Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hartland

Je suis Ugocsa, qui non coronat.

Százhúsz ország közül GDP-ben a 34., optimizmusban és közérzetben a 117. Lakói az EU-ban a legszkeptikusabbak a rendszerváltással kapcsolatban. Melyik lehet ez a kemény ország?

"A baromi abszurd helyzetre az abszurd baromkodás pont megfelelő válasz." (H. Hartland)

"I hate conservatives, but I really fucking hate liberals." (Matt Stone, South Park Republican)

Friss topikok

Linkblog

Műbalhék és igaziak

2016.02.28. 01:53 Holger Hartland

A Bölcs Boldi Bácsi tanácsai XIII. Régi vendégszerzőm visszatért, hogy rendet tegyen a fejekben.

***

Kedves Gumicsonton Élő, De Kutyasorsnál Jobbat Érdemlő, Olvasó Emberek!

Tele van a közélet műbalhékkal, igazi kérdésekről alig esik szó. Unalmas.

Első műbalhé: "Balliberális figurák állnak a tanárok tiltakozása mögött" - írja a kormánypárti sajtó. "Nem igaz, a fideszes lakájmédia propagandagépezete akarja így megosztani az össznépi elégedetlenkedést" - feleli a ballib tábor. Miközben a valóság az, hogy a balliberális figurák tényleg ott vannak a tiltakozók mögött és persze között - na és? Nem pont az-e a dolga egy ellenzéknek, hogy ha egy kormány elront valamit, akkor ügyet csináljon belőle? Hasonló helyzetben mit tenne a Fidesz, ha ellenzékben lenne? Na ugye. Nem botrány ez, és az sem, ha beszélünk róla.

Második műbalhé: "Soros György és emberei állnak a tanárok tiltakozása mögött" - írja a kormánypárti sajtó. "Nevetséges összeesküvés-elmélet, figyelemelterelő sorosozás, antiszemitizmus" - feleli a ballib tábor. Miközben a valóság az, hogy Soros György a világ nagyjából harmincadik leggazdagabb embere, aki nagyon hisz egy utópisztikus ideológiában, ezért aztán tényleg ott van mindenféle dolog mögött. Más gazdag emberek palotát, yachtot, focicsapatot és versenylovat vesznek, Soros civil szervezeteket, aktivistákat, újságírókat, egyetemet, kutatóintézeteket és professzorokat. Na és? Ebben sincsen semmi rendkívüli (konzervatív gazdag emberek is vesznek médiát, stb-t), na de abban sem, ha valaki nyíltan beszél róla. Soros György hatalmi tényező, így aztán pont ugyanúgy tárgyalható és kritizálható, mint bármely más hatalmi tényező.

Harmadik műbalhé: kigyúrt rosszfiúk állták útját a szocialista politikusnak, hogy ne adhassa be a népszavazási kérdését. Erről össze-vissza hazudik és terel a kormánypárti sajtó, fasizmust és a magyar demokrácia halálát kiáltva felel a ballib tábor. Miközben a valóság az, hogy igazán demokrácia itt sosem volt, a NER-ben pedig évek óta eldöntött tény, hogy népszavazás márpedig nincsen. Csak most éppen egy bunkó és PR-szempontból öngóllal felérő eszközzel sikerült megakadályozni. De ha a népszavazás intézményének ellehetetlenítése botrány, akkor nem néhány napja van botrány, hanem néhány éve. És ha botrány, akkor a kigyúrt kopaszok kigyúrtkopaszkodásánál nem botrányosabb-e a Nemzeti Választási Bizottság jogvégzett tagjainak és jogászprofesszor és egyetemi rektor elnökének asszisztenciája mindehhez? Ők legalább tudják, mit cselekszenek.

Mik lennének hát az igazi kérdések?

Például hogy mi legyen az oktatással. Sajnos fogalmam sincs, nem értek hozzá. Egy eddig talán elhanyagolt kérdést viszont hadd vessek föl. Magyarország az "Európa" nevű "ország" egyik szegény megyéje, ahonnan sok ember elmegy, pont úgy, ahogyan faluról mennek "föl" a városba. Magyarország nem tud versenyezni a nyugati országokkal. Az emberek oda mennek, ahol a pénz van, és mennének akkor is, ha ballib vagy jobbikos kormány lenne. Akkor viszont a magyar oktatás - lassan a középfokú is, és különösen az élmezőny - részben a nyugati országoknak termel humán tőkét, a magyar adófizetők pénzéből. Jól van ez így? Egy szegény és fogyatkozó nemzet képezzen utánpótlást a saját pénzén a saját utánpótlásából a gazdagabbaknak? A magyar adófizetők pénzének egy része arra menjen el, hogy a felső tíz-húsz százalék gyerekei leléphessenek az országból? Íme, itt egy probléma - nem tudom, van-e rá válasz, de sokkal igazibb problémának tűnik, mint az, hogy ki viseli a kockás inget.

Igazi kérdés az is, hogy meddig mehet el a Fidesz. Lop, csal, hazudik, és még el is ront mindenfélét - hogy lehet az, hogy nem állítja meg senki? Szerintem úgy, hogy minden "csináld!" és "ne csináld!" annyit ér, amennyit a melléje tett "mert különben". A politikában a legegyértelműbb "mert különben" az, hogy a választók leváltják a kormányt. A Fidesz addig mehet, amíg a választók többsége nem lát nála kevésbé rossz alternatívát. Nos, nem lát. Ballibek szerint a választók a hülyék - szerintem pedig a balliberálisok nem képesek a népnek jobbat ajánlani a Fidesznél. (Hartland ecsém írt erről egy kis drámát, csak még nem rakta ki, mert kényes az "irodalmi" posztjaira, pedig hát olyan szar mind, hogy akár ezt is nyugodtan kirakhatná. - Kösz, Boldi bá, magát sem hívom egy ideig vendégposztolni! H.Hartland) A másik "mert különben" az, ha már a fideszesek és a pártot nem választók is elégedetlenkednek. Abból viszont nem kormányváltás lesz, hanem az, hogy a kormány hátrál egy kicsit, és tárgyalóasztalhoz ül, ahogy most az oktatásügyben is történik. Lesz-e olyan ellenzék, amely képes betölteni a "mert különben" szerepét? Ez is igazi kérdés.

Valamirevaló ellenzék lehetne az LMP, ha ki tudna törni a 3-5 százalékos kispárt helyzetéből. Schiffer András a minap látta be, hogy tévedés volt a korábbi álláspontjuk a migráció ügyében. De mondott más érdekeset is:

"Elsősorban nem értékközösség jött létre az unió bővítésével, hanem piacvásárlás történt. Amikor leültünk egy ötpárti egyeztetésre nyáron az új közbeszerzési törvényről a kormánnyal és a jobbikos kollégával  megkérdeztük, miért nem lehet olyan közbeszerzési törvényt alkotni, ahol a helyi vállalkozókat helyzetbe hozzuk, mi a válasz? A nemzetinek nevezett kormány államtitkárai sápadtan közlik, hogy Brüsszel miatt nem lehet. Ez a helyzet."

Értitek, olvasók? A jobbikos mellett egy zöld-balos politikus kéri számon a nemzeti és konzervatív kormányon a nemzeti és konzervatív értékeket? Ez is igazi kérdés.

Közben a ballibek nem győznek örülni annak, hogy a kormány "megint kapott egy pofont" -  az EU bírósága elmeszelte, hogy a kormány pár éve kisöpörte a francia cégeket az adókedvezménnyel járó étkezési utalványok osztásából. Ezek a külföldi cégek most majd jönnek vissza, de minimum kártérítést akarnak. Miért is? Értitek, olvasók? Ha botrány az, hogy kigyúrt kopaszok beállhatnak a népszavazási kérdést benyújtó szoci politikus és az ügyfélablak közé, akkor az miért nem botrány, hogy a magyar állam és a magyar adófizető polgár közé meg beállhat egy francia cég, és kérheti a részét a magyar állam által a magyar adófizető polgárnak nyújtott adókedvezményből?

Szóval az a tanácsom: csámcsogjatok csak nyugodtan a politikai műbalhékon, az is van olyan jó, mint a testrészeket villantó sztárnőkön és más bulvárhíreken csámcsogás - de ne feledkezzetek meg róla, hogy vannak igazi kérdések is.

Üdvözöl:

A Bölcs Boldi Bácsi

8 komment

Címkék: oktatás botrány megmondás ellenzék Bölcs Boldi Bácsi

A bejegyzés trackback címe:

https://hartland.blog.hu/api/trackback/id/tr758425050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Begren 2016.03.01. 21:16:04

Szerintem nem lehet ennyire összemosni a dolgokat: azt hogy Soros civil szervezeteket, egyetemi tanárokat támogat, meg azt, hogy általános iskolai és gimnáziumi tanárok besokallnak, és fügét mutatnak az őket molesztáló kormánynak.
Sorosra kenni a dolgot vagy az előrehaladott paranoia jele, vagy pedig szándékos, cinikus, rosszindulatú csúsztatás. Mindkettő elég gáznak tűnik idelentről.

Silcon 2016.03.02. 21:41:15

"sápadtan közlik, hogy Brüsszel miatt nem lehet"
Tényleg nem lehet, ez az EU egyik trükkje. Nem különböztetheted meg a vállalkozókat származási ország alapján. A földtörvény esetében az volt a megoldás - külföldi minta alapján -, hogy helyben lakáshoz kötötték a vásárlást, amit pl. egy osztrák is tud teljesíteni, ami a Dunántúlon elő is fordul, de a Nyírségben viszonylag ritka.

A gyarmattartás macerás dolog, kell egy csomó humanitárius megfontolásból elkövetett iskola és kórházépítés, rendfenntartók jelenléte stb. Ezen felül mindig benne van a pakliban egy kis lázadás. Sokkal egyszerűbb, ha kapun belülre csoportosítjuk a gyarmatot és a megfelelő jogszabályokkal tartjuk pórázon. Járulékos költségek sincsenek, időnként dobunk azért egy kis csontot. Felső kategóriás autót mégsem lehet analfabétákkal összerakatni. Testvériség, egyenlőség ugye. Usain Bolt feláll a rajtvonalhoz a 80 éves Béla bácsival és kezdődhet a meccs. Face to face, a doppinglabor is tisztának találta a versenyt. Arra azért ügyelni fognak, hogy bent még mindig jobb legyen, mint kint - legalábbis rövidtávon-, de ha ugrálsz, az orrodra koppintanak. A mai fiatal mit tehet? Maradjon itthon, álozza fel élete legszebb évtizedeit az ország érdekében? Az elmúlt 25 év "sikereire" visszatekintve nekilát a csomagolásnak.

A multik adóelkerülése is csak azért került napirendre, mert már a nagyoknak is kezd fájni. Az se véletlen, hogy amikor a V4 kicsit beindul, rögtön megpróbálják kigolyózni egyiket-másikat. Orbánt még meg sem választották, amikor már a lengyeleknél kilincselt, az ő vezetésükkel képzelte el a nagyobb befolyású V4-et, Tusk viszont a nagyok asztalához akart odaülni - nem jött be. Migránsügyben most elindult valami mozgás, bízzunk benne, hogy nem áll meg ennél a témánál.

Silcon 2016.03.02. 21:46:01

Schiffer nekem kicsit "méregzöld", de van két évem hozzászokni.

komolytalan samu 2016.03.09. 19:26:36

Ez a Brüsszel miatt nem lehet, kicsit Mátyás királyos. Hivatalosan nem, de a gyakorlatban csinálják azt egész Európában, mert nem lehet minden közbeszerzés mögé vizsgálóbizottságot állítani, és ha néha mégis, akkor meg bizonyítani nem lehet, már ha nem túl ostobán csinálják.

A jelenlegi kormány is elég gyakran műveli, lásd: méretre szabott közbeszerzés, ami a korrupción túl erre is alkalmas. Macerásabb, mint egy jogszabály, de az nyer akit szeretnének, és nem a helyi vállalkozó, mert az valójában egyetlen kormánynak sem kiemelt cél. Mondhatni, a helyi vállalkozás sikere az elnyerhető összeg növekedésével erős negatív korrelációban áll. A sápadt (bravo!) államtitkár igazat mondott, de azért röhögve koptatta le a naiv képviselőket.

A kajautalvány hát igen, kicsit olyasmi mint a hídépítés: csak a nagyon lepukkadt, és kirívóan olcsón elkurvuló gyarmatokon kerül külföldi cég kezébe. Igazából a franciák azt csinálták, ami a dolguk, ki, le és meg fizették, amit és akit kell.

A baj azzal a magyar hivatalnokkal/miniszterrel stb van, aki ebbe belement, lásd olcsón elkurvulás és sajnos azzal a magyar kormánnyal, aki ezt nem volt képes jogilag védhetően megszüntetni.

Más hozzáfűznivalót nem találtam.

Silcon 2016.03.21. 21:14:10

@komolytalan samu: "nem lehet minden közbeszerzés mögé vizsgálóbizottságot állítani"

Két dolog kell hozzá: nagyon jól kell ismerni a piacon lévő termékeket és ügyes követelményjegyzéket kell gyártani. Ha sikerült a mutatvány, jön a visszavágó: tényleg szabályos volt a pályázat? Vizsgálgatjuk pár hónapig, addig elzárjuk a csapot stb. Mint a magyar adórendszer, lehetetlen, hogy minden szabályos legyen. Szép kis játék mondhatom.

Antallék is itt buktak el, gazemberek között nem lehet úriemberként érvényesülni. Kommentben olvastam: '90-es évek nyugati gazdasági fellendülése = a keleti blokk lerablása.

komolytalan samu 2016.03.28. 17:24:47

@Silcon: Elméletben! A gyakorlatban csak a kirívóan ostobán kivitelezett és persze a nagyobb kaliberű esetek akadnak fenn a hálón. Évente több millió eu-s közbeszerzés zajlik, fizikailag képtelenség mindet alaposan ellenőrizni.

A lerabláshoz pedig mindig két fél kell és igazából nem a rabló számít. A szabadon lerabolható gyarmatokat az különbözteti meg a jobb részektől, hogy az utóbbi helyeken inkább érvényesítik a helyi érdekeket, és ehhez még felkészültek is. Ugyanaz a multiolajcég Nigériában hallgatólagosan támogatja a gyerekmunkát, a rabszolgaságot, vagy kisebb akadékoskodó törzsek felszámolását, Dániában meg mondjuk napelemes játszótereket épít.

Silcon 2016.03.29. 21:06:05

@komolytalan samu: túl vagyok már pár közbeszerzés kiírásán :)

Ki nevet a végén c. előadás cseh módra: kuponos privatizáció. A szabadpiac honi hívei milyen vidáman kacarásztak rajtuk. Ma sem értem, hogy miért kellett feltétlen külföldinek eladni pl. egy konzervgyárat. A befőzéshez bizonyára elengedhetetlenül szükséges a mikrobiológia aktuális csúcstechnológiája. Mutatóba adtunk el céget valódi liciten, netán tőzsdei bevezetést követően.
süti beállítások módosítása