Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hartland

Je suis Ugocsa, qui non coronat.

Százhúsz ország közül GDP-ben a 34., optimizmusban és közérzetben a 117. Lakói az EU-ban a legszkeptikusabbak a rendszerváltással kapcsolatban. Melyik lehet ez a kemény ország?

"A baromi abszurd helyzetre az abszurd baromkodás pont megfelelő válasz." (H. Hartland)

"I hate conservatives, but I really fucking hate liberals." (Matt Stone, South Park Republican)

Friss topikok

Linkblog

Hogyan írjunk a kisebbségekről?

2012.10.30. 23:59 Holger Hartland

A Bölcs Boldi Bácsi tanácsai 2.

*

Kedves Kisebbségkutatással Is Foglalkozó Történészprofesszor Barátaim!

Már elnézést, hogy így bratyizok, de mint alábbi bölcs tanácsaimból is meglátjátok, én a barátotok vagyok. Úgy látom, szükségetek is van rá. Lássuk, mit kell tennetek, ha kisebbségkutatással kapcsolatos kérdésekben szeretnétek megnyilatkozni.

1) Magánjellegű kommunikációban természetesen azt írtok és mondotok, amit akartok. Ha elmeséltek a barátaitoknak pár cigányviccet a kocsmában, vagy nicknéven trollkodtok a neten, azért nem érhet bántalom. Emberek vagytok, mint bárki más. Ha ilyesmiért valaki rátok támad, akkor hajlandó vagyok mellétek állva harsányan szidni a jó édes anyját annak, aki mások magánéletében illetve személyes adataiban kotorászik.

2) Ha viszont hivatalos minőségben írtok vagy szóltok, már oda kell figyelnetek. Tényeket azért nyugodtan állíthattok! Csak alá is kell tudnotok támasztani. Nyugodtan leírhatjátok például, hogy a Tanácsköztársaság vezetői közül hány volt zsidó származású, ez még nem antiszemitizmus, ez csak egy tény, amit lehet nem antiszemita módon is magyarázni. Ballibber Balambéren és néhány fanatikus társán kívül emiatt senki sem fog elvetemült gonosznak tartani titeket.

3) Ha felkérnek benneteket, hogy tartsatok előadásokat és írjatok egyetemi tankönyvet olyasmiről, amihez nem értetek, nem kötelező elvállalni. Mondhatjátok például: "Köszönöm a megtisztelő felkérést, de az én szakterületem az összehasonlító falleológia, ezért inkább nem írnék a vaginisztikáról." Ha nagyon ragaszkodnak a személyetekhez, mondhatjátok, hogy jó, de legyen inkább olyan téma, amiben otthon vagytok.

4) Ha mégis elvállaltátok, nagyon figyeljetek oda, hogy a tényállításokat - különösen amelyek vitathatóak és potenciálisan botránykeltőek, de tulajdonképpen a többi szakmai állítást is - támasszátok alá kutatási eredményekkel. Akár a sajátjaitokkal, vagy pedig ha nincs olyan, akkor hivatkozzatok a másokéira. Tudjátok: lehet névvel és mellette zárójelben évszámmal, vagy lábjegyzetben, vagy ahogyan éppen a szakmátokban szokás. Ugye nem kell részleteznem?

5) Ez sem véd meg persze attól, hogy hülyék, rosszindulatúak és fanatikusok belekössenek az írásaitokba. De azért nem mindegy, hogy adtok-e támadási felületet. Ha szépen kutattatok és hivatkoztatok, ahogy kell, akkor könnyedén visszaverhetitek a támadásokat, és mások is mellétek állnak, miután látják, hogy tisztességesen jártatok el.

6) Ha nem fogadjátok meg a fentieket, akkor még van egy utolsó szalmaszál, egy végső tanács: ne menjetek politikai pályára! Ne legyetek például nagykövetek. Ha maradtok egyszerű professzorok, akár a nagyobb disznóságokat és baromságokat is megúszhatjátok, nemhogy az ilyen relatíve bagatell ügyeket. Ha viszont politikusnak álltok, valaki biztosan fel fogja használni ellenetek.

7) Ja, és még egy utolsó utáni, ha végül az utolsót sem fogadtátok meg: mindig van kiút. Aki elkövet egy hibát, attól még lehet jó ember. Még mondhatja: "bocsánat, ezt elszúrtam" - és vállalhatja a következményeket a hiba méretétől függően. (Na bumm, Oslóban úgyis szar az idő, a katedrátok meg úgysincs veszélyben.) Ebben a tisztességre kiéhezett országban még jól is kijöhettek belőle. Még Schmitt Pál előtt is nyitva volt ez a lehetőség egy ideig - nagy kár, hogy nem élt vele. Ti legyetek okosabbak nála.

Tisztelettel üdvözöl:

A Bölcs Boldi Bácsi

10 komment

Címkék: felsőoktatás Bölcs Boldi Bácsi Jeszenszky Géza

A bejegyzés trackback címe:

https://hartland.blog.hu/api/trackback/id/tr844880263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.10.31. 14:42:13

Boldi bácsi lótetű! [....................../.]

Jesza ugyanis megmondta, honnét idéz(!):

"Az oslói nagykövet az ATV Egyenes beszéd című műsorának kedden telefonon azt mondta: ha egyetemi jegyzetét újra kiadná, akkor megvizsgálná, hogy idézze-e, és ha igen, miként a romákról szóló vitatott mondatot.

Arra is kitért, hogy orvosi szaklapok - például a Journal of Medical Genetics - állításai alapján került be jegyzetébe a kérdéses mondat, "a szó szerinti idézet is onnan ered"."

atv.hu/belfold/20121030_jeszenszky_ma_mar_maskepp_fogalmazna

Visszakeresheti bárki a Journal of Medical Geneticsben.

De vajon ettől csitulni fog-e a hisztéria? Kötve hiszem.

Itt tartunk: ...Nem az itt az igazi baj, hogy szélsőséges ballib/liberálbolsevik/holohitű (vagy olyan, amilyen) újságírók és „aktivisták" ügyeket próbálnak kreálni/konstruálni ideológiai megfontolásokból (ez „csak" aljas, bűnös, botrányos és felháborító), hanem az, hogy, ma már ott tartunk, hogy egy hivatalos szakmai szervezet (...) hazug állásfoglalásra kényszerül; a tragédia az, hogy egy szakmai szervezetnek – nyilvánvalóan tagjainak meggyőződése elleni – hamis nyilatkozatot kell kiadnia, hogy kivédje az ellene irányuló támadásokat! (Emlékszünk még a SE szenátusának döntésére Schmitt doktorija ügyében???!!!) Mintha újra a Rákosi-rendszerben élnénk: ahogy akkor, úgy ma is, mindenkinek és mindennek folyamatosan állást kell foglalnia egy kizárólagosságra törő (totalitárius) ideológia éppen aktuális doktrínái mellett... (bbjnick.blog.hu/2012/06/14/igy_elunk_2012_juniusaban_magyarorszagon_egy_hivatalos_szakmai_szervezet_hazug_allasfoglalasra_kenyszerul)

ü
bbjnick

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.10.31. 15:05:46

@bbjnick: Nem nyert. A tudományban nincs olyan, hogy "megírta a Journal of Medical Genetics". Szerző, cím, évfolyam, kötet, oldalszám, ilyesmik kellenek.

"Visszakeresheti bárki a Journal of Medical Geneticsben."

Ez Jeszenszky dolga lett volna, és utána pontosan hivatkozni bibliográfiai adatokkal, de kötve hiszem, hogy a történész Jeszenszky a Journal of Medical Genetics-et bújta volna ilyen adatokért. Persze, jó, lehet.

Valószínűbbnek tűnik azonban, hogy most valami elfuserált tanácsadó (csak nem a Lánczi- vagy a Navra-istállóból? :)) súg neki hülyeségeket, és a Schmitt-ügyhöz hasonlóan itt is karakter-öngyilkosság szemtanúi vagyunk, pedig egy egyszerű "elszúrtam, bocsánat, lemondok"-kal tisztességesen lehet kijönni az ügyből.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.10.31. 15:21:25

@Holger Hartland: Ebben a cikkben már van szó retardációról, azonban ezt is sem jó: itt a Patau-szindrómáról van szó (13-as triszómia), amibe a gyerekek nagy része kiskorában belehal (a cikkben szereplő 6 gyerek mindegyike).

MézesRozi 2012.10.31. 18:04:03

itt jártam.
szerintem magának abban nincs igaza elsősorban, hogy azt gondolja, a tévedés beismerése ezeket a hiénákat megfékezi. ők karaktert akarnak gyilkolni. vagyis egyes személyeket kilőni, a vád tartalma csak annyiban érdekli őket, hogy felhasználható-e a cél érdekében.

ne akarjon ezzel a söpredék cselédnéppel közelebbi kapcsolatba kerülni, nem nyerhet velük szemben. magában vannak erkölcsi elvek, gátlások. bennük nincsenek. a morálra való hivatkozás nem jelenti azt, hogy a hivatkozó morális lenne.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.10.31. 19:26:06

@MézesRozi: Nem a liberálbolsik miatt kellene JG-nek beismernie, hogy elcseszte, hanem a tudmány kedvéért.

MézesRozi 2012.10.31. 20:19:50

@Lavrentyij Pavlovics Berija:

nem tudom megítélni az ügyet a tudomány szempontjából, ahhoz túl kevés, szinte semennyi feltételt ismerek. egyébként a "tudomány" köszöni, jól megvan jg-től teljesen függetlenül. d ez a boszorkány per, ami már sokadszorra folyik le, gyomorforgató. hozzáteszem, jg. nem a szívem csücske, politikusi teljesítménye emlékeim szerint jelentéktelen volt. legfőbb politikusi erénye az lehetett, hogy antall veje. szóval jeszenszkit gondolatbűnnel vádolták meg, amiből nincs menekvés. nem vitatják a kijelentést, abból lehetne akár érdekes vita is, hanem megbélyegeznek, eleve bűnösnek tételezve jg-t. vagyis nem a probléma megoldása, hanem elfedése, ill. felhasználása a céljuk.
köpedelem.

MézesRozi 2012.10.31. 20:21:45

@Lavrentyij Pavlovics Berija:

már mint az eljárás. nem magára értettem:)

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.10.31. 21:30:41

@MézesRozi: Ja ja, a liberálbosik hozzák a formájukat. Azonban a jobboldalnak ideje lenne észhez térnie, és nem adogatni a magas labdákat, pl. Romsicsról pár elmeroggyanton kívül senki nem hiszi el, hogy antiszemita. Szegény hülye JG meg ásott magának egy jó mély gödröt.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.11.01. 00:23:11

@MézesRozi: "azt gondolja, a tévedés beismerése ezeket a hiénákat megfékezi"

Kiket? Kik a hiénák?

Nem mintha sokat számítana.

Ha valaki elkövet egy hibát, és egy "hiéna" erre rászáll, mi a teendő?

Szerintem a hibát akkor is el kell ismerni. Nem a hiéna megfékezése, hanem a saját integritás és autonómia megőrzése végett. Ha valaki csak azért próbálja makacsul védni a védhetetlent hogy szembeszegüljön a hiénával, akkor:
1) Morálisan vert helyzetbe kerül. Lehet, hogy éppen ezzel sétál bele a hiéna csapdájába, aki pont ezt akarta.
2) Végül is a hiénát teszi mércévé. Ha maga úgy viszonyul a dolgokhoz, hogy "a balliberálisok szerint kék, tehát azért is piros", akkor a maga iránytűje az, hogy mit mondtak a balliberálisok, és nem az, hogy mit lát a saját szemével.
süti beállítások módosítása