a kemény ország?

"A baromi abszurd helyzetre az abszurd baromkodás pont megfelelő válasz." (H. Hartland)

"I hate conservatives, but I really fucking hate liberals." (Matt Stone, South Park Republican)

Friss topikok

Linkblog

Épitsük vissza a tizenkilenczedik századot!

2012.05.04. 14:00 Holger Hartland

Elege van a boldogtalanságból? Elege van a 21. századból? Elege van abból, hogy mai cinikus korunk már nem hisz a régi szép hazugságokban, hanem helyettük új hazugságokkal tömeti a fejét, de legalább azokban sem hisz? Elege van abból, hogy hiába van autó és internet, ez nem tesz bennünket boldoggá, mert már hozzászoktunk, és különben is, a szomszédnak is van? Elege van a rossz döntések, az elfecsérelt idő és az elszalasztott lehetőségek súlyától meggörnyedt, elrontott mostani életéből? Elege van abból, hogy kerülnie kell a találkozást azzal a bizonyos fiatalemberrel, aki folyvást szembesítené Önt azzal, hogy nem lett Önből sem híres író, sem ünnepelt sportoló, sem vadászpilóta, sem űrhajós vagy Nobel-díjas tudós? Elege van belőle, hogy amikor a 20. század hatvanas, hetvenes, vagy nyolcvanas éveiben Ön gyerek volt, úgy képzelte a 21. századot, hogy nem lesznek betegségek, nem lesz nélkülözés, hogy antigravitációs egységgel hajtott lebegő autókon fogunk utazgatni, hogy a Naprendszer gyarmatosítása után koktélt szürcsölgetve értelmes idegen lényekkel fogunk a létezés értelméről társalogni (vagy háborúzni velük és természetesen legyőzni őket), miközben az összes kreativitás nélküli kulimunkát (a szellemieket is!) gépek végzik majd helyettünk?

Elege van az egészből?

Ha Ön is akarja, ennek most vége lehet!

Szeretne Ön új életet kezdeni? Szeretné újra átélni a fiatalságot, mikor az élet még ígéretekkel van teli, és Ön még megannyi út közül választhat? Szeretne új lehetőséget kapni és mostani élete hibáiból bölcsen tanulva újrakezdeni mindent egy boldogabb korban, ahol még létezett a Szép, a Jó és az Igaz?1 Szeretne olyan korban élni, amikor még megvalósítható álomnak tűnt a szabadság és egy boldogabb jövő?2 Szeretne Ön olyan optimista korban élni, amelyről mostani, utólagos tudásával biztos lehet, hogy boldog békeidők néven fogják majd emlegetni?3 Szeretne tisztább, egészségesebb, őszintébb világban élni?4 Szeretné, ha életét a határidők és a nyomasztó verseny rosszkedve helyett a család békéje és a gyermeki kacagás vidámsága lengené körül?5 Szeretné Ön a mostani, szürke kis élete helyett egy igazi 19. századi magyar úr vagy úrasszony életét élni?6

Mindezt most nevetséges, 99.990 Ft-os bevezető áron kínálja Önnek a "Boldog Békeidők - Tizenkilenczedik Század (TM)" projekt!

Csatlakozzon hozzánk! Építsük vissza a 19. századot! Vásároljon örökös tagságot új projektünkben! Legyen Ön a 21. század pótolható és eldobható tömegembere helyett a 19. század Igazi Embere, és valósítsa meg álmait!7

Keressen még ma! Szeretettel várjuk!

19th Century Solutions Hungary

***

1. Vagy legalábbis az akkori emberek egy része hitt bennük.

2. Kérdésünk nem minősül ajánlattételnek. Nem vállalunk felelősséget azért, ha Ön forradalomban vagy szabadságharcban vesz részt, s emiatt életét vagy szabadságát veszti.

3. Az Ön gyerekei és unokái a világháborúkkal és tömeggyilkos diktatúrákkal terhelt 20. századot fogják Öntől örökül kapni. (De ez az ő problémájuk lesz, nem az Öné!)

4. Nem lesz autó és internet, de meg fogja szokni, és a szomszédnak sem lesz. A tisztaság és az egészség a gépjárművek okozta szennyezés és egészségkárosodás közel 100%-os csökkenését jelenti, a csak a 20. század óta gyógyítható betegségek miatt nem vállalunk felelősséget. Az őszinteség az elektronikus média hazugságainak hiányát jelenti, az egyéb kijelentések igazságtartalmáért nem vállalunk felelősséget.

5. Kérdésünk nem minősül ajánlattételnek. Nem vállalunk garanciát, hogy jó feleség vagy jó férj fog jutni Önnek, hogy a gyermekeit etetni is tudja majd, és hogy megérik a felnőttkort. Nem vállalunk garanciát, hogy a kubikos- vagy cselédmunkát nem fogja ugyanolyan nyomasztónak érezni, mint a mostani munkáját és határidőit.

6. Persze, hogy szeretné! De kérdésünk nem minősül ajánlattételnek, a részletes feltételeket ld. a következő apró betűs pontban.

7. A hirdetés nem minősül ajánlattételnek. A 19. század visszaépítése - mint minden építkezés - alulról fölfelé halad. Az első jelentkezőket így a 19. századi társadalom aljára osztjuk be, zsellérnek, napszámosnak, cselédnek, mosónőnek, bérkaszárnya szobakonyhás lakásában élő gyári munkásnak. Ha Ön gróf, miniszter, vagy akár csak jómódú polgár szeretne lenni, várnia kell, míg az alsó osztályokra vonatkozó kvóták betelnek. Magas igények és magas fizetőképesség esetén kérje VIP-ajánlatunkat. Amennyiben elégedetlen az Önnek jutó 19. századi szereppel, kivándorolhat az amerikai vadnyugatra - vegye föl kapcsolatot a 19th Century Solutions Delos WestWorld részlegével.

44 komment

Címkék: humor magyarország társadalom paródia abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://hartland.blog.hu/api/trackback/id/tr434488398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.05.04. 16:13:21

miért nem inkább azt írta, hogy próbaposzt? annak is szar :)

Kieran Hayes 2012.05.04. 16:21:12

Nem igaz. Hartland, on egy latnok.

Alfőmérnök 2012.05.04. 16:22:05

Én a középkorba szeretnék visszamenni, mikor még a disznópásztorok disznópásztorkodtak, a bűnöseket karóba húzták és a nép csurgó nyállal nézte, ahogy szenvednek.
Minden a helyén volt, a világ a kozmikus REND szerint működött.
Beh szép is volt!

Alfőmérnök 2012.05.04. 16:30:52

Meg az is tök jó volt, hogy nem volt művi abortusz, hanem a dajkák a már megszületett gyerekeket gyilkolták meg.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2012.05.04. 16:50:43

@Holger Hartland: "Szeretne Ön olyan optimista korban élni, amelyről mostani, utólagos tudásával biztos lehet, hogy boldog békeidők néven fogják majd emlegetni?" - poéngyilkolászás, ha elkezdi magyarázni.
Az elit csak utal, aki érti, az meg kacag.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.05.04. 17:22:52

@jose maria padilla: Az irigység beszél magából, mert nem kapott VIP-ajánlatot.

@Alfőmérnök: Mi a különbség egy hajdani disznópásztor és egy mai teszkós árufeltöltő között? Szenvedést pedig ma is láthat a moziban. Igaz, csak statiszták műszenvedését művérrel, de hát ilyen elfajzott kor jutott nekünk.

@tölgy: Mondtam én is a 19th Century Solutions Hungary emberének, de ragaszkodott hozzá, hogy mindent el kell magyarázni, nehogy bepereljék a céget megtévesztő reklámért.

tistedur 2012.05.04. 17:46:02

@Alfőmérnök: a középkorban is volt művi abortusz, a kozmikus REND már akkor is fel vala borulva.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.05.04. 18:32:23

Miért vesztegetné az idejét a nyomasztó XIX., a gyilkos XX. vagy a depressziós XXI. században? Miért hagyná el kényelmes lakását hosszabb időre egy bizonytalan egzisztenciaért egy más korban?

Time-share opciók a XXIII. századi Óbudai Falanszterben Dunára néző ablakokkal*

*A Duna láthatósaga függ a terület beépítettségi állapotától.

Alfőmérnök 2012.05.04. 19:42:12

@tistedur: Bocsánat, nem fogalmaztam szabatosan.
Legális, steril körülmények között végzett abortusz nem volt.

Ellenben volt más (bár lehet, hogy ez is csak a romlott újkorra jellemző, a szöveg nem középkori adatokra hivatkozik).

" Ugyancsak a társadalmi atmoszférát kell említenünk, ha arról beszélünk, hogy „szégyen volt szoptatni a gyereket”, a szoptatást „utálatosnak”, „állatinak” minősítették, s
a férjek súlyos fenyegetéssel kényszerítették feleségeiket arra, hogy „dajkaságba” adják
csecsemőiket. Ezt a szegények és gazdagok egyaránt cselekedték. A „társadalmi atmoszféra” segített a lelkiismeretfurdalás feloldásában. „Nem ölték meg” a gyerekeket csak
kiadták dajkaságba, esetleg „lelencházba” – állítólag Rousseau felesége is ezt tette – mintegy divat volt lelencházba adni a csecsemőt, esetleg, sőt többnyire úgy, hogy a gyerek nevét is elhallgatták. A szülők megszabadultak a „tehertől”. Ezekben a házakban
óriási volt a mortalitás. Aki pedig nem pusztult el abból szolga, cseléd, stb. lett, többé-kevésbé felserdült korában. A gyerek kiadásának célja általában az volt, hogy megszabaduljanak a gyerektől. Voltak „magán-dajkák” is. Sőt volt idő, – a görög-latin iroda-
lomból tudjuk – hogy a dajkák jól szervezettek voltak, a Colonna Lactarian árulták magukat; néhány csecsemőt vállaltak dajkaságba. A dajkáknál a halandóság ugyancsak igen
nagy volt. Loyd DeMause (1975) idézi egy pap szavait, aki London egyik szomszéd
körzetében lelkészkedett, ahol a dajkákhoz adott csecsemők egy év alatt – kettő kivételével – mind elpusztultak. Nem egyszer az anya úgy adta át csecsemőjét, hogy nyíltan-burkoltan biztatott a gyerek elpusztítására. A tömeges dajkaságba adás Angliában és
Amerikában a XVIII. századig, Franciaországban a XIX. századig, Németországban a
XX. századig tartott. A párizsi rendőrfőnök jelentése 1780-ból: 21000 újszülöttből
17000-et adtak ki vidékre dajkaságba; 2–3000 került gyerekotthonba-lelencházba. 700-at
otthon nevelt a fogadott dajka, és kb. ugyanennyit szoptatott-nevelt az anya. Dr. Hume
1799-ben arról panaszkodik, hogy a dajkák a gyerekek ezreit pusztítják el. A gyerek a
dajkának is teher, – különösen, ha „elfelejtenek” fizetni érte –, ezért – hogy nyugta legyen a gyerektől – egy bizonyos ópiumos-arzénes keverékkel („Godfrey szívcsepp!”)
vagy alkohollal itatja, amitől a gyerek elalszik – esetleg örökre. Egy dajka, miután átvette a csecsemőt, így beszélt: „Te a bűn gyümölcse vagy, te nem tettél semmi rosszat, te
ártatlan vagy... nemsokára elmész, szegénykém... és nem fogsz a pokolba kerülni, míg
ha élve maradnál, és felnőnél, akkor bűnbe esnél és a pokolra jutnál.” A monológ után –
mivel felmerült benne, hogy nem fognak fizetni a gyerekért – megölte a csecsemőt."

www.magyarpedagogia.hu/document/Vincze_MP9134.pdf

Alfőmérnök 2012.05.04. 19:46:11

Elnézést a rossz tördelésért.

tistedur 2012.05.04. 20:36:49

@Alfőmérnök: gondolj bele, a római vagy athéni apuka kitehette a gyerekét a hegyoldalba, eladhatta stb.
a középkori dajkaságról nincs ennyi forrásod, mint pl. a XVIII. századból, az biztos, hogy volt dajkaság, már csak a magas anyai halálozás miatt is.
a főúri dajkák fontos szereplők voltak: pl. nádasdy tamás külön ajándékokat visz a szoptatós- és a szárazdajkának, amikor hazamegy bécsből

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.05.05. 01:48:04

@Doomhammer: Maga becsapja a vásárlóit. A 23. században lehet, hogy már nem is lesz Duna, mert kiszárad a klímaváltozás miatt, vagy többi vízkincsünkkel együtt elszivattyúzzák a komprádorok. Aki elvágyódik ebből a korból, és nem szerencsejátékos, annak a múltba kell visszamennie. Az már biztos.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.05.05. 01:54:19

@Alfőmérnök: @tistedur: Hogy miket lehet itt maguktól tanulni! Már megérte a poszt. Jut eszembe, a dajkaság intézménye megfelelően sötét ábrázolásban szerepelt A kőszívű ember fiaiban mint "meghalató intézet". Oh, boldog tizenkilenczedik század! A Dr.Hume által idézett dajka pedig bő 200 évvel megelőzte a "freaconomistokat".

Sapika 2012.05.05. 06:32:30

@Alfőmérnök: @tistedur:
Tegnapelőtt beleoffoltam a doomfolyamba egy furcsa klasszikus kínai novella poénjait:
mandiner.blog.hu/2012/04/01/disznok_tanca_kispal_es_a_borz_1997/fullcommentlist/1#c16550568
Most még kiegészítem a [némileg feketehumorú] slusszpoénnal.*
A végén a főhősnő ráveszi férjét, látogassák meg szüleinek és nevelőanyjának a sírját a távoli hegyvidéken, hagy lássa a világ: a nők is képesek az ősök tiszteletére, nem kell megfojtani a az újszülött kislányokat.
----
* Sajnos csak emlékezetből írom; kölcsönadtam a könyvet, ez volt: www.amazon.com/Strange-Chinese-Studio-Penguin-Classics/dp/0140447407

Sapika 2012.05.05. 06:39:19

@Sapika: Jut eszembe, ha már a 19. századnál tartunk: a "hagy lássa", ahogy az előbb írtam, nyelvhelyességi hibának számít. Viszont én a 21. században még nem hallottam kimondani az állítólag helyes "hadd lássa" alakot.

tistedur 2012.05.05. 08:46:46

@Sapika: egyszerűen összemosódik a hadd/hagy alak, ráadásul néha még a hogy is bekavar :) a te mondatod "hagy lássa a világ: a nők is képesek az ősök tiszteletére" így is értelmes lenne: hogy lássa a világ: a nők is képesek az ősök tiszteletére :)

ÁrPi 2012.05.05. 10:38:29

@Sapika:

Nekem nagyon darabos ez a történet (értsd: multi-part).

Akkor most az az asszonyka (höhö : "a csaj"...) az előbb elbeszélt sztori nyomán szokott le a nevetgélésről, vagy a nevetgélés elmúlása nála csupán azért jött mert egyébként később elrepült fölötte az idő vasfoga???

Kinai nouvellát előadni ilyen feleség egyenlő "csaj" (sat..satöbbi..) szöveggel ilyet eredményez:

Echte zenbudista koánt.

Egyébként jobbulást a Bayerzsótinak, az összes évszázadban!

Alfőmérnök 2012.05.05. 12:21:32

@tistedur: Az nem érdekes, hogy a pogányok mit és hogyan csináltak. Én a keresztény világról beszélek. Az tény, hogy az egyház kezdetektől fogva a terhességmegszakítás ellen volt (bár abban nem volt konszenzus, hogy mikortól lelkesül a magzat lexikon.katolikus.hu/A/anim%C3%A1ci%C3%B3.html ), de hogy a gyakorlatban mi folyt, azt pontosan nem tudhatjuk.
Ugyanis nincs adat arról, hogy hány abortusz volt a „régi szép időkben”(mikor nem volt legális), és milyen körülmények között (bár azt el lehet képzelni).
Summa summarum: Úgy tűnik, hogy a „nem kívánt gyerek probléma” egyidős az emberiséggel, és az emberek mindig is találékonynak mutatkoztak a megoldásban. Nem érzem úgy, hogy a steril körülmények között végzett abortusz kegyetlenebb megoldás lenne, mint más korokban-kultúrákban alkalmazott módszerek. Sőt.

Sapika 2012.05.05. 14:34:55

@ÁrPi: A fiatalasszony (=férjhez adott kamaszlány, ezért használtam a "csaj" szót) azért tért jobb útra, mert az anyósa meggyőzte őt. Ugyanis kis híján kínvallatás alá került az egész család, amikor is minden képtelenséget bevallottak volna, ami halált, börtönnel, vagyonelkobzást eredményezett volna. Mikor az anyós ezt elmagyarázta, a kamaszlány-feleség megígérte, hogy ezután megkomolyodik.
=====
Éppen új szövetségeseinket latolgattuk a doomfolyamon, akikhez ugye a strébereknek majd igazodniuk kell, és felmerült akkor, van-e a kínaiaknak humorérzékük. Erre föl írtam le ott pár olyan részt, melyeket én, mint európai, kimondottan humorosnak találtam. (Szerintem a kínaiak is, legalábbis el nem tudom képzelni, hogy ezeket bárki is komoly részeknek gondolja.)
====
A "Liaozhai Zhiyi" egyébként kizárólag túlvilági lényekkel, rókatündérekkel és hasonlókkal foglalkozik. Én egy nagyjából 10%-os, reprezentatívnak mondott válogatást olvastam belőle, melyet a szerző tud. igényességgel fordított. (Lásd a hivatkozást fentebb.) Ebben a 10%-ban volt egyszerű babona igénytelen leírásától líra szépségű történetig minden, de társadalmi szatírát és népi humort egyaránt tartalmazó novella csak ez az egy volt. Sokrétű történet, misztikummal, rókatündérrel, szellemmel, melodrámával, és vaskos humorral vegyítve.

Sapika 2012.05.05. 14:40:09

@ÁrPi: "jobbulást a Bayerzsótinak, az összes évszázadban!" Remélem nevezett féreg féregként fog újjászületni sok sok világkorszakon át.
===
Már nem emlékszem hol olvastam, de egyszer Buddha a tanítványaival egy büdös, szarral teli tóhoz érkezett. A tóban élt egy lény, amely ezt a borzalmat ette és itta. Az egyik tanítvány megkérdezte, miért kellett neki ide születnie. Buddha elmondta a történetét [szerzetes volt, aki vagyon harácsolt és nem adott társainak belőle éhínség idején], majd hozzátette: ez hét világkorszakkal ezelőtt volt. És én már a hetedik Buddha vagyok, aki megáll itt a tanítványaival ezt megbeszélni.
Na ennyit a nevezett úrról.

Sapika 2012.05.05. 14:52:47

@tistedur: [hadd/hagy/hogy ügyében]
Sőt, el is hagyható a "hagy", úgy lett volna igazán szép:
"Lássák pogány ebek: az, ki istentől fél,
Soha meg nem halhat, hanem örökkén él."
=====
Viszont ha már így összetalálkoztunk, érdeklődnék, mit gondolsz erről:
Másodikos, kimondottan szép beszédű kislány szavalja a szóvégi rövid u-val írandó szavak listáját, ahogy azt tanulják hazánk összes iskolájában. Könnyelműen megjegyeztem, hogy ezek közül minden második már hosszúnak hallatszik az élő beszédben. Erre a szintén szépbeszédű [és Pesttől 200km-re felnőtt] anyuka felháborodva elismétli a mondókát, de szerintem ő is minden másodikat hosszú ú-val mondott. Az anyuka még jobban felháborodott, és elküldött fülészhez. [Azóta már voltam, úgyis volt dolgom ott más ügyben, de a hangvillás tesztek alapján kifogástalanul hallok.]

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.05.05. 16:33:34

@ÁrPi: @Sapika: Bayer Zsoltnak jobbulást és jó egészséget! Már csak azért is, mert szeretném egy következő paródiában röviden szerepeltetni, és azt ugye csak egészséges emberrel szemben ildomos, infarktus miatt kórházban fekvő beteggel nem. :)

Arra is van ötletem, hogy ki milyen féregként szülessen újjá és mennyi ideig, de 1) nem én döntöm el, 2) ezt majd inkább a mandineren. :)

ÁrPi 2012.05.05. 18:20:41

@Sapika:

Oh Sapika rinpocse, azt a buddha-történetet bizonyára a Tangyur-ban vagy a Kangyur-ban olvastad tán páli nyelven (Ezeket K.Cs.S. "Stan-Gyur" ill. "Kah-Gyur" néven írta le).

((Ebben a mostani inkarnációjában de jure nem féregnek született Bayer, ámbátor a buddha történetek oly jó ismerője láthatja az igazságot..és kívánhatja...))

tistedur 2012.05.05. 18:45:45

@Sapika: semmit :) a nyelv változik, alakul. ebbe belefér a szóvégi rövid magánhangzó "hosszúvá" válása.

Sapika 2012.05.06. 21:59:10

@ÁrPi: "Oh Sapika rinpocse, azt a buddha-történetet bizonyára a Tangyur-ban vagy a Kangyur-ban olvastad"

Sajnos csak autodidakta* vagyok, nem érdemlem meg a rinpöcse címet.
A történet forrása:
"A bölcs és a balga. Tibeti buddhista történetek", Palatinus 1998, és ezen belül
"A féreg története" (pp 122-124), melyet Szabó Krisztina fordított. [Nem ismerem a hölgyet, és az interneten sem találtam róla semmit.]

---------
*Lábjegyzet: az autodidakta alábbi definíciója szerint: aki magától hülye.

Sapika 2012.05.06. 22:24:50

A 19. század visszaállításának ügyében a megfelelő szakirodalom Vojnovics könyve, a Moszkva 2042.
Itt van róla összefoglaló:
en.wikipedia.org/wiki/Moscow_2042
Induláskor még az 1984-re hajaz a könyv, de azután megérkezik Szolzsenyicin cár, és vele a a 19. század.
A sors úgy hozta, hogy 1987-ben vagy 1988-ben olvastam (angolul), amikor még igen nehéz volt elképzelni ezt a sok baromságot, ami azóta feltört.

ÁrPi 2012.05.07. 08:15:25

@Sapika:

Csak vicceltem az előző kommentemben.

Ezerszámra olvasod a könyveket és azt gondolod hogy te "autodidakta" vagy.
(Elgondolásom szerint balgaság helyett a bölcsebbedés felé törekedő emberként..)

Talán Szolzsenyicint is olvastad 1988 (az említett Szolzsenyicin-cáros disztópia
elolvasása) előtt - sőt még más (non-PC) művét is.

(Elolvastam linkeden túl Voinovich wikipedia lapját is,
hát Sz. meg V. csudajó ("kind of" friend) barátok lehettek :) , szóval nem voltak tán lelki testvérek :-) )

Sajátságos hogy a topikunkbeli BayerZsolt járt és forgatott "a" Kolimán,
a (z egyik) nagy gulág "sziget"-en, sőt ez a Bayer alighanem olvasta
a Szolzsenyicin (cár :-)) más fő műveit is...

Mit lehet olvasni a kivánásról-kívánatokról-vágyakról abban az izében amit
"Négy Nemes Igazságnak" neveznek a (buddhizmusról szóló) könyvek?
Akármit gondolnak vagy írnak tibeti buddhisták (bölcsességről meg balgaságról),
mégsem szoktak szerintem féregséget féreglétet kívánni.

Az általad Sapika által hozott Szar-tavas példázat hiábavaló-ságot is példáz talán,
észre kell venned , hogy (a hiábavalóság ellenére buddha) nem kíván további szarevést annak a tavi lénynek.

Miajó (miajó) abban , ha valaki "magától hülyé"-nek skatulyázza be magát, és nekibátorodva féregséget féreglétet kíván inkarnációk sokaságán át valami Bayer-nak.

Semmi bölcsesség nincs ilyen kívánásban :-)

Sapika 2012.05.07. 09:21:22

@ÁrPi: Eléggé véletlenszerűen olvasok, és sokkal kevesebbet, mint szeretnék. Persze az olvasottak minőségét igyekszem előre lecsekkelni mivel „a könyvek száma végtelen, a te éveid pedig végesek; s óráidat s napjaidat oly sok egyéb foglalatosság kívánja magának”.
----
A Vojnovics könyv is véletlenül került a kezembe: Amerikában ajánlotta egy szoc. irodalomra szakosodott nő. Akkor úgy éreztem, a legjobb részei azok, amelyek a ténylegesen megtörténtekről szólnak. Vojnovics olyasmit írt, hogy segítette Szolzsenyicint, amíg a Szovjetunióban éltek. Ez a pár oldal nagyon jó humorral volt megírva, de már leginkább csak arra emlékszem, hogy milyen jókat nevettem olvasás közben. Rémlik valami poén, hogy Afganisztán megtámadását Sz. lelkesen helyeselte baráti körben, mivel kell Oroszországnak összeköttetés az Indiai Óceánnal. Mire az egész más véleményen lévő V. azt mondta, hogy inkább a társbérleti szobája és az udvari illemhely közti összeköttetés megteremtésével kellene foglalkoznia. [Százmillió más orosszal együtt, akiknek szintén Afganisztánnál elemibb problémái voltak akkor.]
---
B.Zs. ügyben tényleg túlzás, amit írtam. Pillanatnyi ötlet, de itt a blog.hu-n sajnos törlési lehetőség nincs. Sokkal enyhébb kívánság is elég lett volna. Például, hogy az orgoványozásáért legyen egyszer [azaz nem világkorszakokon át] egy orgoványi típusú vérengzés áldozata.
---
Az autodidakta viccbeli definíciója [aki magától hülye] szerintem az autodidaktaság egyik aspektusát pontosan kifejezi. Például nem hivatkozhatok arra, hogy mások vittek rossz utakra engem.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.05.07. 13:06:07

@Sapika: Ennek a reinkarnáció-hitnek azért árnyoldala, hogy csökkenti bizonyos dolgok súlyát. Aki úgy tudja, hogy utálatának tárgya még nagyon sokszor fog újjászületni, az könnyebben kíván neki féreg-életet és orgoványi típusú halált. Pedig milyen könnyen dobálózunk ilyen szavakkal az újjászületésbe vetett hit nélkül is! :)

Sapika 2012.05.07. 13:33:24

@Holger Hartland: "Ennek a reinkarnáció-hitnek azért árnyoldala, hogy csökkenti bizonyos dolgok súlyát."
Pont ezért találta fel a túlvilágot és/vagy újjászületést az emberiség. Hogy ne itt a földön rúgjuk tökön a szerintünk arra méltókat, hanem bízzuk ezt az isteni igazságszolgáltatásra.
---
Nem tudom, látta-e azt a cuki kis kiállítást pár éve a Ráth György múzeumban a buddhista pokolábrázolásokról? Leginkább a bűnös nyelvének felszántása tetszett bivalyhúzta ekével; látszott hogy az alkotó milyen kéjjel gondolt oda valakit :-)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.05.07. 14:54:34

@Sapika: Úgy tudom, van a dolognak olyan értelmezése is, hogy nem maga az egyén születik újjá, tehát akit megölnek Orgoványban, annak ott vége. Kiállítást sajnos nem láttam.

Sapika 2012.05.07. 16:05:37

@Holger Hartland: Hú, hát ennyire mély filozófiákba még nem láttam le eddig.
Ami a kiállítást illeti: adja be helyette a Google képkeresőjébe a
Buddhist hell
szavakat. Sok rémség jön ki, ami ezekből olyan archaikusabb küllemű, az ad képet arról, mi volt kiállítva.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.05.07. 19:03:50

@Sapika: Nem értem, hogy a különböző vallások híveinek miért kell a poklot elképzelniük, mikor már itt élünk benne. :)

Sapika 2012.05.07. 20:37:31

@Holger Hartland: És látja amikor féreg reinkarnációt kívántam egy egyénnek hosszú, de véges időtartamra, hogy megütközött itt ÁrPi is, meg maga* is. Holott a féreglét végül is örömökből és bánatokból áll. (Öröm ugye egy jó falat, vagy egy jó féregcsaj, bánat a pl. a madárcsőr.)
Ugyanakkor naponta kívánjuk embertársainkat a pokolba, ami pedig kizárólag szenvedésből áll (üstben főzés stb.), örömök nélkül, és az időtartam is végtelen.
----
* Lábjegyzet: Ha ez itt egy tegeződős blog, akkor esetleg megállapodhatnánk abban, hogy a doomfolyamon magázódunk, az összes többi blogon meg tegeződünk?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.05.07. 21:11:15

@Sapika: Dehogy ütköztem. A férgezés mindennapos dolog. Én is szoktam férgezni, meg hasonlókat, csak nem itt. ;) Ez itt egy nyugodt blog. :) Tegeződős, magázódós: ez nem blogtól, hanem nickektől függ, nekem bármelyik megfelel.

ÁrPi 2012.05.09. 00:59:37

Szervusztok! :)

Nekem unszimpatikus ez a Voinovich, különösen a "The fur hat" (furhat) címü műve.(Oroszul le se írom, mert nem olyan jól jön ki :) Hüjje féreg.

Egyébként nagyot kell kacagni hogy a mucsai Szolzsenyicin (cár :-D ) a Voinovich-i leírás szeint NEM járt ki az illemhelyre a szobájából, szemben pedig a civilizált Voinovich-csal!!
(Hiszen pl. világosan elítélte az afganisztáni aggressziót, és a Radio Liberty munkatársa is volt!)

:-))

Egyébként a "buddhist hell" az hol van és meddig tart - pl. bardó-ilag?

Plusz egy: Ha BZs egy orgoványi reinkarnációja, akkor milyen antiizmusa van? Vörös? Fehér?

Sapika 2012.05.11. 22:49:04

@ÁrPi:
Vojnovics: Nagyon régen olvastam, és én akkor még közel sem voltam olyan tájékozott, mint te most.
Azért említettem most, mert emlékezetem szerint abban is szó volt a 19. sz. visszaállításáról, azaz illett H.H. topikjához.

Gondolom, a buddhista pokol helyileg ugyanott van, mint a keresztény pokol. Maga Buddha tudomásom szerint nem beszélt pokolról, az valahogy később került a hitbe; nyilván igény volt rá.

Reinkarnáció: délkeletázsia barátok viccelődésére emlékszem Az egyik nagyon szerette gyümölcsöt, a felesége pedig mondogatta: persze, mert előző életében majom volt.

Sapika 2014.01.20. 21:35:00

@Holger Hartland: Jé, mi már két éve is összetegeződtünk, csak nekem tyúkeszem van.
Most az előbb megnéztem egy blogkommentelő profilját, és mit nem látok benne:
»A világháború végén számos vád érte a zsidóságot, hogy gyakran kibújtak a hadi kötelezettségek elől. Kolosváry-Borcsa Mihály:A zsidókérdés magyarországi irodalma (Budapest, 1943) című írásában a következőket mondta: „A világháborúnak már az első éveiben lángra lobban a kihamvadtak látszó antiszemitizmus. A harctéren küzdő magyarság hamarosan rádöbben arra, hogy a frontkatonák soraiban igen gyéren találkozik, zsidókkal, viszont annál bőségesebben a hadtápterületen, a biztonságos beosztásokban és a felmentettek között.”«
Ezek szerint vannak itt komoly olvasottságú kommentelők, akik beidézik a releváns szakirodalmat.
Forrás:
mandiner.blog.hu/2014/01/20/hogy_ne_tevedjen_el_a_lovas_szempontok_az_elso_vilaghaboru_centenariumara/fullcommentlist/1#c21465636

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.01.20. 21:42:38

@Sapika: :D Mondjuk inkább, hogy mi ilyen udvariasak vagyunk. Sebaj, ha valamelyikünk ismét elkezd magázódni, és a másik viszonozza, majd összetegeződhetünk harmadszor is.

Lám, van olyan "szakirodalom", amelynek a szerzőjét valóban fölakasztották.

Sapika 2014.01.21. 12:22:32

@Holger Hartland: Érdekes, hogy ezt a szakirodalmat gondosan bedigitalizálták, és az interneten letölthetővé tették. Legalábbis 7 éve még ott volt, 1 megabájtos (azaz nem szkennelt), igényesen megformázott pdf.
Viszont az illető blogtárs még ezt sem olvasta, hanem csak egy Wikipédia szócikkből másolta ki, az eredeti kontextusból jól kiragadva. Csak ezt tegnap még nem vettem észre.
süti beállítások módosítása