Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hartland

Je suis Ugocsa, qui non coronat.

Százhúsz ország közül GDP-ben a 34., optimizmusban és közérzetben a 117. Lakói az EU-ban a legszkeptikusabbak a rendszerváltással kapcsolatban. Melyik lehet ez a kemény ország?

"A baromi abszurd helyzetre az abszurd baromkodás pont megfelelő válasz." (H. Hartland)

"I hate conservatives, but I really fucking hate liberals." (Matt Stone, South Park Republican)

Friss topikok

Linkblog

A díszdoktor cár és a lázadó egyetem

2017.09.06. 07:21 Holger Hartland

Régen volt már a blogon vendégszerző - tessék a Bölcs Boldi Bácsi meséje:

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kies kis ország: Bergengócia. Történt egyszer, hogy a muszkóviai cár Bergengóciába látogatott, hogy megtekintsen egy lovagi tornát, s ez alkalomból az egyik bergengóc egyetem - mert több ilyen is volt, annyi, hogy nem is tizenkettő, hanem tizenhárom tett ki egy tucatot - a cárnak díszdoktori címet adományozott, amiért egyes magiszterei részt vehettek a muszkóviai molnárok Bergengóciába szánt atommalmának tervezésében.

A díszcím-adományozás alapjában véve a kutyát sem érdekelte - ilyen szempontból a kutyák bölcsebbek az embereknél -, hanem lett nagy felháborodás az udvarral szembenálló doktorok, magiszterek és deákok soraiban - mert Bergengócia demokratikus királyság volt ám, ahol az udvarral szemben sok írástudó volt kritikus, annyi, hogy nem is tizenkettő tett ki egy tucatot, hanem egyenesen tizennégy.

- Szolgalelkű szikofanták! Undok udvaroncok! Méltatlanok rá, hogy egyetemi méltóságok legyenek!

Hanem az egyetemi méltóságok egy része nem értette, miért volna baj, hogy díszdoktorrá tették a cárt, aki kedves vendége annak a királyi udvarnak, amelyet azok a bergengóc polgárok választottak meg többségi alapon, akinek az adójából az egyetem is működött. Mások arra emlékeztették a vitatkozókat, hogy Bergengócia nem a muszkóviai cárnak, hanem a Frank Birodalomnak a vazallusa és az Okcidentális Szövetség tagja, kereskedelmének a negyede zajlik a Frank Birodalomnak csak az alemann tartományaival, míg Muszkóviával csupán kis töredéke, a Nagy Károly trónján ülő Angéla császárnő pedig a bergengóc király hűbérúrnője. Innét nézvést Bergengócia volt a rebellis tartomány, és a császárnőhöz csapatokért fohászkodó fenekedők, az Okcidenstől és az Okcidenshez húzó társaiktól függő doktorok és magiszterek a konformista megalkuvók.

Nem tudjuk, az egyetem szenátorainak közül hánynak a kezét vezette a bergengóc király iránti tisztelet vagy félelem, és hányét a lázadás, de megszavazták a cárnak a díszdoktori címet.

Volt azonban az egyetemnek egy kara, a Falleológiai Kar, amely valósággal nyüzsgött az olyan lázadóktól, akik lázadásuknak nem csupán hangot, hanem képet is adtak azzal, hogy írásaikban az iniciálét mindig az aktuális elvárásoknak megfelelőre színezték, ezen kívül mindig az Okcidens éppen legdivatosabb bölcsességeit másolták a kódexeikbe. Érezték, hogy ha nem tesznek valamit, akkor csúnyán fognak nézni rájuk a nyugati kollégáik, magyarázkodhatnak majd a konferenciákon, esetleg nem kapnak ezüst tallérokat a következő kódexük megírásához. Nyomban megszavazták, hogy elhatárolódnak az egyetem döntésétől, és ellenzik a cár díszdoktori címét. Elégedetten néztek körül: ők lettek a legnagyobb lázadók, a lázadó tartomány lázadói.

Egészen addig, amíg a kar Falleometriai Intézete, mely mindig is különcök gyülekezetének számított a karon belül, meg nem szavazta, hogy támogatja a cár díszdoktorságát, azaz elhatárolódik a kari elhatárolódástól. Most már az intézetiek lettek a legnagyobb lázadók, hiszen a lázadó tartomány és a vele tartó egyetem ellen lázadó kar ellen lázadtak.

Egészen addig lehettek elégedettek, amíg össze nem gyűltek az intézeten belül a Mikrofalleológiai Tanszék doktorai és magiszterei, akik nem pöcsöltek, hanem rögvest megszavazták, hogy a tanszék ellenzi a cár díszdoktori címét, azaz elhatárolódik az intézetnek a kartól való elhatárolódásától. Most már a lázadók ellen lázadók ellen lázadók ellen lázadó tanszék lett a legnagyobb lázadó.

Egészen addig, amíg be nem esett egy, az értekezletről elkéső kolléga, közölvén különvéleményét, amelyben elhatárolódott a kari elhatárolódástól elhatárolódó intézeti elhatárolódástól elhatárolódó tanszéki elhatárolódástól. Így ő lett a lázadó tartomány egyeteme ellen lázadó kar ellen lázadó intézet ellen lázadó tanszék ellen lázadó egyén, vagy ha úgy tetszik, a lázadók lázadóinak lázadóinak lázadóinak lázadója.

Egészen addig, amíg aznap este otthon rá nem parancsolt kiskorú gyermekére, hogy fejezze be a játékot és mosson fogat lefekvés előtt.

Ha a gyermeknek még egy kutyája is lett volna, talán az én mesém is tovább tartott volna.

 

H.Hartland: - Megmondom én magának, Boldi bá, hogy ki a lázadó, és ki a konformista...

B.B.B.: - Tudom, fiam, te már eldöntötted. De hadd döntse el más is.

H.Hartland: - Most nem találta ki, mire gondolok. Az ember saját magának és a vele egy oldalon állóknak bátor lázadó, az ellenségnek mindig gyáva szolgalélek.

B.B.B.: - Ez már igaz. Csak azt nem tudom, miért erény a lázadás.

H.Hartland: - De miért nincs a mesében kutya?

B.B.B.: - Nem figyeltél? Mert a kutyát nem érdekli, hogy kiből lesz díszdoktor.

6 komment

Címkék: mese Bölcs Boldi Bácsi

A bejegyzés trackback címe:

https://hartland.blog.hu/api/trackback/id/tr8812806588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.09.06. 08:02:12

A lázadás azért erény, mert Helly Hansen-pulcsit lehet kapni az érte a kormánytól kapott pénzen.

Magának megint nem jutott se pénz, se pulcsi? Alábbhagyott a teoretikus alapokra helyezett vad lelkesedése.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2017.09.06. 09:16:27

@Counter: Ez a bölcs Boldi Bácsi meséje, az én lelkesedésem, köszöni, jól van. Pulcsit ebben a klímaváltozásos kora szeptemberben? Rövidujjúban írtam a posztot, ahogy ezt a kommentet is.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2017.09.10. 19:52:38

A lázadás akkor volt erény, amikor tartott a szoci. Előbb a nemzeti, utána az internaci, de most nem ez a téma.

Ezt követte a szabadság, amiben mindenkinek szabadságában állt szabadon azt tenni amit szabad. Mondani azonban tényleg mindenki azt mond, amit akar. Örültünk is neki és kipróbáltuk kicsiben. Nem történt semmi. Kipróbáltuk durvábban, és nem jött értünk a rendőr.
Ekkor a normálisabbak megnyugodtak, hogy szabad gondolkodni, és az eredményről szabad beszámolni. A hülyébbek felfogása azonban nem ilyen gyors. Ők azóta is lázadnak minden és mindenki ellen. Mindegy nekik, hogy értik-e, hogy miről van szó, vagy sem. Mindenről van véleményük, mindenhez értenek, és természetesen mindenhez hozzá is szólnak. A szólásszabadság pedig meghozta nekik a lehetőséget, hogy primitív lelkük minden aspektusát a nyilvánosság elé tárhassák, és ráadásul olyan stílusban, hogy az amúgy velük egyetértő normálisabbak zsebében is kinyílik a bicska. A gond csak az, hogy minősíthetetlen stílusukkal degradálnak amúgy megfontolandó nézeteket. Sajnos ez a helyzet mindaddig így is marad, míg a hülyék el nem kezdenek legalább annyira okosodni, hogy felfogják, mennyire ostobák.

Manapság tehát nem az az erény, ha valaki lázad, és az sem feltétlen erénytelenség, ha egyetért. Az az erény, ha valaki képes önállóan, mások véleményétől függetlenül állást foglalni, vagy akár tartózkodni, és ezt fel is meri vállalni függetlenül attól, hogy az megegyezik, vagy ellenkezik bárki más nézeteivel.

osborne 2017.09.15. 23:27:21

Tölgyet kirúgták már?

Ez a lényeg, évek óta.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2017.09.22. 23:39:56

@osborne: Tudtommal nem rúgták ki, győzött az igazság. :)
süti beállítások módosítása