Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hartland

Je suis Ugocsa, qui non coronat.

Százhúsz ország közül GDP-ben a 34., optimizmusban és közérzetben a 117. Lakói az EU-ban a legszkeptikusabbak a rendszerváltással kapcsolatban. Melyik lehet ez a kemény ország?

"A baromi abszurd helyzetre az abszurd baromkodás pont megfelelő válasz." (H. Hartland)

"I hate conservatives, but I really fucking hate liberals." (Matt Stone, South Park Republican)

Friss topikok

Linkblog

A rettenetes véleményterroristák, a szegény kicsi Telekom, és egyéb szereplők

2015.12.17. 18:47 Holger Hartland

A Telekom jól "megbüntetett" egy amúgy jól eleresztett, sikeres popénekest valami kis tévéinterjúban elmondott magánvéleménye miatt: felmondta vele a szponzori szerződést. "Balliberális véleményterror" - mondják erre a jobboldaliak, és a mai "háborús" helyzetben érthető, sőt, indokolt retorikai túlzást leszámítva igazuk is van. "Ez nem büntetés, a Telekomnak joga van azzal szerződni, akivel akar" - felelik a liberálisok, és nekik is igazuk van. Érdekes, hogy megcserélődtek a szerepek azóta, hogy a Fidesz-kormány kedvéért a Telekom kinyírta a tulajdonában lévő internetes hírportál szerkesztőségét! Ami Kovács Ákost illeti, őt nem kell félteni, nem fog tönkremenni, van elég pénze, és lelkileg is van olyan erős (akinek van pénze, az legyen lelkileg is erős), hogy beleálljon a konfliktushelyzetbe, és ne hátráljon ki szánalmas magyarázkodással a világnézete mögül. De aztán a kormány ma jól "megbüntette" a Telekomot: felmondja velük az összes... mobilnet-szerződést, pontosabban bejelentette, hogy fel fogja mondani, azaz hát majd megvizsgálja, milyen lépések tehetők egyes Telekom-szerződések felmondásának megfontolása ügyében. Van ennek az egésznek legalább három olvasata is.


1.

A "véleményterror". Nos, az nincs. Igény, az lenne rá - mindkét oldalról. Nem "véleményterror" van, hanem "véleményháború": kulturális és világnézeti harc. Nekünk, az idealista vagy más ok miatt lúzer többségnek értékrendek és jövőképek háborúja, míg az igazi játékosoknak pénz- és piacosztás. Persze, lehet egymást kölcsönösen véleményterroristázni, csak legyünk vele tisztában, hogy ez nem a valóság objektív leírása, hanem a mi kis "háborúnkban" eldurrantott játék habszivacs-lövedék. Mert az átlagember szintjén ennyi ez a "háború", meg a négy évente leadott szavazat. Igény persze volna többre, és akik és amikor tehetik, sokszor gyakorolják is. Máskor csak vágynak rá.

Amikor például némelyik liberális azt mondja, örüljön Kovács Ákos, hogy ennyivel megúszta, mert a fejlett nyugaton egy ilyen interjú miatt sokkal rosszabbul járt volna: köszönjük meg nekik az őszinteségüket. Nagy szolgálatot tesznek vele nekünk. Maguk ismerik el önként, hogy a nyugati világ vezető országaiban tényleg (puha) balliberális véleménydiktatúra van, és hogy ők Magyarországon is ilyen balliberális véleménydiktatúrára áhítoznak. Úgy képzelik a szabadságot, hogy ők uralkodnak, nekünk pedig szabad engedelmesen hallgatnunk, ha nem akarjuk azt mondani, amit ők jónak tartanak, vagy elfogadni, hogy ki leszünk átkozva. És a fejlett nyugaton ez valamennyire így is van. Hogy két klasszikust idézzek: "Ma a liberálisok uralják Európát" - "ma konzervatívnak lenni a legnagyobb lázadás".

(Megjegyzem, nem baj, ha bárkit kiátkoznak a balliberálisok, csak akkor ne sírjanak, amikor vissza is kapják. Mondom, nem "véleményterror" van, hanem "véleményháború". Akinek nem tetszik, üljön inkább a tárgyalóasztalhoz.)

Magyarországon egészen érdekes a helyzet: az ellen-felmentő sereg által szorongatott felmentő sereg által szorongatott ostromlók által szorongatott várvédők esetével állunk szemben. A jobboldaliak a magyar szellemi életben kisebbségben érzik magukat, mert a balliberálisok még mindig, ha nem is feltétlenül vannak tényleg többen, de többnek tűnnek, fontos pozíciókat birtokolnak, és minőségileg is fölényben vannak. A magyar balliberálisok ugyancsak szorongatva érzik magukat a jobboldali kormánytól. A kormány szorongatva érzi magát a nyugati liberális hatalmaktól. A helyzet magyar szereplői mind meg lehetnek győződve róla, hogy ők a gyengébbek, akik a jó ügyért harcolnak az erősebb: a balliberális véleményterroristák, a diktatórikus Fidesz-kormány, vagy éppen az elnyomó nyugati liberalizmus ellen. (Mint a felállásból kitűnik, a jobboldalnak sokkal inkább van igaza.)


2.

A Kovács Ákost "megbüntető" Magyar Telekom a Deutsche Telekom leányvállalata, a Deutsche Telekomnak pedig a Wikipédia szerint 60 milliárd euró az éves bevétele, vagyis nagyjából 19 ezer milliárd forint - mintegy 15%-kal több, mint a magyar állam ez évi költségvetésének bevételi főösszege. Olyan szereplőről van szó tehát, amelynek a gazdasági ereje összemérhető a magyar államéval. Mikor egy ilyen gazdasági óriás világnézeti-politikai alapon dönt arról, hogy kit (nem) szponzorál, akkor azzal bizony a politikai harcmező, a "kultúrharc" és a "hideg polgárháború" szereplőjévé, hatalmi tényezővé válik. Vagyis ugyanúgy támadható, ugyanúgy bírálható, ugyanúgy tekinthetjük a szabadságunkra potenciálisan veszélyes aktornak, ugyanúgy akarhatunk vele szemben fékeket és ellensúlyokat, mintha bármely más hatalmasságról volna szó. Mint például - Soros Györgyről vagy Mark Zuckerbergről...

Amikor Lázár János egy sajtótájékoztatón beszól egy ilyen cégnek, amikor a magyar kormány megadóztat vagy kiseprűz egy ilyet onnan, ahol annak semmi keresnivalója (pl. közszolgáltatásból), vagy amikor bejelenti, hogy fel fog mondani velük néhány kisebb szerződést, akkor nem a hatalom bántja a szegény kis családi vállalkozást, nem a diktatórikus kormány sérti az ártatlanul pislogó magánszereplő szabadságát, hanem az egyik hatalom küzd a másikkal, méghozzá a mi olyan-amilyen, de mégis demokratikusan választott politikusaink harcolnak a disznófejű Nagyúrral. Na persze: úgy összegabalyodnak a nagy küzdelemben, hogy sokszor már nem tudjuk megmondani, melyik az ember és melyik a disznó.


3.

A harmadik olvasat szerint úgy küzdenek ám ezek a hatalmasok, hogy a föld is belerendül, amint egymás hátát lapogatják. Ha néha röhögésszerű hangokat is hallunk a nagy kavarodásból, az ne tévesszen meg, csakis valami különleges harci technika lehet, az ellenfél halálra nevettetése, ilyesmi. Vagy mégsem? A Telekom nemcsak a legolvasottabb magyar hírportál szerkesztőségét nyírta ki a kormány kedvéért, hanem a portált el is adta a kormányhoz köthető üzleti köröknek. Azon sem lennék meglepve, ha az egészet előre lezsírozták volna. De nem szükségszerű: minden szereplő tudta, mi a dolga. Végül is, mindenki nyert: a Telekom némi aprópénz árán "bebizonyíthatta", micsoda humánus és liberális cég, viheti szépen továbbra is a profitot, és feltűnés nélkül megúszhatja az Origo-ügyet. A kormány megmutathatta, hogy a véleményszabadság oldalán áll a véleményterrorral szemben, a magyar emberek oldalán a liberalizmust rájuk kényszeríteni akaró multik ellen. Ákos nyert némi szimpátiát azoktól, akiktől még nyerhet. A balliberálisok is nyertek: jól kiőrjönghetik magukat, összekovácsolhatja őket és megszilárdíthatja elszántságukat a közös élmény és igazuk biztos (bár téves) tudata. A jobboldali közönség lelkesebb része örülhet, hogy a kormány jól visszavágott a véleményterroristáknak. A szkeptikus része pedig annak örülhet, hogy legalább az elvek szintjén történt valami, legalább elvileg hatalmi szereplőként bántak egy hatalmi szereplővel, és legalább egy egészen kicsi pofont kapott a ma már egyre inkább elnyomó, szabadságellenes liberalizmus. Na nem nagyot - éppen csak egy akkorácskát, mint Orbán Junckertől. Aki egészen mélységesen szkeptikus, az pedig nézhette a show-t: vihar a biliben, de szórakoztató.


Választhat magának minden olvasó a három olvasat közül. Szerintem mind a háromban van valami.

6 komment

Címkék: megmondás

A bejegyzés trackback címe:

https://hartland.blog.hu/api/trackback/id/tr238180490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robinzon Kurzor 2015.12.17. 20:56:27

"Úgy képzelik a szabadságot, hogy ők uralkodnak, nekünk pedig szabad engedelmesen hallgatnunk, ha nem akarjuk azt mondani, amit ők jónak tartanak, vagy elfogadni, hogy ki leszünk átkozva"

Ugyan már.

Momentán a Fidesz (jobboldalnak azért ne nevezzük) képzeli úgy szabadságot, hogy ha a Telekom nem támogatja tovább a Fidesz kedvenc popsztárját, akkor ki lesz átkozva.

"Ha nem akarjuk azt mondani ..." Ákos az Alaptörvényben rögzített (nemek közötti) diszkriminációs tilalmat nem tartotta be, amikor úgy vélte, hogy a nők ne akarjanak egyenlő elbánást a munka világában (nem az a dolguk, hogy ugyanannyit keressenek).

Tetszett volna a szakállas bácsinak olyan alkotmányt írni az iPadjén, ami szerint a nőket imádjuk, tiszteljük meg minden, de azért tudják, hogy hol a helyük.

Az olvasatok pedig szerintem túl vannak kombinálva.
Orbán tényleg ennyire Döbrögi.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.12.18. 00:54:03

@Holger Hartland:

Nem az ákosok és a telekomok szintjén érdekes ez a játszma, bár ezeket a liberálbosevik uszítókampányokat látva-olvasva nem tud az embernek nem eszébe jutni a negyvenes évek végének, ötvenes évek elejének szabadnépes médiaterrorja (ideológiai hivatkozásokkal támadtak mindenkit, aki a kommunisták útjában állt, a módszeres szakmai-erkölcsi ellehetetlenítést követte az egzisztenciális (B-lista, internálás, Recsk stb.)).

A problémásabb az, hogy ahogy anno, ma is leszivárog, áthatja a társadalom egészét a hisztéria, az ideológiai terror. A napokban mesélte egy tanár ismerősöm: egy kollégája bement egy osztályba órát tartani, ahol szemetes volt a terem, papírgalacsinok voltak szétdobálva; közölte a diákokkal, hogy "a putrit tessék kitakarítani"; még aznap, néhány órán belül, megjelent egy "cigányvezető" (az egyik diák szüleje) az igazgatónál és követelte a tanár elbocsátását. És az igazgató nem mond(hat)ta azt, hogy "ugyan, kedves szülő!", hanem értelmetlen, tartalmatlan és megalázó "tárgyalásokba" kellett bocsátkoznia, a tanár ellen pedig vizsgálatot kellett indítania.

Szindbad 2015.12.18. 20:02:23

Nos, ahogy én látom naivan, a "véleményterroristák" valami szigorú morális elveket kérnek számon általában, és azok, akik ezen elbuknak, terroristának kiáltják ki őket.

Ilyen elveket, hogy ne légy xenofób, mert ártatlanok is áldozatul eshetnek, ne gyűlöld a cigányokat csak azért, mert cigányok, hogy 2015-ben legyen már úgy, hogy a nők ugyanannyit keresnek ugyanolyan munkáért, stb.

Olyan elveket már le sem írok, hogy ne erősítsd a sztereotípiákat, hogy ne kelts az emberekben félelmet, ne tematizáld a közéletet azért, hogy valami fontosról elkerüld a figyelmet, stb.

Azok, akiknek ezek a morális elvek nem tetszenek, joggal érzik úgy, hogy valakik rájuk akarják kényszeríteni a véleményüket.

Begren 2015.12.22. 17:08:37

@Szindbad: ha kinyitsz ma egy tetszőleges német napilapot, mit olvasol benne?
kb. ezt:
"Bemutatjuk önöknek Juszuf Dzsaffart, a Michelin csillagos kiváló, szíriai séfet, aki királynőknek és futballsztároknak is főzött már, Damaszukszban ötcsillagos hotelben volt séf. Ma Aachenben él a családjával, boldog és elégedett, nemrég pedig Ő IS PONT OLYAN volt, mint a többi menekült, papírok nélkül, munka nélkül érkezett hazánkba..." stb. (persze ez kicsit költői túlzás, mert a kivételesen képzett migránsoknak kivételesen szoktak lenni papírjai. Dehát értjük az újságíró nemes szándékát: azért fogalmazza át a valóságot, hogy a népet jó irányba nevelje, csökkentse a negatív sztereotípiákat, ki ne értene vele együtt...)

A kedvenc hírem (és ez színigaz, nem hülyülök): a kölni "Flüchtlinge Wilkommen" egylet, miután ismerkedő bulit rendezett tagjainak és a migránsoknak, másnao közleményt adott ki, melyben kb. ez állt:
"Elnézést kérünk azoktól a nőktól, akiket egyes vendégek zaklattak, egyben kérjük őket, hogy egyedi, elszigetelt esetek alapján ne általánosítsanak..." :-)

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2015.12.22. 18:14:36

Az írás alapelve jó (egy hatalmi ágazat ne rója fel egy másiknak, hogy a saját eszközeivel él), ez, gondolom ebben a témában alap lehetne.
Kár, hogy ezt - úgy tűnik - senki sem hajlandó elfogadni, ezért maradnak a kordonok, és a lövészárkok.

@Szindbad: "Ilyen elveket, hogy ne légy xenofób, mert ártatlanok is áldozatul eshetnek, ne gyűlöld a cigányokat csak azért, mert cigányok, hogy 2015-ben legyen már úgy, hogy a nők ugyanannyit keresnek ugyanolyan munkáért, stb."
Ezek definició kérdések részben. Kicsit bontva: "ne légy xenofób, mert.." A xenofóbia rendszerint utóítélet, ha sok rossz tapasztalata van az embernek idegenekkel, egy idő után nem ismétli a barátságosságot, hanem első lendületből elhajtja az idegent. Rossz vonal ez, csakhogy a mai kor sajátja, ha könnyebb elvenni mint megcsinálni, ráadásul a birtoklás hatalmat ad, mégis mire számíthatunk?
A többire et cetera. Azonban a nők fizetését idekeverni nem volt szép dolog, ugyanis nem függ össze a kettő, még elméletben sem. Csak akkor, ha a nemek közt erős külömbségeket akar valaki felállítani, de mivel ez eglehetősen természetellenesnek tűnik, a xenofób antitézis ugrik be.
Már megint túlspiláztam :)

Jean Sol Partre 2016.01.07. 08:44:34

@Szindbad: követelem azt a szabadságomat hogy másokat rabságban tarthassak.
süti beállítások módosítása