Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hartland

Je suis Ugocsa, qui non coronat.

Százhúsz ország közül GDP-ben a 34., optimizmusban és közérzetben a 117. Lakói az EU-ban a legszkeptikusabbak a rendszerváltással kapcsolatban. Melyik lehet ez a kemény ország?

"A baromi abszurd helyzetre az abszurd baromkodás pont megfelelő válasz." (H. Hartland)

"I hate conservatives, but I really fucking hate liberals." (Matt Stone, South Park Republican)

Friss topikok

Linkblog

Alkalmasság

2013.06.29. 13:40 Holger Hartland

Egy fiatal minisztériumi alkalmazott naplójából

2013. június 28. Miniszter Úr ma sajtóelemzési feladatot adott. Olvasom, hogy mit ír ez a naiv mandineres gyerek arról, hogy Bíró Zoltán alkalmas-e a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet élére. Nagyon jó. Bírót bírálja, de Miniszterelnök Úr felelőssége fel sem vetődik. A rossz udvaroncok támadhatók, a jó király érinthetetlen. Amíg Európában vagyunk, szükség van ellenzékre. De ha már kell, akkor legyen hiteltelen, ostoba, vagy jelentéktelen. Ez nagyjából megvan. Ami ellenzékiség ezen felül marad, mint ott a Mandineren, az pedig legyen belső - az a mi kezünkből eszik.

Az is jó, hogy most a leendő igazgató alkalmasságáról vitatkoznak, és nem arról, hogy egyáltalán szükség van-e ilyen intézetre. Ugyan már, még hogy Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet! Ha tényleg azt akarnánk, hogy a rendszerváltás története kutatva legyen, akkor nem egy hírlapi publicistává lett, volt MSZMP-s irodalomtörténésznek alapítanánk intézetet, hanem kiírnánk egy halom pályázatot a már meglevő akadémiai és egyetemi struktúrákban dolgozó történészeknek, politológusoknak, szociológusoknak és közgazdászoknak - és persze nem sumákolnánk el az ügynökkérdést.

Nem. Ez igazából nem a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet lesz, hanem egy Bíró Nertársat és Elvbarátait Pénzzel És Hivatallal Jutalmazó Intézet. Annak a vezetésére pedig definíció szerint nincs alkalmasabb, mint Bíró Zoltán. Ezen kívül ez A Nemzeti Együttműködés Rendszerét Ideológiailag Megalapozó Történelemértelmező Intézet is lesz - annak a vezetésére pedig olyan ember a legjobb, aki már tapasztalatból tudja, hogyan kell a hatalmat szolgálni. Aki számára ismerős a meggyőződés, hogy nálunk és csakis nálunk van az Igazság, és hogy az Igazság győzelme fontosabb még az igazságnál is.

Ezen kívül ez még - a többi intézetünkhöz hasonlóan - egy Párhuzamos Pénzelosztó és Kiszorító Intézet is lesz. Az Akadémia vezetése a kezünkben, az egyetemek még ugrálnak néha, de inkább csak a szájuk jár - még az ELTE is csak sipákolt legutóbb, de közben szépen felnyalja a padlót, ahogy azt megparancsoltuk neki. Van viszont még ezekben az intézményekben sok ellenséges és gyanús elem, akiket nehéz domesztikálni és egyelőre lehetetlen egyszerre mindet kirúgni. Amit meg tudunk szállni, azt persze megszálljuk, de amit nem, arra nincs más, mint lassan elsorvasztani, és kiépíteni mellette a saját párhuzamos intézményrendszerünket, a mi embereinknek.

Jut eszembe, van is egy történész végzettségű barátom. Nekem jó helyem van itt a Minisztériumban, de ő szegény csak az Atilla Király Népfőiskolán haknizik, pedig már cikke is megjelent a Sumero-Hungarológiai Szemlében. Jól megadta benne a hazaárulóknak! Egy kicsit a Jobbik felé hajlik, de azért rendes gyerek, majd megszelídítjük. Be fogom ajánlani Miniszter Úrnak.

16 komment

Címkék: politika humor abszurd Bíró Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://hartland.blog.hu/api/trackback/id/tr795383414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.29. 14:27:28

www.jgytf.u-szeged.hu/tanszek/irodalom/birotudoneltr.htm

Bíró Zoltán 1941-ben született Budapesten.

Középiskolai tanári oklevelét 1969-ben szerezte meg az ELTE magyar-népművelés szakán. 1982-ben francia nyelvből állami középfokú nyelvvizsgát tett. A JATE-n summa cum laude fokozattal doktorált.

Bíró Zoltán 1988. július 1-től docensként dolgozik a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola Magyar Irodalom Tanszékén. 1969 óta publikál különböző irodalmi illetőleg társadalom-politikai lapokban, folyóiratokban. Eddig mintegy 100 publikációja jelent meg, irodalmi folyóiratokban, napilapokban. F?leg a Tiszatáj, a Forrás, a Napjaink, a Kortárs, a Hitel, a Látóhatár közölte írásait. Önálló kötetei: a Vállalások és kételyek (Esszék, tanulmányok) Szépirodalmi, 1987; a Saját út (A népi írók magyar jövőképe 1945-49) Eötvös-kiadó, Bp., 1988, amely kötet a későbbi kandidátusi értekezés kiinduló alapjának tekinthető; az Októberi kérdések és az Egy év után, választás előtt (Beszélgetések Pozsgay Imrével) Püski-Eötvös Kiadó, Bp., 1988-1990; és legutóbb az Elhervadt forradalom című kötete (Püski Kiadó, Bp., 1993.) Ady Endre sorsköltészete (Püski Kiadó, 1998). Két nemzedék, a magyar irodalom két nagy nemzedéke a 20. század magyar irodalomában (Nemzeti Tankönyvkiadó, 2001). 1988-ban a Hitel című irodalmi, társadalmi, kulturális folyóirat alapító-szerkesztője, mintegy 4 éven keresztül vezeti a lapot.

Bíró Zoltán rendszeresen előadásokat tart hazai és külföldi tudományos konferenciákon: pl. Bibó István emlékülés, Németh László Társaság emlékülései; a madridi, a santanderi egyetem konferenciája, majd a japán Chiba Egyetem kollokviuma, valamint Kassán a Fábry Zoltán emléknapok. Publikációi jelentek meg lengyelül, spanyolul, japánul is. Tagja a Tiszatáj Kuratórium Alapítványának. Szakmai tevékenysége kétirányú; egyfelől magyar irodalomtörténettel, másfel?l eszmetörténettel foglalkozik.

Kandidátusi értekezését 1996-ban védte meg a népi írói mozgalom, ill. a Válasz című folyóirat gondolatkörének vizsgálata tárgyában, ettől az időponttól az irodalomtudomány kandidátusa. A dolgozat opponensei Czine Mihály és Pomogáts Béla voltak.

Az utóbbi években eszmetörténeti és politikatörténeti előadásokat tartott Japánban, Svédországban, Franciaországban és számos hazai és külföldi konferencián vett részt. Rendszeresen publikál hazai folyóiratokban és napilapokban.

Kutatási témái:

Ady és a magyar századelő, valamint a jelentősebb magyar történelmi fordulópontok eszmetörténeti jelentősége a magyar irodalomban.

A nemzettudat, nemzeti önismeret a magyar irodalomban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.06.29. 16:53:49

@bbjnick: Szegény, 1969-től 1988-ig nem volt állása.

Vagy legalábbis elfelejtette beleírni az életrajzába. Biztos nem is fontos.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.03. 01:02:57

@Counter:

Mivel egy tudományos önéletrajról van szó, így, értelemszerűen, elég sokminden kimaradt belőle: többek között azok a munkahelyek is, amelyek nem kötődnek közvetlenül tudományos munkásságához. Vagy ez magának már túl bonyolult megközelítése a jelenségnek?:-)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.07.03. 07:29:47

@bbjnick: S miért másolt ide egy szigorúan tudományos életrajzot?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.03. 08:15:32

@Counter:

Elolvassa a posztot és meg fogja tudni!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.07.03. 08:41:58

@bbjnick: Tehát a hírneves Ady-kutató (utolsó publikációja óta 15 év telt el) alkalmas politikatörténetet is kutatni, hiszen... miért is?

Vagy talán ha 15 évvel ezelőtt még nem hírlapi publicista volt, akkor ma sem írható le, hogy hírlapi publicistává vált? Esetleg mivel az életrajzba nincs beleírva, hogy MSZMP-s, akkor már a poszt sem írhatja meg róla?

Nem értem, tényleg, mivel vitatkozik.

A poszt ezt írja:
1) Bíró nem versenyzett senkivel a pozícióért. Ez tudomásunk szerint igaz.
2) Bírónak MSZMP-s volt, irodalomtörténész volt, ma viszont már egyiket se gyakorolja, csak publicista. Ez is igaz, mert ma már nem MSZMP-s, ma már nem gyakorolja az irodalomtörténet tudományát, ellenben amit korábban kevésbé, azt ma igen: publicista.
3) Helyes ez alapján puszira odaadni neki a történetíró intézetet, ha valóban az igazság megismerésére, annak megfogalmazására és közzétételére irányul az intézet létrehozójának szándéka?
Erről kéne mondani valamit szövegmásolás helyett.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.03. 10:48:17

@Counter:

Mélyen tisztában vagyok azzal, hogy teljesen feleslegesen írom, amit írok, mert (tudja maga, nagyon jól, hogy miért:-)), de hogyha valaki esetleg olvassa ezt a kommentváltást és valóban érdekli a téma, akkor (ő) megérdemel egy választ; tehát válaszolok.

1) Egy intézményvezető feladata nem az, hogy elvégezze az intézményben felmerülő valamennyi feladatot, hanem hogy biztosítsa az intézmény működésének feltételeit és segítse, koordinálja a munkatársak munkavégzését.

2) Mekkora visítás lenne már abból, ha egy intézményvezető megmondaná a frankót és a saját víziójához igazíttatná a munkatársak kutatásainak konklúzióit!

3) Bíró bőven elegendő felkészültséggel és tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy egy ilyesféle intézetet eligazgasson: hogy ez valóban menni fog-e neki az nem szakmaiságán, hanem vezetői képességeinek meglétén vagy hiányán fog múlni.

3+1) Tudom én, hogy a fő probléma Bíróval az, hogy nem marxista vagy újbalos, esetleg balliberális, hanem népi balos (harmadik utas). A jelenlegi rezsim részéről logikus elképzelés, hogy ezek közül (a népi balosok, harmadikutasak közül) szeretne valakit ezen a poszton látni, ha meg akarja törni a történelemszemléletünket közel hetven éve uraló balos-ballibes hegemóniát. Ma a népimozgalmas, népi balos, harmadikutas az egyetlen eszmetörténeti irányzat Magyarországon, amely kontinuus, nem szakadt meg a szocializmus évei alatt sem, szemléletében még a legtöbbet őriz mindabból a múltbéli értékkincsből, ami nálunk hosszú évtizedekig nem "élhetett" vagy csak a periférián, az árnyékban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.07.03. 11:38:09

@bbjnick: Csak kibökte a 4. ponthoz érve. Bár az mókás, hogy az 1-3. pontok alapján akár Heller Ágnes is vezethetné :-)

Na de ha formálisan semmi más nem számít, csak a vezetői képességek, akkor Bírót mi teszi alkalmassá? Mit vezetett ez a derék ember, osztályt az MSZMP kulturális minisztériumában? Ez bizony megőrzendő kincs így 20+ évvel a kommunizmus bukását követően.

Cservenka Ferencné él-e még? Vagy esetleg Kővágóné visszatérhet-e az eke szarvától még egyszer szolgálni a nemzetet?

Az meg szomorú, hogy csak mert valaki népibalos, már intézetet kell tolni a feneke alá. Hirtelen menő lett az affirmative action?

Azt is megkérdőjelezném, hogy a mai népibal kontinuus-e. Hiszen évtizedeken át együttműködött, odasimult a kommunizmushoz, részben átvéve a terminológiát, a módszereket, a sémákat. Nekem szimplán nacionalista bolsevikoknak tűnnek, így hát bár nem internacionalista bolsevikok, de azért mégiscsak bolsik.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.05. 06:06:54

@Counter:

Lássa csak, végülis csak oda jutunk (amint már egyszer egy másik bejegyzés alatt is végigjátszottunk): mindenki alkalmas lehet az intézetvezetői feladatra, kivéve Bírót!:-D

S most (ismét) maga előtt a megtisztelő feladat, hogy, akkor, végre tessen már megfogalmazni, hogy mik is az intézetvezetői posztra való alkalmasság kritériumai és (konkrétan) ki volna rá alkalmas!:-)

Valamint: a népimozgalmas-harmadikutas-népibalos történet XX. századi történelmünk talán legkomplexebb jelensége. Ennek áttekintésére és értelmezésére egy kommentben én nem vállalkoznék (még akkor sem, ha esélyt látnék arra, hogy egy magával való beszélgetésben ennek volna bármiféle értelme). Ha magának elég az, hogy ezek nacionalista bolsevikok voltak és/vagy lettek (ami, természetesen, nem igaz), akkor elégedjen meg azzal is, ha azt mondom magának: inkább látnék 20 nacionalista bolsevikot a tudományos-kulturális élet vezető pozícióiban, mint akár csak egy internacionalista bolsevikot.

:-)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.07.05. 08:10:07

@bbjnick: Nem gondolom, hogy H. Á. alkalmas volna, az érvelésemmel a maga formalizálásának a képtelenségére szándékoztam rávilágítani.

Maga kiüresít minden alkalmassági kritériumot, s érdemben csak a kommunistákkal kiegyező népibalosságot hozza fel Bíró mellett. Lelke rajta. Nagyon pezseg a szövegében a Márai-féle értelemben vett "most mi jövünk". Igyekezzenek hiánycikké tenni a kenderkötelet a kurzus végére, ha szabad tanácsolnom.

Most arról folyik a szó, hogy helyes-e így, ilyen intézetet létrehozni és helyes-e az élére így, ilyen embert tenni; vagy azt kell kimutatni éppen, hogy a népibalosság a magyar lélek hű tükre évezredek óta, s hogy "mindig is" és "már akkor is"?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.07.05. 08:12:13

@Counter: PS. Csak az nyugtat meg, hogy egy jó népibalos bolsevikhez illően előbb vagy utóbb ki fogja csinálni a kereszténydemokratákat is. (Vö. szociáldemokrata párt sorsa.)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.07.05. 13:03:50

@bbjnick: @Counter: El vannak tévedve mindketten. Az első kérdés nem az, hogy Bíró alkalmas-e, hanem hogy egyáltalán kellett-e ilyen intézet. De Miniszterelnök Úr úgy döntött, hogy igen, és kik vagyunk mi, hogy felülbíráljuk Őt? Ha pedig az intézet _valódi_ funkcióit nézzük, ugyan ki lehetne alkalmasabb a vezetésére, mint Bíró Zoltán?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.05. 16:03:34

@Counter:

"Nagyon pezseg a szövegében a Márai-féle értelemben vett "most mi jövünk". Igyekezzenek hiánycikké tenni a kenderkötelet a kurzus végére, ha szabad tanácsolnom." --- írja.

:-D (...) :-D (...) :-D ...

Maga projektál!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.05. 16:05:23

@Holger Hartland:

"Az első kérdés nem az, hogy Bíró alkalmas-e, hanem hogy egyáltalán kellett-e ilyen intézet." --- írja.

És kell?

"Ha pedig az intézet _valódi_ funkcióit nézzük, ugyan ki lehetne alkalmasabb a vezetésére, mint Bíró Zoltán?" --- írja.

Mik az intézet valódi céljai?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.07.05. 18:41:54

@Counter: Most látom csak, ez egy "köteles beszéd". :) Nos, legalább szellemes. A szellemtelen változatait hagyjuk meg más blogokra - van bőven, ahol ez megengedett.

@bbjnick: A válasz mindkét kérdésre ott van a posztban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.07.06. 08:54:48

@Holger Hartland: Szíves engedelmével jelzem, hogy azt a kérdést feltettem én is, igaz, kisebb hangsúllyal.

Bocsánatot kérek, ha a hangnemem túl éles lett volna. Elfeledkezik az ember néha magáról ;-)

@bbjnick: Beszéljen magyariul! Mi az, hogy projektál és mit és kire?

S erőltesse meg magát, biztosan van több is Bíró mögött annál, hogy ő maga társutas népibalos, s hogy most a népibalosok jönnek. (Bár, ha jobban meggondolom, Fekete György se állt elő többel... meg mások se.)
süti beállítások módosítása