Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hartland

Je suis Ugocsa, qui non coronat.

Százhúsz ország közül GDP-ben a 34., optimizmusban és közérzetben a 117. Lakói az EU-ban a legszkeptikusabbak a rendszerváltással kapcsolatban. Melyik lehet ez a kemény ország?

"A baromi abszurd helyzetre az abszurd baromkodás pont megfelelő válasz." (H. Hartland)

"I hate conservatives, but I really fucking hate liberals." (Matt Stone, South Park Republican)

Friss topikok

Linkblog

A tájfotózás mint cseléd- és disznópásztor-ivadékok kultúrkampfja (Így írtok ti 2.)

2011.04.10. 23:30 Holger Hartland

Nem kisebb vendégszerzőt sikerült meginvitálni a Hartland blogba, mint a Mandiner művészet- és nevelésügyi szakértőjét, Risottót, aki alant következő írásában a tájfotózás liberális alemberi kultúrármányáról rántja le a leplet. Vendégszerzőről lévén szó, természetesen kikértem a blog.hu néhány ismert politikai kommentelőjének véleményét is, ezeket a poszt után olvashatja a nagyérdemű. Lássuk hát a posztot!

*

A tájfotózás mint cseléd- és disznópásztor-ivadékok kultúrkampfja
Írta: risotto

A mai liberális világban bárki megteheti, hogy kedve szerint utazgat, fényképezget, és az olcsó kis masinájával, mindennemű kontempláció és magasabb szempontokra való tekintet nélkül készített fotografikus fényképeit másokkal blogokban osztja meg. Például ilyeneket:


 

Vagy ilyeneket:


 

Magára valamit adó, úri származású kultúrember persze nem engedheti, hogy magasabbrendű szelleme szereptévesztésben hajlongjék az ilyesfajta ún. "természetfotók" talmi szépsége láttán. Az őt a hitvány tömegektől megkülönböztető szenzitív belső érzéke csalhatatlanul súgja meg neki, hogy amit lát, az valójában a magasabb értelemben vett kultúrára leselkedő halálos veszély. A művészet igazi funkcióját ugyanis a szakralitás és a transzcendencia kontemplatívan elmélyedő prezentatív bemutatása jelenti - ahogyan az a középkori Európa művészetében is kicsúcsosodik. A művészet azóta letért a helyes útról: a szakralitás helyét a szekrétum, a transzcendens helyét pedig a trancsírozás vette át.

Nem véletlenül történt mindez. A szakrális művészet utat mutatott a társadalom különböző rendű és rangú tagjainak, kijelölte a helyét mind az egyházi embernek, mind a társadalom világi ügyeit intéző nemességnek, mind pedig a büdös parasztjának. E tradíció ellen indított ádáz támadást az aufklérista felvilágosodás és a társadalom szövedékét vadul metélő liberalizmus. Támadása sikerrel járt: mára végigvitte a művészet deszakralizációját és detranszcendentalizációját; lassan mindenki elhiszi, hogy a művészet mindenkié, a cselédek és disznópásztorok jobb sorsra érdemes ivadékai pedig tömeggyártásban készült, olcsó távol-keleti masináikkal tömegesen gyártják és töltik fel az internetre az értéktelen fotók millióit. A fényképezőgép segítségével bárki lehet művész és bármi lehet értékes - hirdeti a liberális posztmodern kánon. Az érték azonban attól érték, hogy kiemelkedik az értéktelenség tömegéből. Ha bármi lehet értékes, akkor semmi sem értékes. A természetfotók és a fotós blogok valódi természete így valójában még csak nem is az európai keresztény kultúra gyökerére emelt fejsze élén megvillanó fény, hanem a fejsze éle maga. S mivel szépnek és ártalmatlannak tűnnek, valójában veszélyesebbek, mint egy Nitsch-kiállítás.

A fejszét tartó kezek liberális gazdái persze tudják, mi a különbség érték és értéktelen közt: az újlipótvárosi műkincskereskedő bolond lesz természetfotókat bekereteztetni, azokat adni és venni - ő és közönsége maradnak az értékes művészi alkotásoknál. A szakralitás iránt alkatilag érzéketlenek, ezért iránytűjük a műalkotás pénzben kifejezett értéke, így a művészet fogalma némiképp módosul: az alkotás helyett sok esetben már inkább az eladás művészetéről beszélhetünk (aki nem hiszi, nézzen meg egy Mark Rothko-képet). A lényegen azonban ez mit sem változtat: a művészet ismét a keveseké lesz. A szakralitás helyét átveszi a Mammon, s az e szellemben fogant művészet kijelöli a helyét a társadalom minden rendű és rangú tagjának: mind az egyház mint erkölcsi tekintély helyére befurakodó értelmiségnek, mind a társadalom világi ügyeit immár a szó minden értelmében nemesség nélkül intéző pénzembereknek, mind pedig a büdös konzumidiótájának. A kör bezárul.
 

Kommentek

telkytánya
Szépek a képek. Sajnos egyáltalán nem értem a posztot, de azért úgy érzem, van benne igazság. Ne felejtsük el, hogy a szemkilövetők még az ilyen fotók élvezetétől is megfosztottak ártatlan embereket.

Grr!!
@telkytánya
magácska inkább ne írjon semmit. a szemkilövető alembereknek egy dologban igazuk volt: aki olyan haszontalanságokra használja a szemét, mint a tájfotók nézegetése, annak nincsen szüksége szemre.

savó
faszák a képek bazmeg

Őrült Vince
Látom, a szerzőnek jól megy a kódolt újlipótvárosi műkincskereskedőzés. Addig sem kell a kognitív disszonanciájával foglalkoznia, hogy mit nyúlt le vagy barmolt el már megint a Fidesz-kormány.

savó
tényleg, risotto milyen fideszgeciségről akarja elterelni a figyelmet?
bazmeg

gonoszbanya
@Őrült Vince
Szeretném jelenteni jelezni, hogy ez a risotto nevű rezsimpribék valójában Riz Ottó, pázmányos docens, Riz Levente fideszes képviselő közeli rokona. :((( Vajon mennyit kapott ezért a posztért?

Pierre Becsinov
@gonoszbanya
Az egy kérdés, hogy mennyit kapott. Más kérdés, hogy mennyit fog kapni 2014-ben, ha visszajön a mi Ferink megbukik a Fidesz. :)))

Alfőpohárnok
Kurva anyád, risotto! Ilyen agyament baromságot, hogy a fotózás nem művészet!

Grr!!
@Alfőpohárnok
nyugodjék meg, alfi, a szerző fején találta a szöget. a fotózás az alkotásra származásilag képtelen alemberek találmánya. a fényképész származásúak maguk is tudják, hogy sajátkezűleg nem képesek újat létrehozni, ezért gépi segédeszközhöz folyamodnak. tulajdonképpen szerencsétleneknek olyan a gép, mint nyomoréknak a kerekesszék. egyébként meg aki fényképezik, az buzi.

Alfőpohárnok
@Grr!!
És aki meztelen nőket fotózik? Az is buzi?

Grr!!
@Alfőpohárnok
az különösen. háború van, és háború lesz, amíg az utolsó komcsilibsit is el nem küldjük recskre követ törni. aki háború idején meztelen nőkkel foglalkozik és nem a férfias küzdelemmel, az ellenség térdre kényszerítésével és akaratunk ráerőszakolásával, az buzi.

indexcímlaptroll
Szar ez a blog! Inkább sunapozitív meztelen nős képek legyenek, ne ilyen szarok!

Dilinkov
Ez komoly? Akkor ezentúl tilos lesz fotózni? Vagy minden fotót engedélyeztetni kell a Tekintetes Médiahatóság ex-szexlapszerkesztő Főcenzorasszonyával? Vagy kötelező lesz minden fényképezőgépbe cenzormodult szereltetni? Sötét középkori módszerek! Csatlakozzon mindenki az "1000000 ember a fotószabadságért" mozgalomhoz!

Pierre Becsinov
@Dilinkov
Akkor már 1000001! Akarom mondani 1001!

bikk
@Pierre Becsinov
Én eddig itt kettőt számoltam, Dilinkovot és magát. Nyöhehe.

Dilinkov
@bikk
Már négyen vagyunk! Percek alatt megkétszereződött a létszám! Csak hogy segítsek egy jobboldalinak, aki nyilván nem tud számolni.

nevton
@Dilinkov
Látom ám a faszbúkon, hogy az a plusz két ember Debreczeni és Gyurcsány. Akkor ennyit erről.

magyaridőnick
Bizony, beérett a kötcsei vetés gyümölcse... (Itt másfél oldalnyi eszmefuttatást kivágtam terjedelmi okokból, és csak a lényeget hagytam meg - H.Hartland) ...A jobboldali értelmiség gyáva, hogy utat mutasson, a kormánynak pedig nem szellemi vezetőkre, hanem a nyájat terelő, engedelmes szellemi pulikutyákra van szüksége, s erre van is jelentkező bőven. :-/

balostroll
@magyaridőnick
A "jobboldali értelmiség" egy oxilofon.

Bull&Shot
@balostroll
Azt akarta mondani, hogy occamofon. Csak vigyázzon, nehogy kapottpofon legyen belőle.

de rakatna
@Bull&Shot
csak nehogy az újlipótvárosi műkincskereskedőket

megismertessem egy művészi alkotással:

a díszesen faragott

FOKOSOMMAL!!!

Őrült Vince
@de rakatna
Bunkócska lesz az.

Ember Tamás
@Őrült Vince
Tűrhetetlen ez a blog. Az írások és a kommentek is. Inkább a tiéteket olvasom, az mindig olyan decens és civilizált. Bezzeg itt még mindig fent van Thai Tamás és Káromkodó Károly szégyenletes posztja. Aki könyvek falásával kezdi, az falleológusok falásával végzi. A Hartland kiírta magát a tisztességes blogok közül. 

Alfőpohárnok
Azért kíváncsi lennék, hova teszi a szerző a Lascaux-i barlangrajzokat. Azokat még a cselédeknél és disznópásztoroknál is képzetlenebb ősemberek rajzolták.

bikk
@Alfőpohárnok
Hová tenné? A laszkói barlagrajzok természetesen egytől egyik hamisítványok. Mivel evolúció nem volt, ősember sem volt. A rajzokat Richard Dawkins graffitizte oda. Nem tudta? Úgy is kell bánni velük, mint a graffitivel. Nyöhehe.

Grr!!
@bikk
Jól megmondta!

Alfőpohárnok
@Grr!!
Én a helyedben inkább csöndben maradnék. Spanyolországban az altamirai barlangrajzok is túlélték a falangizmust.

Grr!!
@Alfőpohárnok
Hülyék lettek volna lemosni a rajzokat, amikor emiatt jön és költi a pénzét a sok turista származású.

telkytánya
Szomorú, hogy sok embernek ilyen szép képekről is csak az jut eszébe, hogyan gyűlölködhet és szidalmazhat másokat. Az ilyen fényképes posztoknak inkább össze kellene hozniuk az embereket. Akkor egészségesebbek lennének és tovább élnének.

mandiszerkesztő
@telkitánya
Egyetértek. Ha risotto közlésre beadja hozzánk a posztot, alaposan át fogom írni. A címe "Alpokom" lesz (vagy "Alpokaim"?), és nem lesz hozzá szöveg, csak a képek.

savó
@mandiszerkesztő
hogy eltereld a figyelmet a fidesz disznóságairól? szánalmas bazmeg

Grr!!
@mandiszerkesztő
hogy kimaradjon az újlipótvárosi műkincskereskedő? hollánutcaista árulók vagytok.

Őrült Vince
@mandiszerkesztő
Hogy kevesebb munkáért vehessétek fel ugyanazt a pénzt? Szánalmas.

magyaridőnick
@mandiszerkesztő
Én csak annyit tudok mondani erre: Kötcse! }:-\

Alfőpohárnok
Szerintem ez menne képek nélkül is. Legyen egy teljesen üres poszt, minden tartalom nélkül, a címe pedig legyen "Anyázda". Találkozunk ott! Addig is: anyátok!!!
 

13 komment

Címkék: politika paródia művészet mandiner

A bejegyzés trackback címe:

https://hartland.blog.hu/api/trackback/id/tr42815645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.13. 00:31:53

@Holger Hartland:!

:-D (...) :-D (...) :-D (...) :-D (...) :-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.13. 00:31:53

Blogmotor! Eriggy, halaggy!

ü
bbjnick

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.23. 15:10:36

Az ilyen magaslatokig mikor jut el az europai alember? Azt hiszik magukrol, valakik, de a kinaiak mar a XVI. szazadban itt tartottak a tajfotozasban:
chinesecalligraphystore.com/catalog/images/5688-chinese-calligraphy-tattoo.jpg

Bell & Sebastian 2011.06.23. 15:48:14

Ecsém, ez piszok jó, nehogymá' ideszokjak' :)))

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2011.06.23. 17:56:48

ez a műfaj objektív embernek való.
átolvasva a többi posztot, ez nagyjából ugyanaz mint a jobberek által szerkesztett Árokásó-blog :)

betyár (törölt) 2011.06.23. 21:13:03

Eddig is volt már olyan érzésem, hogy minden nick mögött egy ember van. de most:))

dVn · http://elvarazsoltkastely.blog.hu 2011.06.24. 07:40:44

Adtam egy lájkot, a libsik mostanában úgyis csak arra gerjednek:)
Amúgy meg ajánlom magamat...

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.07.11. 15:51:06

nahát,ezt most látom csak, maga ügyes! :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.07.12. 22:11:17

@málnási: Olvasta a többit is? Grr!! és ribiszkési állandó szereplők az "Így írtok ti" sorozatban. :) Bár tekintettel a blogjára lehet, hogy magát a posztok közül a novellák jobban érdekelnék.
süti beállítások módosítása