Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hartland

Je suis Ugocsa, qui non coronat.

Százhúsz ország közül GDP-ben a 34., optimizmusban és közérzetben a 117. Lakói az EU-ban a legszkeptikusabbak a rendszerváltással kapcsolatban. Melyik lehet ez a kemény ország?

"A baromi abszurd helyzetre az abszurd baromkodás pont megfelelő válasz." (H. Hartland)

"I hate conservatives, but I really fucking hate liberals." (Matt Stone, South Park Republican)

Friss topikok

Linkblog

Le velünk!

2015.05.20. 04:17 Holger Hartland

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

Tegnap ismét megtudtuk, hogy nekünk, magyaroknak valószínűleg nincs becsületünk. Honnan máshonnan tudtuk volna meg, mint ahonnan ezt manapság bármikor, a hét bármely napján megtudhatjuk: a balliberális médiából. (Bezzeg amikor ők voltak hatalmon, akkor a jobboldaliak szerint voltunk birka nép, kádárista panelprolik. Így megy ez.) Azt írja a történész végzettségű (remélem, nem magyar-történelem szakpáron végzett) újságíró, Berzsenyit idézve: "Mi a magyar most? - Rút sybaríta váz".

Mindezt azért, mert egy fideszes polgármester menekültellenes posztja nyomán nem támadt országos felháborodás, nem omlott össze a Fidesz és a Jobbik támogatottsága, sőt, egyes kommentelők még dühöngtek és szitkozódtak is a poszt alatt a menekültek ellen. Amikor ezt írom, 262-en, azaz kettőszázhatvanketten lájkolták a polgármesteri posztot és 41, azaz negyvenegy hozzászólás van alatta, köztük 8-10 kritikus ellenvélemény. Mindez kicsit kevésnek tűnik ahhoz, hogy rögtön egy egész országot elítéljünk. Egyébként is érdemes volna megtenni egy összevetést a balliberális cikkek és blogok őrjöngő kommentelőivel, helyenként szerzőivel.

De mit keres itt Berzsenyi?

Bevallom, sosem szerettem a verseket, de a publicista által idézett sorra én is emlékeztem. A vers többi részére viszont nem. Elolvastam hát egészben, és meglepődtem. Tessék, itt van, "A magyarokhoz" című - így kezdődik:

Romlásnak indult hajdan erős magyar!
Nem látod, Árpád vére miként fajul?

Erős kezdés: ilyen lehetett volna kétszáz éve a nemzeti rock. A "romlásnak indult hajdan erős magyar" akár egy Jobbik-szlogen. Utána vér. Árpád vére. Fajul. Biztosan ezt a verset akarta idézni a szerző? Ilyen is van benne:

Most lassu méreg, lassu halál emészt.
Nézd: a kevély tölgy, mellyet az éjszaki
     Szélvész le nem dönt, benne termő
          Férgek erős gyökerit megőrlik,

S egy gyenge széltől földre teríttetik!
Így minden ország támasza, talpköve
     A tiszta erkölcs, melly ha megvész:
          Róma ledűl, s rabigába görbed.

A magyar tehát olyan, mint a kevély tölgyfa, mely úgy pusztul el, hogy erős gyökerét és támaszát, a tiszta erkölcsöt a férgek szétrágják. Ha egy ilyen verset ma írna valaki, talán a publicista maga gyanúsítaná meg elsőnek gyűlöletbeszéddel - hacsak nem sikerülne gyorsan tisztázni, hogy a költő természetesen fideszes férgekre gondolt és a rendszerváltás utáni magyar demokrácia (élt 2010-ig, szól a kórus balról) tiszta erkölcseire. De nem, Berzsenyi, a xenofób sajnos elássa magát:

Mi a magyar most? - Rút sybaríta váz.
Letépte fényes nemzeti bélyegét,
     S hazája feldúlt védfalából
          Rak palotát heverőhelyének;

Eldődeinknek bajnoki köntösét
S nyelvét megúnván, rút idegent cserélt,
     A nemzet őrlelkét tapodja,
          Gyermeki báb puha szíve tárgya.

Védfal. Csak nem idegenek ellen? Sajnos feldúlták, és most fényes nemzeti bélyegüket letépő, konzumáló hedonisták palotája lesz belőle. Rút idegen és megtaposott nemzeti őrlélek. Értünk mindent, ugye? A vers többi részét már nem is kell idéznem. Az egész egy őrjöngő, magyarkodó, idegenellenes, áldozati pózban kesergő, magyarszagú szarszagú, böfögő, balkáni komment. Akit érdekel, olvassa el gyorsan a hivatkozott linken - amíg ki nem moderálják.

Persze, tudom én, hogy 1810-ben és 2015-ben ugyanazt leírni - nem ugyanaz. De hogy egy pallérozott publicista ennyire ne nézzen utána, hogy miből idéz? Mit mond ez a magyar tudásról mint kurrens termékről?

Nézzük azt is, mit ír Berzsenyi után ő maga: "Becsületünket csak az menthetné meg, ha a kiszólása miatt Kocsisnak és követőinek kéne menekülniük." Magyarán, már nemcsak az a szar alak, aki ellenzi a bevándorlást vagy a menekültek befogadását, hanem azok vagyunk mind, ha nem üldözzük el az országból azt, aki ilyet ír, de még a követőit is. (Nem tudom, csak a 262 lájkolót kell elüldözni, vagy mind az 1-2 millió fideszest.) Le a kirekesztőkkel, és le azokkal is, akik nem értenek egyet azzal, hogy "le a kirekesztőkkel"! Hogy ki a kirekesztő, azt pedig majd az élcsapat megmondja nekünk.

Persze: hasonlóan tőrőlmetszett bolsevik logikájú írást a jobboldalról is kipécézhettem volna. De minek? Én a balliberálisokat szeretem kipécézni. Nem fog tetszeni egyik oldalon sem, de most azt is megmondom, hogy miért. Az a határozott benyomásom, hogy a közéletben aktív, politikai véleményformálással foglalkozó ún. értelmiségnek a balliberális fele - és a közönsége is - az átlagot tekintve okosabb, tájékozottabb, műveltebb és kifinomultabb gondolkodású, mint a jobboldal. Szerintem ezt a lelkük mélyén a jobboldaliak is elismerik (egy kicsit én is jobbról gondolom így), legfeljebb magukat kivételnek tartják, a csoportszintű különbséget pedig betudják valamilyen történelmi hátránynak. Lehet, hogy ez utóbbi magyarázat részben igaz, de most mindegy, mi a különbség oka. A lényeg az, hogy a "szürkeállomány" eszdéeszes mítosza nem volt egészen alaptalan. Ez viszont csak még csúnyábbá teszi a balliberális holdudvar politikai és közéleti karrierjét. Ugyanaz a butaság okosabb emberektől - nem ugyanaz.

Ez az okos csapat pedig évek óta rúgja magának az öngólokat, elidegeníti magától és elvadítja Európa eszméitől a magyar népet, és gyakran úgy beszél és úgy viselkedik, mint aki nem érti meg és nem is akarja megérteni a Körúton kívüli társadalmat.

A mostani vitákat a legújabb "Nemzeti Konzultáció" generálta. Igazából nem új, nem nemzeti és nem konzultáció. A politizálás maga nem más, mint folyamatos nemzeti konzultáció, amelynek része a politikusok beszédeitől és nyilatkozataitól az országszerte olvasott publicisztikákon át az ilyen kis blogposztokig és az utcasarki beszélgetésekig minden szó, amit a nemzet tagjai a nemzet közös ügyeiről ejtenek.

Miféle "nemzeti konzultáció" zajlik már sok éve Magyarországon?

Az igazi nemzeti konzultáció az lenne, ha türelmesen és konstruktívan tudnánk megbeszélni világnézeti és véleménybeli különbségeinket, hogy közösen találjunk egy modus vivendit. Ehhez képest a jobboldali kormány már a konzultációs kérdéseivel is hazudik, a jobboldal nem kis része az ellenvéleményen lévőket legszívesebben kirekesztené a nemzetből. A kormányoldal igazi konzultáció helyett az amúgy is meglévő indulatokat gerjeszti, hogy minél jobban meglovagolhassa őket, s persze igyekszik el is terelni legtermészetesebb célpontjukról: saját magáról. A balliberális ellenzék pedig ugyanazokkal a kirekesztő szövegekkel tüzel, mint amikor még hatalmon volt: ha nem azt gondoljuk, amit ők, akkor nem vagyunk európaiak, nem vagyunk demokraták, kiírtuk magunkat onnan, sőt, egyáltalán a becsületes emberek közül, mi, büdös magyar suttyók. Sőt, ehhez már meg sem kell szólalnunk, elég az is, ha nem kergetjük el az országból a rosszat posztoló fideszes polgármestert és követőit.

Ez így nem konzultáció. Így nem vagyunk nemzet.

Világos, hogy politikusok és a politikai véleményformálók többsége valójában egyik oldalon sem akar igazi nemzeti konzultációt. Lassan a közönségük egyre nagyobb része sem. Az igazi nemzeti konzultáció első kérdése tehát az lehetne: akarunk-e mi egyáltalán konzultálni?

Ha igen, akkor hogyan?

Ha nem, akkor pedig miért ne legyünk őszinték? Írjunk egymásnak csak annyit, hogy "találkozunk Philippinél". És hogy magunkhoz is őszinték legyünk, biggyesszünk hozzá egy szmájlit.

 

11 komment

Címkék: megmondás nemzeti konzultáció

A bejegyzés trackback címe:

https://hartland.blog.hu/api/trackback/id/tr517474718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maroz 2015.05.20. 07:26:49

A "konzultációnak" komoly akadálya a fogalmi kiürülés, ellehetetlenülés:

dinamo.blog.hu/2015/05/19/az_uj_globalis_mantra

Illetve ha máshonnan nézem, akkor a véleményhegemónia megszerzése a fogalmak manipulálásával.

De ebben mi csak követjük a világot, ezek a mi elit neoliberálisaink nem sok újat adnak a világszintű jelenséghez:

"A neoliberális gondolkodás intellektuálisan a kulturális termelés két példaértékű alakjában teljesedik ki. Az egyik a szakértő, aki a minisztériumok és nagyvállalatok szürke eminenciásaként vagy a think tankek titkos vegykonyhájában határozottan technikai jellegű, a lehető legnagyobb mértékben közgazdasági vagy matematikai nyelven írt dokumentumokon dolgozik. A másik a fejedelem kommunikációs tanácsadója, az egyetemi világ elárulója, aki az uralkodók szolgálatába szegődött, s akinek az a legfőbb feladata, hogy az új állami és üzleti nemesség intézkedésterveit tudományos formában megfogalmazza. Ennek legismertebb megtestesítője kétségkívül a brit Anthony Giddens, a Cambridge-i Egyetem professzora, akit nemrégiben neveztek ki a London School of Economics élére. Ő a „strukturációelmélet” atyja, ami tulajdonképpen különféle szociológiai és filozófiai hagyományok skolasztikus szintézise."

Giddens, Dessewffy, DEMOS, mszp, és a mantrák már meg is érkeztek hozzánk, semmi más dolga az alacsonyabb rendű véleménymultiplikátoroknak nem volt, mint engedelmesen továbbmantrázni. Ők azzal a teméntelen diplomájukkal ennyire voltak képesek, ennyi volt az ő hozzáadott értékük, amiért cserébe ülhettek/ülhetnek a tutiban.

Amúgy szerintem simán el lehetne azt dönteni, hogy az egyik elitfrakciónak ez a nyüzsgő csapata mennyire is érti a hétköznapi emberek nyelvét, gondjait. Bevinnék egy tetszőleges hontandrást egy vidéki kocsmába, na, ott mondja el az embereknek, hogy szerinte miként kéne viszonyuljanak a bevándorlókhoz, érveljen, és ha túléli, akkor irány a következő kocsma. Szvsz az elsőt sem élné túl. Elképzelem, amikor odamegy Átlag "körútonkívüli" Jánoshoz, és beleköt: na, te fideszes, ostoba, kicsinyes, aljanép geci, egyenesítettél-e kaszát a Kocsis bürgermájszter fészbúk posztjára, mert ha nem, annyi neked!!444!!44

maroz 2015.05.20. 07:27:31

@pythonozok: Azt Hont Andrástól idézi, csak szólok. ;))

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.05.20. 10:12:32

@maroz: Szerintem értette ő. De most udvariasan elköszönök tőle - a "Moderálás" című oldaldobozban foglaltaknak megfelelően.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.05.20. 10:24:33

@maroz: Érdekes dolgok ezek. Lehet, hogy ideje megismerkednem az európai értelemben vett szélsőbaloldallal. :) Lehet, hogy velük jobban szót lehet érteni, mint olyanokkal, akik politikai nézeteikben elvileg közelebb állnak. Egyébként igen, ezeket a dolgokat akár a kocsmában kellene elmagyarázniuk. Most a saját olvasótáboruknak "magyarázzák el", amelyiknek pont nem kell magyarázni, mert már eleve hisz benne. A konzultáció lényege pont az lenne, hogy olyanokhoz szólunk, akikkel nem értünk egyet.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.05.20. 12:09:24

Leszámítva a verselemzést, minden szóval egyetértek! Gratulálok!

maroz 2015.05.20. 17:35:58

@Holger Hartland: Van egy cuki Lenin-sapkám, kölcsönadhatom az ismerkedéshez. ;))

Én azért egy picit átgondolnám ezt a "saját tábor hisz benne"-dolgot, különös hangsúly azon, hogy valójában miben is hisz a saját tábor, és vajon szignifikánsan eltér-e ez a hivés a fidesz-táborétól?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.05.20. 18:29:45

@maroz:

"Amúgy szerintem simán el lehetne azt dönteni, hogy az egyik elitfrakciónak ez a nyüzsgő csapata mennyire is érti a hétköznapi emberek nyelvét, gondjait. Bevinnék egy tetszőleges hontandrást egy vidéki kocsmába, na, ott mondja el az embereknek, hogy szerinte miként kéne viszonyuljanak a bevándorlókhoz, érveljen, és ha túléli, akkor irány a következő kocsma."

Hontnak nem azért nem lenne esélye egy vidéki kocsmában, mert bántanák, hanem azért, mert nem vennék észre, átnéznének rajta; egy józan gondolkodású vidéki ember számára Hont személyiségében nincs egyetlen megfogható szilárd pont, amit el lehetne fogadni vagy el lehetne utasítani.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.05.20. 18:32:39

Egyébként pedig nemigen van itt miről konzultálni; helyette inkább olvassunk nemzeti klasszikusokat; mindenki jobban jár.

bölcsbagoly 2015.05.20. 22:40:19

A fenét okosabbak, műveltebbek, csak éppen javarészük humántudományi szakon végzett és a szófacsarásból élnek!
Tudnak percekig, sőt órákig beszélni, anélkül, hogy valami értelmeset, sajátot is mondanának. Ez lenyügözi a prolikat és megtapsolják, megszavazzák őket, ismételve a marhaságaikat.
Tegnap az EP-ben pont ennek példáját láthattuk. A ballibsi pártok képviselőiről lerítt, hogy képtelenek lennének egy egy ismeretlenes egyenletet megoldani, egy fizikai törvényt elmondani, egy kémiai képletet leírni, megmondani, hogy mi a máj szerepe a szervezetben,stb. DE jól megélnek a hülyeségeikből is, mert vevők rá a még hülyébbek és műveletlenebbek.

bölcsbagoly 2015.05.20. 22:40:19

A fenét okosabbak, műveltebbek, csak éppen javarészük humántudományi szakon végzett és a szófacsarásból élnek!
Tudnak percekig, sőt órákig beszélni, anélkül, hogy valami értelmeset, sajátot is mondanának. Ez lenyügözi a prolikat és megtapsolják, megszavazzák őket, ismételve a marhaságaikat.
Tegnap az EP-ben pont ennek példáját láthattuk. A ballibsi pártok képviselőiről lerítt, hogy képtelenek lennének egy egy ismeretlenes egyenletet megoldani, egy fizikai törvényt elmondani, egy kémiai képletet leírni, megmondani, hogy mi a máj szerepe a szervezetben,stb. DE jól megélnek a hülyeségeikből is, mert vevők rá a még hülyébbek és műveletlenebbek.
süti beállítások módosítása