Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hartland

Je suis Ugocsa, qui non coronat.

Százhúsz ország közül GDP-ben a 34., optimizmusban és közérzetben a 117. Lakói az EU-ban a legszkeptikusabbak a rendszerváltással kapcsolatban. Melyik lehet ez a kemény ország?

"A baromi abszurd helyzetre az abszurd baromkodás pont megfelelő válasz." (H. Hartland)

"I hate conservatives, but I really fucking hate liberals." (Matt Stone, South Park Republican)

Friss topikok

Linkblog

Mi olyan felháborító a Kósa-beszédben?

2013.09.05. 08:32 Holger Hartland

Röviden? Semmi. Kicsit bővebben? Erről szól ez a poszt.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere tanévnyitó beszédet tartott egy debreceni elitgimnáziumban. A beszédet a Népszabadság leközölte, s ha már így országos ügy lett belőle, a balliberálisok menetrend szerint kiakadtak rajta. No nem azon, amin lehetne, de mit is várhatnánk tőlük? Pont olyanok, mint voltak. Ha már országos ügy lett a beszéd, én is elgondolkodtam - elismerem, a konkrét debreceni körülmények ismerete nélkül, ahogy sokan mások is -, mire föl a felháborodás.

Egyik tárgya, hogy Kósa Lajos az elitképzés fontosságát hangsúlyozta. Na de mégis, milyen beszédet kellene mondania egy elitiskola közönségének? Fennakadni még a leginkább azon lehet, amikor azt fejtegeti, hogy a magyar diákok legrosszabb tíz százaléka versenyképes a fejlett nyugati országok diákjainak legrosszabb tíz százalékával. Nem tudom, ez igaz-e, de azt érthetjük, hogy a leggyengébb képességű és leghátrányosabb helyzetű gyerekekről beszélt, akik esetében a nemzetközi versenyképesség talán nem a legfontosabb szempont. De felháborodni - ezen? Ezen a butaságon - meg persze a lokis-barcelonáson - inkább röhögjünk. A felháborodást hagyjuk meg másra.

A második panasz az volt, hogy Kósa szerint "a jó gyerekek, ha ütik őket, jól teljesítenek". Nem tudom, hogy értheti ezt a mondatot valaki szó szerint, ha még nem őrült bele az amúgy indokolt Fidesz-utálatba és nem is ezért fizetik. Magyarországon a törvény tiltja a testi fenyítést. Még a szülőnek is. Tudom, hogy nem mindig tartják be a törvényeket, de az a pedagógus, akinek eljár a keze, az állásával játszik. A polgármester pedig nem olyan hülye, hogy gyerekverésre - a szavazói gyerekeinek a verésére! - biztasson pedagógusokat, akiket ezért utána ki is kellene rúgni. Azt is mondja, hogy a gyereknek fogni kell a kezét, akkor ezt értsük úgy, hogy a tanár az egyik kezével a gyerek kezét fogja, a másikkal pedig üti? Remélem, olvasóim nem értik félre, ha Kósával egyetértve azt mondom, a jó teljesítményhez néha kell egy seggberúgás. Nyugi, nem szó szerint... Ahogy remélem, azt sem veszik szexuális erőszakra való felhívásnak, ha azt mondom, néha sajnos baszogatni kell az embereket, hogy hozzák a kívánt eredményt.

A harmadik sikoly azért hangzott el, mert Kósa szavai parancsuralmat idéznek. Ezt mondta: "...az egész átszervezést azért kellett csinálni, hogy egy egységes állami fenntartási-működtetési rendszerben tudjuk támogatni azt, hogy minden gyereknek legyen esélye jó színvonalú oktatást elérni, és ezen belül azokat a kifejezetten a minőséget támogató programokat tudjuk csinálni, amely [sic] – innentől most már – valahogy úgy, ahogy annak idején mi csináltuk a nemzetközi érettségivel – parancs!" Kezdjük ott, hogy ennek a mondatnak nincs értelme. Mi is a parancs? Hogy "minden gyereknek legyen esélye jó színvonalú oktatást elérni"? Mert ez ellen aligha lehet kifogás. Vagy a minőségi programok megvalósítása? A ilyenként említett nemzetközi érettségiről ezt mondta: "Amikor azzal az ötlettel jöttünk ide, hogy meg kell csinálni a nemzetközi érettségi programot, akkor... hogy is mondjam... a lelkesedés nem volt hatalmas, ellenben senki nem merte kifejezni az ellenérzését, mert akkor mi voltunk a fenntartó, és azt nem szokás csinálni, hogy azt mondják, hogy na, ezt nem." Szegény, szegény elitgimnáziumi tanári kar és diákok! Megparancsolták nekik, hogy kiválóak legyenek! Egy elitgimnáziumban! Amit ők választottak, pont azért, hogy kiválóak legyenek...

Egyébként komikus a balliberálisok állandó nyafogása a tekintély és a parancsok ellen. Egy vezető utasít, netán parancsol? Miért, mi a fenét csináljon egy vezető? Könyörögjön? Szavaztasson? Akkor mitől vezető? Rábeszéljen? Van erre mindig idő, mód és kapacitás? A rendes főnök persze nem parancsol, hanem kér, de aki dolgozott már munkahelyen, az pontosan tudja, hogy ez mit jelent. Akinek pedig ez nem tetszik, az lehet vállalkozó és teljesítheti a vevők és a piac parancsait.

A tekintély és a tekintélyelvű vezetés önmagában véve nem rossz. Lehet rossz, de lehet jó is, például ha gyorsan vagy határozottan kell dönteni, vagy felelősséget kell vállalni. A liberális vezetés is lehet rossz, például ha gyáva és tutyimutyi módon csak azért keresi a vezetettek egyetértését, hogy elkenje a felelősséget. Vannak helyzetek, amikor a liberális vezetés konszenzuskeresése csak azt jelenti: "úgyis az lesz, amit kigondoltunk vagy aminek lennie kell, de azt várjuk, hogy ne csak megcsináld, hanem érts is egyet vele, és vállalj részt a felelősségből". Ilyen helyzetekben egyenesebb üzenetet közvetít a parancs: "valakinek dönteni kell, és ez most én vagyok, tehát én döntök és én viszem el az esetleges balhét is". A parancs bizonyos helyzetekben jobban tiszteli az alárendeltek autonómiáját, mert a parancsot nem szeretni kell, hanem végrehajtani. A gondolkodás így szabad marad.

Kósa beszéde jól illik egy tekintélyelvű vezetéshez. Határozott, optimista, teljesítményorientált, néhány felejteni való butasággal és elnézhető szabadszájúsággal. A maga módján a butaságokat leszámítva jó beszéd, vállalható egy elitiskola tanévnyitóján. Ugyan, mégis, mi lehet vele kapcsolatban igazán komoly baj?

Megmondom.

Kósa beszéde tükrözi a Fidesz hozzáállását az ország dolgaihoz. A Fidesz tekintélyelvű rendszert épít. A hatalomgyakorlása "konzervatív hatalomgyakorlás", ahogy egy ifjúkonzervatív bloggertől olvashattuk nemrég, talán épp valamelyik minisztériumból. Alapelvei a hatalom szabadsága és a tetszés szerint alakítható hagyomány, ahogyan egy másik, az intellektuális rúdtáncot alacsony színvonalon, de magas díjazásért művelő blogger kifejtette.

A tekintélyelvű vezetéstől viszont, ha már keménykedik, elvárható, hogy tisztességes és kompetens legyen, eredményeket mutasson fel, vállaljon felelősséget és legyen elszámoltatható. Az sem árt, ha képes felismerni a hibáit, korrigálni őket és legalább meghallgatni a tanácsot. Akkor a beosztottak olyanokat mondanak, "a főnök nehéz ember, de korrekt, érti a dolgát, keményen dolgozik ő is, és jól mennek a dolgok". Mit látunk mindebből az ország jelenlegi vezetésének munkájában? Tisztesség helyett pofátlan lenyúlást, a haveri kör és a hű kutyák pénzzel tömését, a pedagógusoknak hazudozást a béremelésről. Kompetencia helyett rossz királyt, kontraszelektált hülyéket, az oktatásban forráshiányt és káoszt. (Milyen tekintélyelvű vezetés az, amelyik még a tankönyveket sem képes rendesen kiosztani?) Felelősségvállalás helyett megúszásra tervezett választási rendszert, elszámolás helyett sumákolást a közérdekű adatok nyilvánossága körül. S ami a legfontosabb volna, eredmények helyett elszegényedő, lecsúszó, pusztuló, balkanizálódó Magyarországot.

A tekintélyelv megvan - de hol a tekintély?

Márpedig az a vezetés, amelyik úgy tekintélyelvűsködik, hogy közben sem tisztessége, sem kompetenciája nincsen, magát megmérettetni csak erős hátszélben hajlandó, elszámolni nem akar, az eredményei pedig borzalmasak - az olyan vezetés nem autoritás, hanem seggfej.

Ez a baj a Kósa-beszéddel. Nem az, ami benne van, hanem ami az ország állapotát elnézve nincs mögötte. S ami az ország vezetésének állapotát elnézve nem is lesz.

44 komment

Címkék: oktatás politika fidesz magyarország megmondás Kósa Lajos

A bejegyzés trackback címe:

https://hartland.blog.hu/api/trackback/id/tr505495858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.09.05. 09:18:04

A tekintélyelvűség Magyarországon azt is jelenti, hogy elhisszük igaznak a vezető önértékelését. A valóságot alakítjuk, nem tapasztaljuk.

Tehát ebben a tekintélyelvű keretben nem értelmezhető az az ellentmondás, amiről a poszt szól. Muszáj belemenni abba, hogy a tankönyveket igenis rendben kiosztották, a pedagógusok bérét igenis megemelték, felelősségre pedig azért nem vonunk senkit, mert nincs is miért.

Ha ezeket megtagadjuk, akkor kiesünk a körhintából.

(A valódi probléma az, hogy a krokodilok közé.)

buddha 2013.09.05. 14:30:56

az ország jobban teljesít...

Bretschneider detektív 2013.09.05. 14:40:22

Mindjárt hozzászólok a poszthoz is, addig elöljáróban csak annyit, hogy most az "ütik"-et kéne nem szó szerint venni, (előtte az "annyit is ér"-t, a "meg lehet élni 47-ezerből" kifejezést kellett másként értelmezni), egy olyan "kurva ország"-ban, ahonnan "el lehet menni".
Ha a mi emberünk szól átvitt étteremben, azt kéretik komolyan venni, ha a komenista, az meg hazaáruló és el akar zavarni mindenkit, jól értem?

☉ ☾ 2013.09.05. 14:42:06

A szerző buta.
A felvetései butaságok.
A balliberális előítéletei butaságok.
A válaszai ostobaságok.

Annyira buta, hogy eszemben sincs leírni neki, hogy miről szól a tanévnyitó beszéd, hiszen elolvasta, de tök buta, és nem értette meg.

Bretschneider detektív 2013.09.05. 14:44:16

Elolvastam a posztot, majd komolyan is veszem, ha a szerző a hírhedt öszödi beszédet elemezi ugyanilyen objektivitással. (Hol hangzott el, kiknek, milyen közegben, milyen embereknek, milyen kár, hogy kikerült, stb.)

(Közben akár "igyon kurva sok bort")

Bretschneider detektív 2013.09.05. 14:47:11

És még mielőtt valaki belémállna: a szerzővel szerintem egy oldalon állunk, ha már mindenképp oldalazni kell... Csak az a kurva logika ne lenne!

☉ ☾ 2013.09.05. 14:52:29

@Bretschneider detektív: döntsd már el, hogy egy oldalon álltok, vagy az logikailag nonszensz, mielőtt magadba állsz.

téridő 2013.09.05. 15:00:43

A minap hallottam: Kósa, amikor még KISZ titkár és MSZMP tag volt, orosz laktanyába ment, mert disszidálni akart a
SZU-ba, mert ő olyan igazi kommunistának vallotta magát.
Továbbá: egyszer gimiben elkésett egyik óráról, és a tanárnak handa-bandázott. Erre a tanár: Kósa, te úgy tudsz hazudni, politikusnak kellene menned. (s lőn!)
Tudjátok, hogy nincs diplomája? Tudjátok, hogy ő a Mr. 20%? Tudjátok, hogyan épül Debrecenben a kettes (Kósa) villamos? (kérdezhetném úgyis, voltatok már fronton/lövészárokban?)
Ám a gond mégsem Kósa, hanem az, hogy ő (a Lajcsi király) a magyarok (debreceniek) reprezentánsa.
Akárcak a 2/3-ad fidesznyisták: ezek vagyunk mi magyarok.
Ilyen a mi értékrendünk, az erkölcsünk, a gernincességünk
(pontosabban, annak a hiánya). Szó sincs itt balról, jobbról. Primitív parazitizmus és szervilizmus, ez van.

safranek 2013.09.05. 15:01:43

Az ezzel az egész tekintélyelvű parancsosztogatós kézi vezérléses módszerrel, hogy nem működik. Ha ők ott fent kitalálnak valamit az sajnálatos módon nem biztos, hogy jó és működőképes. Hiába adják parancsba és hiba keresnek addig embereket, amíg olyat nem találnak, aki vakon teljesít, a végeredmény akkor sem lesz jó.
Tipikuis esete a "ha a szorgalom hozzá nem értéssel párosul"-nak.
Ha nem mérik fel a hibáikat és nem hallgatják meg a másik felet az működi egy ideig, de aztán a végén összeomlik.
Persze a túlzott konszenzus keresés sem megoldás, mert elvész a bábaközt a gyermek.

maroz 2013.09.05. 15:01:52

@☉ ☾: Mennyi értékes információ és mindezektől szegény blogger el lenne zárva, ha nem lenne az a drága jó trollmadzag. Ha van értelme a blogolásnak, az semmi más nem lehet, mint a trollmadzag. :))))

Bretschneider detektív 2013.09.05. 15:04:30

@☉ ☾: A poszt konklúziójával nagyjából egyetértenék, de azok a logikai bukfencek, ill. anomáliák, amelyekkel eljut odáig, számomra vállalhatatlanok.

Nekem nem kell eldöntenem semmit, a kedves posztolónak kellene retorika, logika és filozófia óra, jó sok, s nem is feltétlenül ebben a sorrendben. Minimum.

safranek 2013.09.05. 15:05:08

Egyébként a beszédről az jutott eszembe, hogy biztosan előbb volt a Polgármesteri Hivatalban a koccintás, mint a rendezvény!
Pedig a protokol első szabálya, inni csak a beszéd után szabad!

Bretschneider detektív 2013.09.05. 15:07:04

@☉ ☾: Most erre mit mondjak, elolvastam a hozzászólásaid, úgy látom, ezt Te is nagyjából így látod. Megint elcsesztem az életemből negyedórát...

☉ ☾ 2013.09.05. 15:12:36

@Bretschneider detektív: Az a gond, hogy az elcseszett üres negyed órák (évek), soha nem érnek értelmes fél órákká. Ez is a fidesz tolvajbanda nagy bűne.

kukatr 2013.09.05. 15:20:26

Egy elitiskola évnyitóján nem vállalható semmilyen butaság.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.09.05. 15:35:26

@Bretschneider detektív:
"Elolvastam a posztot, majd komolyan is veszem, ha a szerző a hírhedt öszödi beszédet elemezi ugyanilyen objektivitással. (Hol hangzott el, kiknek, milyen közegben, milyen embereknek, milyen kár, hogy kikerült, stb.) "

Ott a pont.

felcsutisuttyo 2013.09.05. 15:55:24

Mit vártok egy tanulatlan bunkótól..még diplomája sincs...(érettségin meg szerintem átbukdácsolt).
Fogalmazni sem tud, beszélni sem...kérdem én...írni tud?:)

jet set 2013.09.05. 16:07:08

@Hoppácska: Milyen kár, hogy kikerült? Miért? mert nyilvánvalóvá vált, hogy csak a hatalom megtartása érdekli őket? Valóban kár, mert anélkül nem lett volna egyértelmű.

jet set 2013.09.05. 16:08:07

@☉ ☾: Szerintem pedig a szerző azon kevesek közé tartozik, aki tudnak gondolkodni is, veled ellentétben.

2013.09.05. 16:15:51

Én elolvastam az eredetit is meg a cikket meg ezt a posztot folytattam végül de nem jöttem rá mi lenne a gond a beszéddel. Jó pénzért biztosan lehetett volna profibb beszéd de hadd ne költsenek erre is legalább 200e-et.
Igaz nem vagyok politikus de jobbat főleg értelmesebbet én sem tudtam volna mondani egy ilyen alkalomra, ezek szónoklatok amit meghallgatnak a gyerekek mert ott kell lenni.

A végkövetkeztetéssel baj van, ez kicsit olyan mint amikor valamelyik újévi beszédet szidták itt a blogokban, hogy miért nem arról szól mennyi a munkanélküli meg akinek nincs munkája milyen szarul él stb. Hát az más alkalomra való. Van az a fórum ahol ezeket a dolgokat meg lehet vitatni de az nem újévi, vagy iskolai évnyitó beszéd...

(az 'ütni' kifejezésen méltatlankodókat végképp nem értem, nyilván nem szó szerint kell venni, munkahelyi környezetben én is hallottam többször és elhihetitek verekedni nem szoktunk.. nálunk azt jelenti ha valami ügy elakadt valahol és fontos akkor addig baszogatod az illetékest amíg foglalkozik vele, magyarán nem hagyod annyiban mert meg KELL legyen, 'küzdeni' kell érte és ezt sem szó szerint)

Nero Bianco 2013.09.05. 16:47:00

A részletekben tudnék vitatkozni a poszttal, de magával a konklúzióval egyetértek.
Bár a beszéd a szokásosan ostoba kósa, de a baj tényleg az, hogy nincs mögötte az égegyadta világon semmi.

s 2013.09.05. 16:53:51

Hibás termék.

s 2013.09.05. 16:54:41

Aki kósalajos, az annyit is ér.

s 2013.09.05. 16:57:31

@téridő: "Kósa, te úgy tudsz hazudni, politikusnak kellene menned. (s lőn!)"
A pályaválasztási tanácsadás igen magas szinten volt művelve azokban a viharos időkben. Pedig ez akkor sem volt hiányszakma, amennyire vissza tudok emlékezni így utólag.

newbleda 2013.09.05. 17:35:13

khm... akkor Gyurcsány sem úgy értette a kurva országot??? most megnyugodtam...

smartdrive 2013.09.05. 17:37:12

"valakinek dönteni kell, és ez most én vagyok, tehát én döntök és én viszem el az esetleges balhét is"

az a gond, hogy nem szokták. és így akkor az egész koncepció borul

unionista (törölt) 2013.09.05. 17:56:11

na, akkor elmondom mi van. az, hogy amióta kovács zoltán államtitkár lett azóta kósának nincs rendes beszédírója. vagy a kovácsot rakják vissza mellé tiszti szolgának, vagy lajosból csináljanak államminisztert, vagy valami.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.09.05. 18:04:40

@Bretschneider detektív: "majd komolyan is veszem, ha a szerző a hírhedt öszödi beszédet elemezi ugyanilyen objektivitással"

Akkor még nem blogoltam... de utólag: a baj ott sem a beszéddel magával van, hanem a körülötte zajló eseményekkel. Minek a beismerése a beszéd? Annak, hogy Gyurcsány 2004-2006-ban a tönk szélére vitte az államot, hazudozott és hamisított, hogy megnyerhesse a választást. Ez a baj, és nem az, hogy beismerte. Hol történt a beismerés? Szűk körben, és nem a széles nyilvánosság előtt. Mi történt utána? Nem vállalt semmiféle következményt, nem mondott le, ragaszkodott a hatalomhoz. Különösen balosoknak és liberálisoknak érdemes eljátszani a gondolattal, mi lett volna, ha nyilvánosan mondja el a beszédet, és a hitelvesztést látva lemond.

"a kedves posztolónak kellene retorika, logika és filozófia óra, jó sok"

Nekem elég, ha csak egyetlen logikai bukfencre vagy anomáliára rámutatsz. Természetesen a legrosszabbra.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.09.05. 18:14:31

A legalsó 10% alatti 10%-ból is kifejlődnek olyan hatalmas karakterek mint Lojzi van Debrecen.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.09.05. 18:14:33

Szolgálati közlemény: ha a kedves kommentelők úgy érzik, hogy valaki szórakozik velük, az nem én vagyok, hanem a blogmotor.

2013.09.05. 18:39:12

Elolvastam a beszédet, vagyis ez nem beszéd, ez egy monológ, azt hiszem ez a legnagyobb hibája. Elképzelhető,hogy tényleg a polgármester írta, vagy akár helyben improvizálta bizonyos részeit (a cikk kiemelte,hogy fejből mondta el a szöveget). A "református gimnáziumig" még minden rendben, sőt a bevezető nem volt rossz. Utána egyszerűen katasztrofális, az is lehet, úgy gondolta,senki sem figyel arra amit mond,hiszen ez csak egy tanévnyitó beszéd...

Nero Bianco 2013.09.05. 19:25:07

@Holger Hartland:
"Annak, hogy Gyurcsány 2004-2006-ban a tönk szélére vitte az államot"

Át tegyelek a vicc kategóriába, vagy átgondolod még egyszer?

Szociknak vége 2013.09.05. 19:34:19

Én ugyanilyen elitgimibe jártam, csak a Dunántúl Athénjébe..:)Meg elitegyetemre, ahova a Viktor.

Ballibek meg ne háborogjanak, hanem tanuljanak, akkor majd ők is járhatnak ilyen helyekre.

maroz 2013.09.05. 21:13:36

@Nero Bianco: Ennél szerintem támadhatatlanabb az az állítás, hogy Gyurcsány regnálása alatt a tönk szélére vitte a balliberális oldalt. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.09.05. 22:47:09

@Nero Bianco: Ez eredetileg viccblognak indult, vagyis ennél félelmetesebb ultimátumot kell adnod.

Szindbad 2013.09.06. 14:01:09

"hazudozott és hamisított, hogy megnyerhesse a választást"

A politikusok hazudnak és hamisítanak, hogy megnyerjék a választást. Azt hittem, az elmúlt három év legfontosabb előrelépése ennek elfogadása lesz, hiszen kormánypárt ilyen masszívan ezt még nem sulykolta.

Szindbad 2013.09.07. 13:53:51

@Holger Hartland: Kénytelenek vagyunk ezt természetesnek elfogadni, amíg valami jobb ki nem találtatik. Nekem nincs semmi ötletem. De én csak egy utálatos libsi vagyok.

Hogyaza 2013.09.10. 00:30:10

Egyáltalán hogy jön ahhoz bármilyen politikus, hogy akármilyen tanárnak főnököt játsszon, beleszóljon a dolgába? Miért nem a sajátjával foglalkozik? Miért is nézzük a tanárokat önállótlan hülyéknek, akik rászorulnak egy politikus tanácsára? Az ég óvjon ettől.

Harald Blåtand 2013.09.21. 17:36:25

@Shalala Lala: Elitgimibe járni Magyarországon önmagában nem azt jelenti, hogy a kölök kiugróan jól tanult, vagy hogy különösebben okos, hanem kb. annyit, hogy a szülőknek volt elég kultúrája és (igen) pénze normális hátteret biztosítani egy átlagnál picit jobb képességű vagy akár átlagos gyereknek. (Nem személyeskedésnek szánom, én is vidéki elitgimibe jártam, de csak a saját, igen szűk mintás általános iskolai kortársaimat végigfuttatva magamban beugrik vagy három, aki alapból sokkal tehetségesebb volt nálam, és egy rakás, akinél nem voltam okosabb. Ők nem kerültek elitgimnáziumba.) Mint ahogy az is szinte kizárólag pénz kérdése, hogy lesz-e egy gyereknek érettségi előtt már nyelvvizsgája.
süti beállítások módosítása