Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hartland

Je suis Ugocsa, qui non coronat.

Százhúsz ország közül GDP-ben a 34., optimizmusban és közérzetben a 117. Lakói az EU-ban a legszkeptikusabbak a rendszerváltással kapcsolatban. Melyik lehet ez a kemény ország?

"A baromi abszurd helyzetre az abszurd baromkodás pont megfelelő válasz." (H. Hartland)

"I hate conservatives, but I really fucking hate liberals." (Matt Stone, South Park Republican)

Friss topikok

Linkblog

Tiltakozás a röghöz kötés ellen

2012.02.16. 08:40 Holger Hartland

Hogy micsoda tiltakozó leveleket fúj be hozzám a szél! Ezt tegnap este kaptam:

*

Tiltakozás a röghöz kötés ellen

Mi, alulírott adófizető magyar állampolgárok, tiltakozunk a mai Magyarországon fejét újra felütő jobbágyság és kizsákmányolás ellen!

Mint ismeretes, az Orbán-kormány új felsőoktatási koncepciója szerint az államilag finanszírozott képzésben diplomát szerző fiatalok számára - hacsak nem fizetik meg utólag a képzésük árát - kötelező lesz, hogy a diploma megszerzése után pár évet Magyarországon dolgozzanak. A koncepció ellen tiltakozók ezt "röghöz kötésnek" nevezik. A röghöz kötés csúnya dolog. A középkorban sújtották vele a jobbágyokat, amikor megtiltották nekik, hogy más, kedvezőbb feltételeket kínáló földesúr földjére költözzenek.

Mi, alulírott adófizető magyar állampolgárok tiltakozunk az ellen, hogy a jobbágyság súlyos jármába kényszerítsenek bennünket! Mert bizony vannak, akik szerint jobbágyként kellene értük dolgoznunk - el is mondjuk, hogyan.

A felsőoktatás olyan képzett embereket bocsát ki, akik az ott kapott okításnak köszönhetően többet tudnak, több mindenhez értenek, több értéket képesek előállítani, mint amikor megkezdték a tanulmányaikat. Röviden: a felsőoktatás humán tőkét hoz létre. Jól vagy rosszul, túl sokat vagy túl keveset - egyeteme és főiskolája válogatja. De a végeredmény: humán tőke, ami az államilag finanszírozott képzésben az adófizetők pénzéből keletkezik. Amennyiben az adófizetők pénzén kiképzett friss diplomás külföldre költözik és ott vállal munkát, úgy a magyar adófizetők pénzén termeltünk humán tőkét - másoknak. Nem abszurd, hogy nálunk sokkal gazdagabb és fejlettebb országok számára szakembereket képeztessünk a saját pénzünkön?

Kedves, államilag finanszírozott képzésben részt vevő ifjú hölgyek és urak: ha elfogadják az adófizető magyar állampolgároktól azt a pénzt, amibe az Önök oktatása kerül, akkor cserébe igazán nem nagy kérés, hogy néhány évet Magyarországon dolgozzanak. Lehet, hogy elvágyódnak az EU nevű "országnak" ebből a vidéki, falusias, mucsai porfészkéből, ahol a fizetések és az életkörülmények még jó sokáig nem lesznek olyanok, mint nyugatabbra. De ha a mucsaiak dobták össze Önöknek az egyetemre valót, akkor cserébe kérhetnek is ezt-azt. Vagy pénzt vissza. Valamit valamiért.

A kormány persze bevezethette volna elegánsabban is a dolgot. Mondhatta volna, hogy mostantól tandíj van, de aki vállalja, hogy diploma után pár évet itthon dolgozik, annak az állam kifizeti a tandíját. Persze, miért pont ebben a dologban lettek volna elegánsak? Csinálhattak volna jobban rengeteg minden mást is, a felsőoktatásban is - hát még azon kívül! Nem, bizony nem szeretjük őket sem. Ebben a tiltakozó nyílt levélben viszont nem a kormányról van szó, hanem azokról, akik hazug manipulációval "röghöz kötésnek" nevezik a hallgatói szerződés intézményét. A leendő diplomásokat senki sem köti röghöz: amelyik fizet, mehet Isten hírével. Aki viszont elfogadja, hogy az adófizetők fizessenek helyette, az bizony legyen kedves viszonozni ezt. Nem jobbágyság ez, hanem felnőtt emberek közötti csereügylet.

Milyen jobbágyság ellen tiltakozunk akkor mi, alulírott adófizető magyar állampolgárok? Az ellen, amelybe éppen bennünket próbálnak belekényszeríteni! A tiltakozó egyetemisták elvárnák, hogy fizessük ki, amibe a taníttatásuk kerül, de ők fenntartanák maguknak a jogot, hogy diplomaszerzés után fityiszt mutatva itt hagyják az országot, kizárólag a sajátjukként kezelve azt a humán tőkét, amelyben pedig az ő eszük és szorgalmuk mellett a mi adóforintjaink is benne vannak. Elfoglalják az egyetem előadótermét, és transzparenseken hirdetik: "Az egyetem a miénk." Ifjú hölgyek és urak: bár nagyra értékeljük, hogy Önök bátran szembeszálltak a császári Sardaukarokkal a birodalmi lépegetőkkel az uruk-hai harcosokkal a Waffen-SS-szel az ajtó kilincsével, egy dolgot azért szögezzünk le:

Önöknek nincs egyetemük.

Majd akkor lesz az Önöké az egyetem, ha saját pénzükön építtetik föl, vásárolják meg vagy bérlik az épületet; ha saját pénzükön látják el bútorokkal, számítógépekkel, könyvekkel, műszerekkel és egyéb eszközökkel; ha saját pénzükön fizetik a fűtést, a villanyt, a vizet; ha saját pénzükön fizetik az alkalmazottakat a rektortól a portásig. Akkor az valóban az Önök egyeteme lesz. Így viszont, hogy mindezt az adófizető magyar állampolgárok fedezik, az egyetem az övék, adófizető magyar állampolgároké. Vagyis a miénk, alulírottaké is. Amennyiben Önök a saját jövedelmükből élnek és adót fizetnek, úgy üdvözöljük Önöket a tulajdonostársak között. Ne feledjék persze, hogy a tulajdonrészük - mint mindannyiunké - milyen csekély. Ha viszont a szüleik támogatják Önöket a tanulmányaik ideje alatt, akkor tanuljanak inkább a randalírozás helyett, a komoly dolgok megbeszélését pedig bízzák a felnőttekre. Küldjék be a szüleiket.

*

Ejnye, kedves adófizető magyar állampolgárok! Mi ez a tekintélyelvűség, ez a ressentiment, ez az előítéletes, irigy, mucsai gyűlölködés? Mi ez az Európa-ellenesség? Ne legyenek az Orbán-fasizmus akaratlan kiszolgálói! Pofa súlyba, és tessék szépen tovább csinálni azt a robotot. Hogy a kilencedet melyik romkocsmához kell vinni, arról majd kapnak értesítést.

11 komment

Címkék: nyílt levél tiltakozás röghöz kötés

A bejegyzés trackback címe:

https://hartland.blog.hu/api/trackback/id/tr764117421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.16. 09:50:23

Kerdes, mit mond a Verseny es a Piac. Kinalati vagy keresleti piac van munkakepes, kepzett fiatalokbol?

Elobb ajanljanak magas bert es lakast a munkakepes, kepzett fiataloknak es akkor talan meggondoljak, hogy maradjanak.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.02.16. 10:56:51

@Doomhammer: A Verseny és a Piac azt mondja: valamit valamiért. Akik az adófizetők pénzén lettek munkaképes, képzett fiatalok, azoktól cserébe az adófizetők is kérhetnek valamit.

Ramón y Cajal 2012.02.16. 11:04:11

@Holger Hartland: kubikolni egy szociológus, jogász, közgazdász is tud ...

Ramón y Cajal 2012.02.16. 11:05:44

@Ramón y Cajal: minden szociológus, jogász, közgazdász diploma mellé adjunk kubikospapírt is :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.16. 12:49:46

@Holger Hartland:
Nem hiszem, hogy a Verseny es a Piac azt mondana, hogy valamit valamiert. Vasarolhat maga a Piacon egy igervenyt is, amirol a lejartakor derul ki, hogy semmit se er. Peldaul vehet egy hataridos uzletet is.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.02.16. 12:59:47

@Doomhammer: Az ígérvénynek is van jelenértéke, különben nem lehetne megvenni. De az árát ki kell fizetni. Ha magyar közpénzen képeznek orvosokat Nyugat-Európának, az komprádorszivattyú.

Google 2012.02.16. 13:00:26

Nem tetszik az írása.
Egy "demokrácia" sincs benne. Pedig maga is tudja: háromszor egy nap legalább hallania kell a szegény jogalanybak, hogy: demokrácia, demokrácia, demokrácia. Demokráciázunk reggel, este és éjjel.
Persze, hogy Mucsához kötnék az ilyenek a szegény magyart, azt, akit a magyar állam taníttat jobb reményű országoknak. Amely országoknak erre nem telik.
Rendezzünk egy gyűjtést Dániának! Orvosokból.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.16. 13:20:51

@Holger Hartland:
Az igervenynek az a jelenerteke, hogy 3 vagy 5 ev mulva az egyetemista munkaba all es lendit a szekeren. Azt ma az egyetem futesszamlajan kell kifizetni, mert az az oroszoknak megy es ok nem adnak hozomra. Az egyetemi oktatoknak lehet igergetni, azok mindent elhisznek.

Innentol mar csak az a kerdes, hogy egy 3 vagy 5 ev mulva munkaba allo egyetemistat mikent araz be a Piac. A nagybetus Piac. Mert persze lehet az az ar olyan alacsony, hogy abbol a futesszamla nem telik ki, meg akkor se, ha az egyetemi oktatokat hagyjuk ehen halni, amit egyebkent teljesen megerdemelnek.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.02.16. 20:27:10

@Doomhammer: Az egy másik kérdés. Az egyetemi oktatók persze éhen fognak halni, a lúzer nemelit bagázs.

devuscka 2012.02.17. 08:33:18

Mester, minden szavával egyetértek.

@Doomhammer:
a maga Piaca, elég kiszámítható. Gyaníthatóan nem a magyar kommunikációs szakosokat, vagy a skandinavisztika - nederlandisztika szakosokat árazzák be jó pénzért. :-)
süti beállítások módosítása